current views are: 14

3 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση20:03

Η Όπερα του Παρισιού στην Χώρα της Άνδρου

Ένα μοναδικό γκαλά χορού και μουσικής από τα ανερχόμενα αστέρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού θα απολαύσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Άνδρου την Κυριακή 21 Αυγούστου

Δημοσίευση 20:03’

Ένα μοναδικό γκαλά χορού και μουσικής από τα ανερχόμενα αστέρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού θα απολαύσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Άνδρου την Κυριακή 21 Αυγούστου

Ένα μοναδικό γκαλά χορού και μουσικής από τα ανερχόμενα αστέρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού θα απολαύσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Άνδρου την Κυριακή 21 Αυγούστου

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου υπό τη διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη, ανοίγει τα φτερά του με κατεύθυνση προς … δυσμάς. Μια ομάδα έξι χορευτών και τεσσάρων μουσικών από τα ανερχόμενα αστέρια της Όπερας του Παρισιού θα παρουσιάσει την Κυριακή 21 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου μια παράσταση –γκαλά με έργα μεγάλων συνθετών και χορογράφων αφιερωμένη στην γαλλική παράδοση στο νησί καθώς και δύο έργα τα «Caspian Suite» και «Medianoche» (σύνθεση Ellina Akimova, χορογραφία Allister Madin) σε παγκόσμια πρώτη.


Η Camille de Bellefon σε χορεογραφία του Allister Madin με τη μουσικό Tsuey-Ying Tai

Λέει ο Rémy Deshayes, συντονιστής της βραδιάς:

«Συνήθως, ένα γκαλά μουσικής ή μπαλέτου παρουσιάζει παγκοσμίως γνωστά έργα τα οποία ερμηνεύουν διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες. Το συγκεκριμένο δημιουργικό γκαλά έχει υιοθετήσει μια λιγάκι διαφορετική προσέγγιση, καθώς παρουσιάζει επί σκηνής παγκόσμιες πρεμιέρες στις οποίες συμμετέχουν νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες που προέρχονται από μια σχολή υψηλού κύρους η οποία εξακολουθεί να αναδεικνύει εξαίρετους καλλιτέχνες. Η Γαλλική Παράδοση δημιουργήθηκε σχεδόν πριν από 350 χρόνια από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’, ο οποίος συνένωσε αργότερα τις Βασιλικές Ακαδημίες Χορού και Μουσικής για να δημιουργήσει τη μελλοντική Όπερα του Παρισιού, καθώς και την παλαιότερη σχολή χορού του Δυτικού κόσμου, το 1713, η οποία σήμερα εξακολουθεί να κατέχει εξέχουσα θέση στον χώρο του μπαλέτου παγκοσμίως. Η άφιξη των χορευτών μας στην Άνδρο αποτελεί για εκείνους μια σπάνια ευκαιρία που τους επιτρέπει να αναδείξουν την τέχνη και την προσωπικότητά τους, την οποία έχουν αναπτύξει στη σχολή όπου δραστηριοποιούνται.

»Ο κλασικός χορός είναι ένας συνδυασμός δύναμης και χάρης, επιδεξιότητας κι ευλυγισίας, σε μια φαινομενικά ανεπιτήδευτη επίδειξη έμπνευσης και συναισθημάτων. Στην εποχή του, ο “χορευτής βασιλιάς” Λουδοβίκος ΙΔ’, ο οποίος τότε ήταν νέος και πολλά υποσχόμενος, περιέγραφε με τον δικό του τρόπο ότι στη Γαλλική Παράδοση και στο ύφος που δημιουργούσε «επικρατεί η αρμονία, ο συντονισμός των κινήσεων κι η ακρίβεια των θέσεων, χωρίς να υπάρχει υπερβολή στην ερμηνεία».


Ο Allister Madin στον Don Quichotte  το 2012

»Αυτά τα λόγια θυμίζουν την αρχαία Ελλάδα· εκφράζουν την κουλτούρα του κλασικισμού, της αρμονίας, της ισορροπίας, της γλυπτικής και της βαθιάς γνώσης σε μια εποχή όπου η μουσική κι ο χορός είχαν μεγάλη σημασία. Σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία, η παράστασή μας θα λάβει χώρα στην Άνδρο, ένα νησί που διαθέτει διακριτική αλλά κι ισχυρή πολιτιστική παράδοση καθώς και δεκτικότητα στους πολιτισμούς άλλων χωρών, σε ένα νέο ανοιχτό θέατρο με εμφανείς αρχαιοελληνικές επιρροές, το οποίο έχει κατασκευαστεί από έναν γνώστη της τέχνης και περιβάλλεται από ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο.

»Οι πρώτες χορογραφίες θα παρουσιάσουν τις ρίζες της παράδοσης του μπαλέτου, καθώς και τη διατήρηση αυτής της παράδοσης μέσα από την τακτική εξάσκηση και την έμφαση στην ομορφιά και στην τέρψη. Θα ακολουθήσουν ρομαντικές ιστορίες αγάπης που θα αναδείξουν με τη σειρά τους την κομψότητα, την ομορφιά και την αιωνιότητα κάτω από τον έναστρο ουρανό της Ελλάδας.»

Οι καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στο γκαλά είναι: ο Allister Madin, ο οποίος κατέχει τη βαθμίδα “Sujet” στην ιεραρχία των χορευτών μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, οι Roxane Stojanov, Mickaël Lafon και Matthieu Botto, οι οποίοι κατέχουν τη βαθμίδα “Coryphée”, η Camille de Bellefon που κατέχει τη βαθμίδα “Quadrille” και η Laura Fridman, σολίστ μπαλέτου κι απόφοιτη του πανεπιστημίου του Γέιλ, η Tsuey Ying Taï η οποία παίζει κρουστά στην ορχήστρα της Όπερας του Παρισιού, η Ellina Akimova, πιανίστρια στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, ο σαξοφωνίστας Eric Tallet και ο  Jean-Marc Kérisit, παίκτης  εγχόρδων, βιολιού και βιόλας.

Η σκηνοθεσία είναι των Εllina Akimova & Allister Madin

Aνοιχτό Θέατρο Άνδρου, Κυριακή 21 Αυγούστου, ώρα 21:00. Είσοδος: 15 ευρώ. Πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων: http://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=2100


Ο Allister Madin στη «Λίμνη Των Κύκνων»