current views are: 6

25 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση15:40

Ο Νούτσιο Όρντινε πλέκει το εγκώμιο της «άχρηστης γνώσης»

Ο ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

Δημοσίευση 15:40’
αρθρο-newpost

Ο ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

Ο ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

Σε μια εποχή που η χρησιμοθηρία βαπτίζεται ρεαλισμός και η μονομέρεια πλουραλισμός, η φωνή του Νούτσιο Όρντινε, του ιταλού φιλοσόφου, ακαδημαϊκού δάσκαλου και ειδικού στην Αναγέννηση μοιάζει με φωνή χαμένου στην έρημο. Τι νόημα έχει πλέον για την κοινή γνώμη, που σφυροκοπείται διαρκώς από επιχειρήματα υπέρ της «αξιοποίησης» των πάντων, η εξέλιξη των ανθρωπιστικών επιστημών, η προαγωγή της γνώσης και του πολιτισμού χωρίς απώτερους στόχους;

Κι όμως, έχει. Αυτή είναι η θέση την οποία έρχεται να αναπτύξει ο Νούτσιο Όρντινε στην Αθήνα, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων Megaron Plus. Έχει διότι –για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του ίδιου του ομιλητή-, «εάν αφουγκραστούμε μονάχα τις σειρήνες που τραγουδούν για το δόλωμα του κέρδους, θα δημιουργήσουμε απλώς ένα σύνολο χωρίς μνήμη που θα χάσει το νόημα της ζωής αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας».

Στην ομιλία του με τίτλο «Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση», ο Όρντινε θα υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της καλλιέργειας των ανθρωπιστικών επιστημών, των κλασικών γλωσσών, της φαντασίας και της τέχνης ενάντια στη λογική του κέρδους που υπονομεύει εκ βάθρων τους θεσμούς (σχολεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες), αλλά και τα γνωστικά αντικείμενα (ανθρωπιστικά και επιστημονικά).

 Και μακάρι να πείσει, διότι έχουμε όλοι ανάγκη τη φωνή του.

  • Διάλεξη του φιλοσόφου Nuccio Ordine, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ώρα 7:00 μ.μ.. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
  • Το βιβλίο «Η χρησιμότητα των άχρηστων» του Νούτσιο Όρντινε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη.
  • Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).