current views are: 6

14 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:03

To Plus του Μεγάρου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ομιλιών του κύκλου Megaron Plus για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Κανονίστε την πορεία σας…

Δημοσίευση 12:03’
αρθρο-newpost

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ομιλιών του κύκλου Megaron Plus για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Κανονίστε την πορεία σας…

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ομιλιών του κύκλου Megaron Plus για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Κανονίστε την πορεία σας…

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00

«Βγαίνοντας στην επιφάνεια – Η ιστορία του Greg Louganis»

Ομιλία του Greg Louganis. Σε συνεργασία με τη ΜΗΚΥΟ Κέντρο Ζωής – Για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV/AIDS . Yπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας . Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Ο Greg Louganis, από τους σπουδαιότερους αθλητές όλων των εποχών στις καταδύσεις επέλεξε το Μέγαρο για μία και μοναδική ομιλία του, με θέμα την οροθετικότητα και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, εγκαινιάζοντας τον φετινό κύκλο εκδηλώσεων του Megaron Plus.

Σκοπός του διάσημου Ολυμπιονίκη είναι να ευαισθητοποιήσει τους ακροατές ώστε να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση τους απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV ή/και το AIDS στην Ελλάδα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη ΜΗΚΥΟ Κέντρο Ζωής – Για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV/AIDS (βραβευμένη για το έργο της από την ελληνική Πολιτεία). Προλογίζει ο Κωστής Χατζημωράκης, Διευθυντής του Κέντρου Ζωής.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00

Γνωριμία και συζήτηση με τον Jo Nesbo.

O νορβηγός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας  συναντά τους έλληνες αναγνώστες του.  Σε συνεργασία με τη Νορβηγική Πρεσβεία, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 18:30.

Ο σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo [Τζο Νέσμπο], που επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και δη την Κάλυμνο –όπου απολαμβάνει τις ομορφιές του νησιού– έρχεται στην Αθήνα, για να συναντήσει τους έλληνες αναγνώστες του. Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Megaron Plus, ο πολυβραβευμένος νορβηγός συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο για τα βιβλία του και τον διάσημο επιθεωρητή του, Χάρι Χόλε. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο νορβηγός πρέσβης, κ. Jørn Eugene Gjelstad. Μετά το τέλος της συζήτησης, ο «σκοτεινός πρίγκιπας» του αστυνομικού μυθιστορήματος, που έχει καθηλώσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο με τις συναρπαστικές ιστορίες του, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. 

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:30)

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:30)

Έναρξη και λήξη του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

Σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών, τον Δήμο Αθηναίων και το Μουσείο Μπενάκη.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 18:00.

Το Μέγαρο ανοίγει και φέτος ένα παράθυρο στην ποίηση και φιλοξενεί την έναρξη (21.9) και τη λήξη (26.9) του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών (Athens World Poetry Festival), το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών, την πρώτη λέσχη ποιητών στη χώρα μας, τον Δήμο Αθηναίων και το Μουσείο Μπενάκη. Συμμετέχουν 50 ποιητές από 21 χώρες, μεταξύ των οποίων οι: Ευγένιος Αρανίτσης, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Κώστας Στεργιόπουλος, Δήμητρα Χριστοδούλου, Άδωνις, Ρικάρντο Αρέγκι, Φερνάντο Ρεντόν, Γκέρχαρντ Φάλκνερ, Κάρολυν Φορσέ κ.ά. Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης για τη λήξη του Φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος η Ναταλία Γεράκη (φλάουτο) και ο Κωστής Κριτσωτάκης (πιάνο και σύνθεση). Κατά την εβδομάδα αυτή, με 15 δημόσιες εκδηλώσεις (αναγνώσεις, ημερίδες, μουσική, εικαστικά, κ.ά.) σε πολιτιστικά κέντρα Δήμων του λεκανοπεδίου, βιβλιοπωλεία, καφέ, μπαρ, γκαλερί, πλατείες, αλλά και σε σωφρονιστικά ιδρύματα, η ποίηση θα συναντήσει τον άνθρωπο στην καθημερινότητά του.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου (ώρα 19:00)

2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών με θέμα την Κοσμολογία: «Από πού προήλθαμε», «Πώς ξεκίνησε το σύμπαν», «Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου». Τελετή βράβευσης.

Υπό την αιγίδα της Α.Ε., του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλόπουλου. Σε συνεργασία με το Costa Navarino και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών . Στο πλαίσιο του 2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών με θέμα την Κοσμολογία.

