current views are: 15

12 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:02

Τα παιδιά ρίχνουν Άγκυρα τον χειμώνα

Ο Πολυχώρος των εκδόσεων Άγκυρα ανοίγει και φέτος τα σαββατοκύριακα για να υποδεχτεί τα παιδιά κάθε ηλικίας με παραμύθια, παραστάσεις, κατασκευές και άλλα ωραία και δημιουργικά

Δημοσίευση 07:02’

Ο Πολυχώρος των εκδόσεων Άγκυρα ανοίγει και φέτος τα σαββατοκύριακα για να υποδεχτεί τα παιδιά κάθε ηλικίας με παραμύθια, παραστάσεις, κατασκευές και άλλα ωραία και δημιουργικά

Ο Πολυχώρος των εκδόσεων Άγκυρα ανοίγει και φέτος τα σαββατοκύριακα για να υποδεχτεί τα παιδιά κάθε ηλικίας με παραμύθια, παραστάσεις, κατασκευές και άλλα ωραία και δημιουργικά

Ο αγαπημένος εκδοτικός οίκος των παιδιών φιλοξενεί για άλλη μια χρονιά εκδηλώσεις για παιδιά το Σάββατο και τις Κυριακές στον πανέμορφο Πολυχώρο του στο κέντρο της Αθήνας. Παραστάσεις Καραγκιόζη, αφηγήσεις παραμυθιών με ζωντανή μουσική, εργαστήρια ρομποτικής, εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων θα κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών όσο οι –ευτυχείς- γονείς θα απολαμβάνουν τον αχνιστό καφέ τους στο στεγασμένο αίθριο του υπέροχου νεοκλασικού όπου στεγάζεται ο οίκος.

Το πρόγραμμα του χειμώνα 2016 – 2017 αναλυτικά:

ΘΕΑΤΡΟ για παιδιά

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου | Του κόσμου οι ιστορίες / Σπύρος Ηλιάδης
Ο Σπύρος Ηλιάδης αφηγείται μύθους, ιστορίες και παραμύθια από την

Ελλάδα αλλά και τοπικές παραδόσεις απ’ όλο τον κόσμο. Τα παιδιά ανακαλύπτουν αρχέγονους πολιτισμούς ενώ μεταξύ των αφηγήσεων ακούγονται ζωντανά τραγούδια και ήχοι πνευστών και κρουστών μουσικών παραδοσιακών οργάνων που παίζει ο ίδιος, από τον τόπο καταγωγής κάθε ιστορίας. Τα παιδιά στο τέλος θα τραγουδήσουν μαζί του ένα τραγούδι έκπληξη!

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου | Της τύχης τα γραμμένα / Θέατρο σκιών Άθω Δανέλη

Οι γιορτές πλησιάζουν και οι δύο αχώριστοι φίλοι, ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης αναλαμβάνουν τις επισκευές και τον καθαρισμό στο παλαιό σαράι. Όμως, ένα παιχνίδι της τύχης θα δημιουργήσει προβλήματα και θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Καραγκιόζη, τους φίλους και την οικογένειά του. Μια λαογραφική κωμωδία με πολλά απρόοπτα και ακόμη περισσότερα γέλια.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου | 12:30 – 14:30
Όταν τα παιχνίδια μιλούν / Αφήγηση: Άννα Σταματούκου, Κατασκευή παιχνιδιού: Σωτηρία Καραπατάκη

Η Άννα Σταματούκου, αφηγήτρια παραμυθιών, μοιράζεται με τα παιδιά ιστορίες παιχνιδιών. Ελάτε να καθίσουμε όλοι μαζί σε έναν κύκλο και να πούμε παραμύθια. Ένα παραδοσιακό “TOY STORY” από τους θησαυρούς της προφορικής μας παράδοσης και όχι μόνο. Μετά την αφήγηση, θα  κατασκευάσουμε, με τη βοήθεια της κουκλοπαίκτριας-κουκλοποιού Σωτηρίας Καραπατάκη, παιχνίδια από εφημερίδες, χαρτοταινίες, υφάσματα, κουμπιά και χρωματιστές κορδέλες κι έτσι θα μετατρέψουμε τα παιχνίδια μας στους ήρωες των παραμυθιών.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου | Χριστούγεννα στη γειτονιά / Θέατρο σκιών Άθω Δανέλη

