ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών στην Αρχαία Ολυμπία

Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2016, 17:38 / Ανανεώθηκε 27 Ιουλίου 2016, 17:38
Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών στην Αρχαία Ολυμπία
Facebook Twitter Whatsapp

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Συνέδριο “Knots in Hellas 2016” που πραγματοποιήθηκε στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία (ΔΟΑ) από 17 έως 23 Ιουλίου 2016.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Συνέδριο “Knots in Hellas 2016” που πραγματοποιήθηκε στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία (ΔΟΑ) από 17 έως 23 Ιουλίου 2016.

Στο συνέδριο, το οποίο εστίασε επιστημονικά στον κλάδο των Μαθηματικών “Θεωρία Κόμβων, Τοπολογία Χαμηλών Διαστάσεων και Εφαρμογές”, συμμετείχαν περίπου 140 διεθνείς ερευνητές από 25 χώρες, από διδακτορικούς φοιτητές μέχρι τους πιο έμπειρους ερευνητές.

Παρουσιάστηκαν συνολικά 94 ερευνητικές ομιλίες από μαθηματικούς, φυσικούς και μοριακούς βιολόγους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων σχετικών με την Θεωρία Κόμβων και την Τοπολογία Χαμηλών Διαστάσεων και δίνοντας έμφαση, πέρα από τις θεωρητικές επιστημονικές περιοχές, στις σημαντικές εφαρμογές σε άλλες επιστήμες, όπως Φυσική, Χημεία, Βιολογία και Ιατρική.

Διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με πρωτοβουλία της Καθηγήτριας του ΕΜΠ κας Σοφίας Λαμπροπούλου, καταγόμενης από την Ζαχάρω Ηλείας,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρίας, του National Science Foundation (NSF) των ΗΠΑ, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Δήμου Ζαχάρως, του ΕΒΕΑ κ.ά. Τέλεσε δε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το παρόν συνέδριο βασίστηκε στην κληρονομιά του καταλυτικού διεθνούς συνεδρίου “Knots in Hellas 1998”, που είχε λάβει χώρα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, για του οποίου την οργάνωση ήταν υπεύθυνη η κα Λαμπροπούλου, σε συνδιοργάνωση με άλλα μέλη της Επιτροπής (V.F.R. Jones, C. McA. Gordon, J.H. Przytycki).

Όντας ένα από τα συνέδρια διεθνούς εμβέλειας στην επιστημονική περιοχή της Θεωρίας Κόμβων, το συνέδριο αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη νέων επιστημόνων και την δημιουργία νέων συνεργασιών μεταξύ επιστημόνων προερχομένων από διαφορετικές χώρες και ηπείρους.

Το Συνέδριο “Knots in Hellas 2016” αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση στον διεθνή επιστημονικό χώρο, εφόσον το πρόγραμμα, το μέγεθος και η τοποθεσία αυτού του διεθνούς και υψηλής εμβέλειας επιστημονικού συνεδρίου ήταν ιδανικά για να καταστήσουν δυνατή την εξερεύνηση θεμελιωδών προβλημάτων και για να παράσχουν υψηλού επιπέδου αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών πεδίων έρευνας και γενεών ερευνητών. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες έτσι ώστε να δημοσιευθούν τα πρακτικά του Συνεδρίου σε γνωστά επιστημονικά περιοδικά στην περιοχή της Θεωρίας Κόμβων και της Τοπολογίας Χαμηλών Διαστάσεων και Εφαρμογών, με πολυάριθμες ευχαριστήριες αναφορές στο Συνέδριο.