2-4 Οκτωβρίου, Αθήνα και Μεσσηνία

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Τρεις νομπελίστες φυσικοί και τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες της Κοσμολογίας έρχονται στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο 2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών με θέμα την Κοσμολογία, που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής και στη Μεσσηνία (Costa Navarino) από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου. Tην πρώτη μέρα του Συμποσίου (Παρασκευή 2.10), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο η επίσημη τελετή βράβευσης των Επτά Σοφών. Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες και, στη συνέχεια, ερωτήσεις από το κοινό. Τα βραβεία θα απονείμει η Α.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Οι Επτά Σοφοί της Κοσμολογίας είναι οι:

1. James Cronin. Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 1980. Ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

2. George Efstathiou. Καθηγητής Αστροφυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ. Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας.

3. David Gross. Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2004. Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

4. Eugene Parker. Ομότιμος καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Ινστιτούτου «Enrico Ferni». 

5. George Smoot. Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας.

6. Alexei Starobinsky. Κοσμολόγος-Αστροφυσικός. Κάτοχος Βραβείου Kavli στην Αστροφυσική 2014. Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

7. Gabriele Veneziano. Θεωρητικός Φυσικός. Καθηγητής του Collège de France (έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας).

Την εκδήλωση παρουσιάζει η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου. Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες των Επτά Σοφών για το ευρύ κοινό. Οι διαπρεπείς επιστήμονες που συμμετέχουν στο Συμπόσιο θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στα εξής ερωτήματα: «Από πού προήλθαμε», «πώς ξεκίνησε το σύμπαν» και «ποιο είναι το μέλλον του κόσμου».

Στα ελληνικά και αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου (ώρα 18:00)

«Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: διδάγματα από εμπειρίες άλλων χωρών»

Διάλεξη του Dani Rodrik, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στη Σχολή Διακυβέρνησης «Τζον Κέννεντυ» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ . Σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η διάλεξη του καθηγητή Dani Rodrik εντάσσεται στο πρόγραμμα Αναπτυξιακών Διαλέξεων «Kapuscinski» (Kapuscinski Development Lectures). To πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 16:30.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου στην Ελλάδα, καθώς θεωρούνται αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αναθέρμανση της οικονομίας. Η συζήτηση σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη έχει βασιστεί σε παραδοσιακές θεωρητικές προσεγγίσεις και βασικές οικονομικές αρχές. Στη Λατινική Αμερική, την Ασία και σε ανεπτυγμένες χώρες, όμως, υπάρχει πλούσια εμπειρία διαρθρωτικών αλλαγών που σπανίως αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης, παρόλο που από αυτήν μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την αποτελεσματική άσκηση πολιτικής.

Ο καθηγητής Dani Rodrik [Ντάνι Ρόντρικ] θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στις αρχές και στα διδάγματα που προκύπτουν από τις εμπειρίες αυτές, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για έναν «οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων» σε χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτές οι βασικές αρχές αφορούν ειδικότερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας –οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά · ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση των κυριότερων αναπτυξιακών εμπλοκών· επιλογή βέλτιστων εναλλακτικών· τέλος, το βαθμό αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου (ώρα 19:00)

«Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση»

Διάλεξη του καθηγητή Φιλοσοφίας Nuccio Ordine. Σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Στην ομιλία του, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), ο διεθνούς φήμης ιταλός καθηγητής Φιλοσοφίας Nuccio Ordine [Νούτσο Όρντινε] εξετάζει τη χρησιμότητα της γνώσης που είναι αποκομμένη από κάθε ωφελιμιστικό σκοπό.

Όπως εξηγεί ο Ν. Όρντινε, «ορισμένες γνώσεις μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνεύματος και στη βελτίωση του επιπέδου του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Όμως, η λογική του κέρδους υπονομεύει εκ βάθρων τους θεσμούς (σχολεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες), αλλά και τα γνωστικά αντικείμενα (ανθρωπιστικά και επιστημονικά), η αξία των οποίων υπακούει στην αρχή “η γνώση για τη γνώση” και όχι στην αρχή της άμεσης ή της πρακτικής αποδοτικότητας». […] «Εάν αφουγκραστούμε μονάχα τις σειρήνες που τραγουδούν για το δόλωμα του κέρδους, θα δημιουργήσουμε απλώς ένα σύνολο χωρίς μνήμη που θα χάσει το νόημα της ζωής αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας».