Ο Κύριος Ξηροτύρης ζητά βοήθεια απο τον Χατζηαβάτη για να οργανώσει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο γλέντι. Ο Χατζηαβάτης βέβαια αποφασίζει να συνεργαστεί με τον Καραγκιόζη. Οι δυο αχώριστοι φίλοι καλούν και τη γνωστή καραγκιοζοπαρέα και η γιορτή ξεκινά. Πώς θα τα καταφέρει ο Καραγκιόζης ανάμεσα σε τόσες λαχταριστές λιχουδιές, μεζέδες και γλυκά χωρίς να γίνουν όλα άνω-κάτω;

ΕΚΘΕΣΗ

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου | ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ από τη συλλογή του Βασίλη Κούλογλου
Παίζουμε;

Πάνω από 1.500 παιχνίδια θα μπορούμε μικροί και μεγάλοι να δούμε αλλά και να αγγίξουμε στη μη αποστειρωμένη έκθεση παιχνιδιού του συλλέκτη Βασίλη Κούλογλου, στον Πολυχώρο ΑΓΚΥΡΑ, από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου.

Παιχνίδια από τον 19ο αιώνα έως το 1980, τσίγκινα, κουρδιστά, ξύλινα, επιτραπέζια, τα πιο σημαντικά παιχνίδια ελληνικών εταιρειών, όπως των: Κουβαλιά, El Greco, ΛΥΡΑ, Σόλπα, Απέργη, Πρίφτη, Elvip, Mr.P., Ανανιάδη, Κ.Β. Βασιλειάδη, αλλά και παιχνίδια φαντασίας από τη μακρινή Ιαπωνία, Βρετανούς στρατονόμους κ.ά.
Οι μεγάλοι θα έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια που παίζαμε με τα τρίκυκλα αμαξάκια, τα κουνιστά ξύλινα αλογάκια, και τις κούκλες «του καναπέ» από βακελίτη, ενώ τα παιδιά μας θα γνωρίσουν τα «παιχνίδια» μας, όπως τα ρομπότ της δεκαετίας του ’70, τους αγαπημένους μας Σουβλίτσα και Κλούβιο, τον Sport Billy αλλά και τον Teddy Bear, τον αγαπημένο αρκούδο όλων των παιδιών. Ένα από τα σπάνια παιχνίδια που θα εκτεθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, είναι ένα σιδερένιο άλογο του 19ου αιώνα.

Ωράριο έκθεσης: Δευτέρα – Πέμπτη: 10:00 – 16:00 Παρασκευή: 10:00 -17:00 Σάββατο: 10:00 – 16:00 Κυριακή: 11:00 – 18:00. Εισιτήριο: Ενήλικες: 5.00€, οικογένειες το άτομο, παιδιά και φοιτητές: 3 €

LIVE

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου | LIVE |  «Παιδικά τραγούδια για μεγάλα παιδιά»

Τραγούδια εμπνευσμένα από τα παιχνίδια, αγαπημένα τραγούδια πολύ γνωστών συνθετών, όπως των Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Χατζηνάσιου, Σταμάτη Κραουνάκη, Βασίλη Κούλογλου αλλά και πολλών άλλων, θα ερμηνεύσουν η Βάσια Ζήλου και η Έλενα Ρουμελιώτη, σε μια βραδιά γιορτής του παιχνιδού! Στο πιάνο ο Φώτης Κοπανιτσάνος μαντολίνο-κιθάρα ο Βασίλης Κούλογλου.

