ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Θωμάς Κοροβίνης στη Ζώγια

Δημοσίευση 11 Δεκεμβρίου 2015, 16:26 / Ανανεώθηκε 11 Δεκεμβρίου 2015, 16:26
Ο Θωμάς Κοροβίνης στη Ζώγια
Facebook Twitter Whatsapp

Ο συγγραφέας του «Κανάλ ντ' Αμούρ» και του «Γύρου του θανάτου» συμμετέχει στη γιορτή για τα τριαντάχρονα του αγαπημένου καφέ-τσαγερίας-βιβλιοπωλείου της Θεσσαλονίκης την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.

Ο συγγραφέας του «Κανάλ ντ' Αμούρ» και του «Γύρου του θανάτου» συμμετέχει στη γιορτή για τα τριαντάχρονα του αγαπημένου καφέ-τσαγερίας-βιβλιοπωλείου της Θεσσαλονίκης την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.

Λίγα μαγαζιά έχουν πλέον το προνόμιο να είναι στέκια, να χαρακτηρίζουν μια πόλη και μια εποχή. Η Ζώγια ανήκει σε αυτή την σπάνια κατηγορία. Μπορεί να άλλαξε διεύθυνση περισσότερες από μία φορά, μπορεί τα χρόνια να πέρασαν εξορίζοντας τις τσαγερίες –τόσο δημοφιλείς στη δεκαετία του ’90- στην Σιβηρία του lifestyle, όμως αυτή αποδεικνύεται υπεράνω κατηγοριοποιήσεων και εποχών.

Αυτές τις ημέρες η Ζώγια κλείνει τριάντα χρόνια λειτουργίας. Και φυσικά, ως στέκι διανοούμενων και εν γένει σκεπτόμενων ανθρώπων, το γιορτάζει με μια σειρά εκδηλώσεων για τη μουσική, τη γραφή, τα εικαστικά, το θέατρο και το παιδί. Όχι όμως με τον τρόπο των σούπερ μάρκετ της κουλτούρας, ψυχρά και ανόρεχτα, αλλά με παλμό, κέφι και αυτοσχεδιαστική διάθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η «εμφάνιση» του Θωμά Κοροβίνη στην Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στο μαγαζί. Ο συγγραφέας με την ιδιόρρυθμη πέννα που εδώ και χρόνια ανασκάπτει την αθέατη όψη της Θεσσαλονίκης –κάνοντας μια στάση και στην Κωνσταντινούπολη- και στον ελεύθερο χρόνο  του γράφει τραγούδια και τραγουδάει –κυκλοφορούν τα άλμπουμ του «Από έβενο κι αχάτη», «Φουζουλή: Λεϊλά και Μετζνούν», «Τακίμια», «Το κελί»- θα μιλήσει για την προσωπική διαδρομή του και, με τη βοήθεια εκλεκτής παρέας, με τη Μαρία Φωτίου, τον Λάζαρο Χαριτίδη στο μπουζούκι, τον Σταύρο Κρομμύδα στην κιθάρα και τον Ηλία Κρομμύδα στο ακορντεόν, θα μας ταξιδέψει στο μουσικό σύμπαν του.

Οι λάτρεις των βιβλίων του Θωμά Κοροβίνη -«Τουρκικές παροιμίες», «Κανάλ ντ' Αμούρ», «Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου», «Φαχισέ Τσίκα», «Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες», «Κωνσταντινούπολη - Λογοτεχνική ανθολογία: Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη», «Ο Μάρκος στο χαρέμι», «Το Αγγελόκρουσμα», «Ο γύρος του θανάτου» (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011) «’55» (Βραβείο Νίκου Θέμελη 2013), «Τι πάθος ατελείωτο» κ.ά.- ετοιμαστείτε!

Ο Θωμάς Κοροβίνης στη Ζώγια , Αλ. Σβώλου 54,Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, 21:30. Πληροφορίες: τηλ. 2310 243459, www.facebook.com/zogia.kafe/