Στα ιταλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου (ώρα 19:00)

«Πρωθυπουργοί και το παράδοξο της εξουσίας στην Ελλάδα»

Διάλεξη του Kevin Featherstone, καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής (έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του LSE), διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Σε συνεργασία με το London School of Economics and Political Science (LSE), τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Observatory. 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

To Megaron Plus, συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) −από την ίδρυση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 120 χρόνια−, τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Hellenic Observatory, φιλοξενεί δύο διακεκριμένες επιστημονικές προσωπικότητες, τον Kevin Featherstone [Κέβιν Φέδερστοουν], καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του LSE και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους βιβλίου από τον εκδοτικό οίκο Oxford University Press, οι δύο ομιλητές θα εξετάσουν το «παράδοξο της εξουσίας» στην Ελλάδα. Οι πρωθυπουργοί, παρά την εξουσία που τους παραχωρείται από το Σύνταγμα, έρχονται αντιμέτωποι με θεσμικές αδυναμίες που αφορούν τον έλεγχο και συντονισμό του κυβερνητικού μηχανισμού. Αποτέλεσμα του παραδόξου αυτού είναι η δημιουργία ενός κατακερματισμένου συστήματος διακυβέρνησης που συνέτεινε στην οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, το 2010.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

«Δεκαεννέα μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο»

Έναρξη: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου (ώρα 18:00)

Διάλεξη της καθηγήτριας Μαρίας Δ. Ευθυμίου, Τομέας Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών .Ο κύκλος των διαλέξεων συνεχίζεται στις 9, 16, 23 και 30/1, καθώς και στις 7 και 14/12 . Σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 16:30.

Η βραβευμένη για την εξαίρετη πανεπιστημιακή διδασκαλία της, καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, θα παρουσιάσει τις τομές της ανθρώπινης ιστορίας αναδεικνύοντας τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της Γης.

Στα μαθήματα αυτά, εντοπίζονται κομβικά σημεία της ανθρώπινης ιστορίας: η περίοδος καρποσυλλογής και κυνηγίου, η Γεωργική Επανάσταση, η Βιομηχανική Επανάσταση. Αναλύεται η πορεία των μεγάλων ενεργών θρησκειών της Γης –και των οπαδών τους. Αναδεικνύονται τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της Γης (Εγγύς και Μέση Ανατολή, Αφρική, Αυστραλία, Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική), με έμφαση στις κεντρικές παραμέτρους που διαμόρφωσαν τους μεγάλους επώνυμους πολιτισμούς και τις περιφέρειές τους. Καθώς ο έλληνας ακροατής γνωρίζει την ιστορία του από τη σχολική και την όλη του εκπαίδευση, η ελληνική ιστορία δεν αντιμετωπίζεται συντεταγμένα, ούτως ώστε να δοθεί χώρος στην προσέγγιση της ιστορίας των ευρύτερων περιοχών της Γης –που αποτελεί, εξάλλου, και τον στόχο του εν λόγω Κύκλου.

Τα μαθήματα συνοδεύονται από την ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων, από εικόνες και μουσικά ακούσματα.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου

«Στοιχεία δημιουργίας πιθανών αριστουργημάτων»

Τιμητική βραδιά-αφιέρωμα στα 85 χρόνια ζωής και δημιουργίας του Κώστα Τσόκλη.

Έκθεση (εγκαίνια: 4 Νοεμβρίου, ώρα 19:00) και ομιλία (ώρα έναρξης 20:30).

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων για την ομιλία του Κ. Τσόκλη αρχίζει στις 19:00.

Το Μουσείο Τσόκλη διοργανώνει έκθεση-αφιέρωμα για τα 85 χρόνια του σπουδαίου εικαστικού δημιουργού, με τίτλο «Στοιχεία δημιουργίας πιθανών αριστουργημάτων» που εγκαινιάζεται στο Μέγαρο στις 4.11, στις 19:00 (διάρκεια έκθεσης: 4 Νοεμβρίου 2015-10 Ιανουαρίου 2016).

Ο πάντα ανήσυχος καλλιτέχνης, για να εικονογραφήσει αυτή την τιμητική επέτειο, αντί να ανατρέξει σε προηγούμενη δουλειά του, δημιούργησε 85 νέα έργα, τα οποία συνθέτουν ένα ενιαίο εικαστικό περιβάλλον, ενώ η ζωγραφική και ο εικονοποιημένος λόγος καθιστούν καθένα από τα έργα αυτά μια ξεχωριστή εξομολόγηση ζωής και δημιουργίας. Γραμμές, χρώματα, σχήματα και σκέψεις προτείνει ο Κώστας Τσόκλης ως στοιχεία απαραίτητα για τη δημιουργία πιθανών αριστουργημάτων.

