current views are: 10

8 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:25

Τα «μηνύματα» της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν

Η ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα σκιαγράφησε το περίγραμμα της Ευρώπης που οραματίζεται.

Δημοσίευση 14:25’

Η ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα σκιαγράφησε το περίγραμμα της Ευρώπης που οραματίζεται.

Η ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα σκιαγράφησε το περίγραμμα της Ευρώπης που οραματίζεται. Τα «μηνύματα» που έστειλε ήταν πολλά και είχαν αρκετούς αποδέκτες. Είναι θετικό που ο Γάλλος Πρόεδρος έδειξε να αντιλαμβάνεται τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία μνημονιακά χρόνια.

Η κρίση άλλωστε έφερε στο προσκήνιο όλες τις παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας και έκανε αναγκαία την επιβολή δυσάρεστων μέτρων για τους περισσότερους Έλληνες. Σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε: «Τους είπαμε ότι μπορεί να ζει κάποιος στην Αθήνα χωρίς μεταρρυθμίσεις, όπως ζει στο Βερολίνο Ποιος πλήρωσε το τίμημα των ψεμάτων; Όχι οι πολιτικοί, αλλά ο ελληνικός λαός. Αυτός επωμίστηκε το βάρος. Χάσαμε τον προσανατολισμό μας.» Για να συμπληρώσει ότι: «Η κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη. Ήταν μια αποτυχία της Ευρώπης. Η παλιά τάξη διαλύεται. Οι παλιές συμμαχίες παρουσιάζουν ρήγματα, νέοι κίνδυνοι έρχονται στο προσκήνιο. Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης».

Γίνεται σαφές πως την ευθύνη για όσα τραγικά βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, τις περικοπές μισθών και συντάξεων , τους παράλογα υψηλούς φόρους, την ανεργία και την φυγή των νέων μας στο εξωτερικό την αντιλαμβάνεται ως φυσικό αποτέλεσμα της λάθος «περπατησιάς» που επέλεξαν για εμάς τα κόμματα που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.

Το θετικό για εμάς είναι πως ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την σημερινή μας κατάντια. Εάν θα μπορέσει να καταφέρει την αλλαγή στην Ευρώπη που οραματίζεται με περισσότερη εποπτεία και μείωση των διαφορών ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και τον φτωχό Νότο δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως η Ευρώπη της αλληλεγγύης και της περισσότερης κοινωνικής δικαιοσύνης δεν μπορεί να διεκδικηθεί από όσους έκαναν την «επαιτεία» προσοδοφόρο επάγγελμα!

Για να το ξεκαθαρίσουμε και να μην αφήσουμε «μαύρες κηλίδες» αυτό που εννοούμε είναι πως κανένα κράτος δεν πρέπει να ζει εις βάρος του άλλου!