Ώρα: 09:30 Εισιτήριο: 7 €

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ | Εκπαιδεύοντας το ρομπότ μου

Διάρκεια κύκλου: 8 Εργαστήρια / 16 διδακτικές ώρες
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ η ώρα – 160 ευρώ όλος ο κύκλος
Αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα

Σε ποιους απευθύνονται:

Α΄ και Β΄ Δημοτικού – Lego Education WeDo Construction Set -Κάθε Κυριακή: 09:30 – 11:00 Ημερομηνίες: 4, 11 & 18 Δεκεμβρίου / 8, 15, 22 & 29 Ιανουαρίου / 5, 12, 19 Φεβρουαρίου
Αρχίζω να χτίζω στιβαρές και ανθεκτικές κατασκευές ακολουθώντας οδηγίες. Κατανοώ τις αρχές της μηχανικής. Φτιάχνω αλλά και μετατρέπω αυτοκίνητα, ελικόπτερα και άλλες κατασκευές. Εξερευνώ τον κόσμο των ρομπότ. Μαθαίνω για τους κινητήρες και τους αισθητήρες και τους δοκιμάζω σε διασκεδαστικές κατασκευές. Μαθαίνω να γράφω απλά προγράμματα.

Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού – Lego Education Wedo 2 Core Set – Κάθε Σάββατο: 10:00 – 12:00

Ημερομηνίες: 3, 10 & 17 Δεκεμβρίου /  7, 14, 21 & 28 Ιανουαρίου / 4 Φεβρουαρίου

Δίνω περισσότερη βαρύτητα στους αυτοματισμούς. Μελετώ και κατασκευάζω ρομπότ που δίνουν λύσεις σε προβλήματα που συναντάμε στον κόσμο των μεγάλων. Μαθαίνω να προγραμματίζω το ρομπότ που έφτιαξα. Μετατρέπω την κατασκευή μου ώστε να βελτιωθεί.

Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού – Lego Education Mindstorms EV3 Core Set – Κάθε Παρασκευή: 17:30  – 19:30

Ημερομηνίες: 2, 9 & 16 Δεκεμβρίου / 6, 13, 20 & 27 Ιανουαρίου / 3 Φεβρουαρίου

Μαθαίνω προχωρημένες έννοιες της μηχανικής, όπως πώς να φτιάχνω ένα στιβαρό σασί για το ρομπότ μου, τη λειτουργία των γραναζιών και των ιμάντων αλλά και διάφορα κατασκευαστικά τρικ. Μαθαίνω να προγραμματίζω το ρομπότ χρησιμοποιώντας όλες τις δομές ενός σύγχρονου προγραμματιστικού περιβάλλοντος. Μαθαίνω να κατασκευάζω ρομπότ που φέρνουν εις πέρας τις αποστολές στον Άρη πάνω στην πίστα Space Challenge της LEGO Education και της NASA.

Στο σεμινάριο θα εστιάσουμε σε βασικές αρχές:

I. Φυσικής (μελέτη της κίνησης, μελέτη της επίδρασης της τριβής, μελέτη της σχέσης των δυνάμεων, μεταφορά ενέργειας)
II. Μαθηματικών και Γεωμετρίας (αναλογίες, μέτρηση αποστάσεων, κατανόηση βασικών γεωμετρικών ιδιοτήτων)
III. Μηχανικής (κατασκευή, έλεγχος και αξιολόγηση μηχανικών λύσεων)
IV. Τεχνολογίας
V. Προγραμματισμού

Καθώς και σε συνδυασμούς εννοιών από διαφορετικές γνωστικές περιοχές (τεχνολογία, τέχνη, περιβάλλον, κοινωνία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες) με διαθεματικά project (συνθετικές εργασίες)

Ανάπτυξη δεξιοτήτων mέσα από την κατασκευή, τον προγραμματισμό και τη διάδραση εκπαιδευτών και συμμετεχόντων θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη και άλλων κρίσιμων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα:

·  ομαδική εργασία
·  επίλυση προβλημάτων (ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμή και πειραματισμός, αξιολόγηση)
·  καινοτομία
·  διαχείριση έργου (διαχείριση χρόνου, κατανομή έργου και πόρων)
·  προγραμματισμός
·  δεξιότητες επικοινωνίας
·  πολύτιμες νοητικές δεξιότητες (αναλυτική και συνθετική σκέψη, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη)

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο, παρακαλούμε συμπληρώστε την online αίτηση συμμετοχής ή επικοινωνήστε με τον Πολυχώρος Άγκυρα, Σόλωνος 124, Αθήνα, τηλ. 210 3837667. Η προεγγραφή είναι απαραίτητη.