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Κ. Τσόκλης θα συνομιλήσει με τον Θανάση Λάλα (ώρα 20:30) και θα αναλύσει τις φράσεις του-συμπεράσματα ζωής και τέχνης, που αποτελούν αναπόσπαστα μέρη αυτών των 85 έργων, ανάγοντας το λόγο σε εικόνα και την εικόνα σε εξομολόγηση.

Στο περιθώριο του αφιερώματος, θα παρουσιαστεί η βιογραφία του Κώστα Τσόκλη, που τιτλοφορείται Δεν πέθανα εγκαίρως, γραμμένη από την Ρέα Βιτάλη (εκδόσεις Διόπτρα).

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου (ώρα 19:00)

«Ζωδιακός κύκλος»

Διάλεξη του αρχιτέκτονα Juan Navarro Baldeweg. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας .

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Ο αρχιτέκτων και εικαστικός δημιουργός Juan Navaro Baldeweg [Χουάν Ναβάρρο Μπάλντεβεγκ] εξηγεί τους συσχετισμούς μεταξύ των δημιουργιών του, αντιμετωπίζοντάς τις σαν μέρος ενός ζωδιακού κύκλου ή ενός δακτυλίου αστερισμών.

Κατά τη μακρόχρονη και ιδιαίτερα επιτυχημένη σταδιοδρομία του, ο ισπανός πολυσχιδής καλλιτέχνης έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις στην πατρίδα του και το εξωτερικό. Είναι μέλος της Βασιλικής Σχολής Καλών Τεχνών «Σαν Φερνάντο» της Μαδρίτης και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, καθώς και καθηγητής στην Ανωτέρα Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης (ETSAM), ενώ έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Γέηλ, Πρίνστον κ.ά. Ο Χουάν Ναβάρρο Μπάλντεβεγκ έχει κερδίσει σημαντικούς διαγωνισμούς αρχιτεκτονικού σχεδίου στην Iσπανία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Χιλή και σε άλλες χώρες, ενώ ως εικαστικός καλλιτέχνης έχει εκθέσει έργα του στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου (ώρα 19:00)

Διάλογοι: ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Jean-Marie Colombani.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Ο Frans Timmermans [Φρανς Τίμμερμανς], Α΄ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συνομιλήσει με τον κορυφαίο γάλλο δημοσιογράφο Jean-Marie Colombani [Ζαν-Μαρί Κολομπανί] για τα σύγχρονα παγκόσμια και ευρωπαϊκά προβλήματα (ευρωπαϊκές εξελίξεις, μεταναστευτικό, Ελλάδα).

Με ταυτόχρονη μετάφραση.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου (ώρα 18:00)

Ημερίδα «Η φυσιογνωμία και ο ρόλος των Εθνικών Βιβλιοθηκών σήμερα». Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης. Σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 16:30.

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει στο χώρο του βιβλίου, της ανάγνωσης και της έρευνας η ψηφιακή επανάσταση και το Διαδίκτυο οδήγησαν αναπόφευκτα τις εθνικές βιβλιοθήκες όλου του κόσμου σε αναζήτηση της νέας  φυσιογνωμίας και αποστολής τους. Τι μπορούν και τι πρέπει να κάνουν, ώστε να μην είναι μόνο τα  ιερά θησαυροφυλάκια του πνευματικού πλούτου της χώρας τους και της ανθρωπότητας, αλλά να μείνουν ζωντανοί πνευματικοί χώροι, όπου θα γεννιέται νέα γνώση και θα καλλιεργείται ο στοχασμός; Το κρίσιμο αυτό ζήτημα για τον πολιτισμό μας θα συζητήσουν διευθυντές μεγάλων βιβλιοθηκών της Ευρώπης.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου (ώρα 19:00)

«Ο κανόνας δικαίου στην Ευρώπη: φίλος ή εχθρός της δημοκρατίας»

Διάλεξη του Conor Gearty, καθηγητή Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων, και του Νίκου Αλιβιζάτου, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη δεύτερη διάλεξη που συνδιοργανώνεται με το London School of Economics and Political Science (LSE), τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και το LSE Hellenic Observatory, ο Conor Gearty [Κόνορ Γκήαρτυ], καθηγητής Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων και ο Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα εξετάσουν το ρόλο του νόμου στη νέα μεταδημοκρατική ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων. Συντονίζει ο Kevin Featherstone [Κέβιν Φέδερστοουν], καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών (έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του LSE) και διευθυντής του Hellenic Observatory.

