ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Κάδμω» της Μέλπως Αξιώτη ζωντανεύει στον Ιανό

Δημοσίευση 5 Φεβρουαρίου 2016, 19:00 / Ανανεώθηκε 5 Φεβρουαρίου 2016, 18:20
Η «Κάδμω» της Μέλπως Αξιώτη ζωντανεύει στον Ιανό
Facebook Twitter Whatsapp

Άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος θα μιλήσουν για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νέα ελληνικής πεζογραφίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος θα μιλήσουν για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νέα ελληνικής πεζογραφίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Είναι ένα από τα παράδοξα του ελληνικού εκδοτικού γίγνεσθαι πως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νέας ελληνικής πεζογραφίας ήταν εξαντλημένο για χρόνια. Αυτή ήταν η μοίρα της «Κάδμως», του τελευταίου έργου της Μέλπως Αξιώτη που είδε το φως με πολλά ζόρια το 1972 και, μέχρι την επανέκδοσή του το 2007 και ξανά φέτος, ήταν πρακτικά απροσπέλαστο.

Για το άδικο του πράγματος οι καθ’ έξιν και κατά σύστημα αναγνώστες θα πειστούν αμέσως. Πυκνογραμμένο και οικονομικό το κύκνειο άσμα της συγγραφέως είναι μια τομή για τα ελληνικά γράμματα. Απευθυνόμενη στην ουσία στον εαυτό της –το Κάδμω είναι φωνολογικά σύμμετρο του ονόματος Μέλπω, όπως επισημαίνει η επιμελήτρια του βιβλίου Μαρία Κακαβούλια- η συγγραφέας περιγράφει σε 18 μικρά αφηγήματα-κεφάλαια στιγμές, εικόνες και συναισθήματα από την ταραχώδη ζωή της.

Χωρίς κάποια ευκρινή χρονική σειρά, με διακοπές και εναλλαγές αφηγηματικού προσώπου, η πεζογράφος που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά γράμματα το 1938 με τις «Δύσκολες νύχτες», μιλάει για την παιδική ηλικία της στη Μύκονο, την  προπολεμική Αθήνα, τα χρόνια της στην εξορία, την επιστροφή, τη νοσταλγία, τη μοναξιά και την απογοήτευση. Όλα αυτά με έναν πρωτόγνωρο λόγο που παντρεύει τον μοντερνισμό με τις ντοπιολαλιές και τη μυθοπλασία με την εξομολόγηση.

Για την «Κάδμω» η οποία επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος θα μιλήσουν οι:

Μάρω Δούκα, συγγραφέας
Τιτίκα Δημητρούλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, κριτικός λογοτεχνίας
Παναγιώτης Κουσαθανάς, συγγραφέας
Μαρία Κακαβούλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
Θωμάς Τσαλαπάτης, ποιητής.

Η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή, την οποία θαυμάσαμε το 2011 στην παράσταση «Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας» σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, θα παρουσιάσει σύντομη παράσταση βασισμένη στις διαδρομές της Μέλπως Αξιώτη.

Παρουσίαση του  βιβλίου της Μέλπως Αξιώτη στον Ιανό, Σταδίου 24, Αθήνα, Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, 20:30,