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου (ώρα 19:00)

Παρουσίαση της έκδοσης «ΕΠΙΛΟΓΟΣ 2015»

Σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΕΠΙΛΟΓΟΣ»

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Συμπληρώνοντας 24 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, η μοναδική ετήσια πολιτιστική έκδοση «ΕΠΙΛΟΓΟΣ» παρουσιάζει τον φετινό της τόμο «ΕΠΙΛΟΓΟΣ 2015» καταγράφοντας όσα πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου σε όλους τους τομείς του πολιτισμού. Τα κείμενα υπογράφουν έγκριτες προσωπικότητες του πνευματικού χώρου του τόπου μας.

Στο πλαίσιο της  εκδήλωσης θα γίνει απονομή τιμής στον Πρόεδρο του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Σταύρο Μπένο για τη σημαντική προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού και ιδιαίτερα για το πλούσιο έργο του στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Προλογίζουν ο συγγραφέας και σύμβουλος της έκδοσης Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο διευθυντής της έκδοσης Τάκης Βλαστός και ο αρχισυντάκτης της έκδοσης, δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος, ενώ για το έργο των τιμωμένων θα μιλήσουν επιφανείς προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών.

Την παρουσίαση  θα κάνει  ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου (ώρα 19:00)

Αφιέρωμα «Μανόλης Αναγνωστάκης: ο ποιητής και η πολιτεία του».

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατο του Μανόλη Αναγνωστάκη, το Μέγαρο Μουσικής θα τιμήσει τον ποιητή με μια εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο και την πολιτεία του. Την εκδήλωση επιμελείται ο Νάσος Βαγενάς.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου (ώρα 19:00)

«Νόσος Parkinson: προβλήματα και προοπτικές»

Συζήτηση στο πλαίσιο του Κύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας» .

Επιμέλεια Κύκλου: Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Τα προβλήματα και τις προοπτικές της νόσου Parkinson θα συζητήσουν διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες εγκαινιάζοντας τον επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων του Megaron Plus «Η επιστήμη στη ζωή μας».

Η νόσος Parkinson είναι η δεύτερη σε συχνότητα εκφυλιστική νόσος του νευρικού συστήματος μετά τη νόσο Alzheimer. Περίπου 7 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από τη νόσο σε ολόκληρο το κόσμο. Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι το 60ό έτος. Η νόσος περιγράφτηκε το 1817 από τον βρετανό ιατρό James Parkinson και προσβάλλει κυρίως το κινητικό σύστημα. Οφείλεται στον θάνατο μιας ειδικής κατηγορίας νευρικών κυττάρων του μέσου εγκεφάλου που έχουν ως νευροδιαβιβαστή την ντοπαμίνη. Η νόσος για τους περισσότερους ασθενείς είναι ιδιοπαθής (αγνώστου αιτιολογίας). Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, μπορεί να αποδοθεί σε γενετικούς παράγοντες.

Η νόσος Parkinson δεν είναι μόνο ένα ιατρικό πρόβλημα, είναι παράλληλα και κοινωνικό, δεδομένου ότι έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον των ασθενών αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο.

Θα μιλήσουν οι: Μαρία Σταμέλου, νευρολόγος, επίκουρη καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Marburg και πανεπιστημιακή υπότροφος της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής-ΕΚΠΑ, ο Γιώργος Τάγαρης, νευρολόγος, διευθυντής ΕΣΥ-Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, ο Χάρης Παναγιωταλίδης, πρόεδρος Συλλόγου Παρκινσονικών Βορείου Ελλάδος, η Ρεβέκκα Μάτσα, διευθύντρια Ερευνών-Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur και ο Λεωνίδας Στεφανής, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροβιολογίας, διευθυντής Β΄Νευρολογικής Κλινικής-ΕΚΠΑ, ο οποίος και θα συντονίσει τη συζήτηση.

Οι εκδηλώσεις μεταδίδονται απευθείας μέσω διαδικτύου και είναι ανοικτές σε όλους. Η παρακολούθηση των μεταδόσεων θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr. Επίσης:  https://www.facebook.com/megaron.gr , https://www.facebook.com/CentreForLifeKentroZois, http://www.pinterest.com/megaronathens/, https://twitter.com/MegaronAthens.


σχετικα αρθρα