current views are: 16

8 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:23

Θυμήσου τη Μικρά Ασία στην Εστία Νέας Σμύρνης

Με τίτλο «Μικρασία Χαίρε!» η Εστία Νέας Σμύρνης θυμάται την ιστορία των Ελλήνων της Ιωνίας από τις 10 έως τις 27 Σεπτεμβρίου

Δημοσίευση 13:23’

Με τίτλο «Μικρασία Χαίρε!» η Εστία Νέας Σμύρνης θυμάται την ιστορία των Ελλήνων της Ιωνίας από τις 10 έως τις 27 Σεπτεμβρίου

Με τίτλο «Μικρασία Χαίρε!» η Εστία Νέας Σμύρνης θυμάται την ιστορία των Ελλήνων της Ιωνίας από τις 10 έως τις 27 Σεπτεμβρίου

Με συναυλίες, ομιλίες, προβολές και θεατρικές παραστάσεις, η Εστία Νέας Σμύρνης κρατάει ζωντανή την ιστορική μνήμη ενενήντα πέντε χρόνια μετά από την καταστροφή και τον αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά:

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ.

Εκκλησιασμός στην Θεία Λειτουργία του Ιερού Ναού Αγ. Φωτεινής Ν. Σμύρνης για την εορτή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ Αγίων Αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών που σφαγιάστηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Εκδήλωση – ομιλία της κας Ιουλίας Μωραϊτου μεταδιδακτορικής ερευνήτριας και Δρ. Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με θέμα «Η πολιτική χωροθέτησης και εγκατάστασης  των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας εντός και εκτός του Δήμου της Αθήνας. Η περίπτωση της Ν. Σμύρνης – Καλλιθέας – Μοσχάτου».

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.30

Η Εστία Νέας Σμύρνης, με αφορμή την συμπλήρωση 95 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης, τιμά τον σπουδαίο έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνοντας τη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου συναυλία επί τη ευκαιρία και του εορτασμού των 92ων γενεθλίων του. Ο μικρασιατικής καταγωγής συνθέτης πρόκειται να παρευρεθεί στην εκδήλωση, κατά την οποία θα ανακηρυχθεί επίτιμος Πρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και πλήθος επωνύμων καλλιτεχνών, σε ένα θέαμα-έκπληξη.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της Εστίας, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός και Λήδα Πρωτοψάλτη θα αναγνώσουν αποσπάσματα από μαρτυρίες των προσφύγων της Μικράς Ασίας από τον Α’ τόμο της «Εξόδου». Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Φιλόλογος κα Κλαίρη Δεληγιάννη και θα πλαισιωθεί μουσικά από τον κ. Ταξιάρχη Γεωργούλη στο Ούτι και τον κ. Τάσο Πούλιο στο τραγούδι & το κανονάκι.

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Αφιέρωμα στην μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέα Πηνελόπη Δέλτα. Θα μιλήσουν η κα Δημητριάδου Μαργαρίτα, Ιστορικός Λαογράφος και η Έφορος της Βιβλιοθήκης & των Μουσείων της Εστίας κα Θέμις Παπαδοπούλου με θέμα «Η Πηνελόπη Δέλτα σκουπίζει τα δάκρυα των Μικρασιατών Προσφύγων».

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, πρωινή προβολή 10:00 & απογευματινή 19:30

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του National Geographic «Ο μεγάλος ξεριζωμός». Μια μοναδική πηγή πληροφόρησης, από έναν ανεξάρτητο αυτόπτη μάρτυρα, που φωτίζει τα γεγονότα τα οποία χάραξαν την Ιστορία των δυο λαών στις επόμενες δεκαετίες.

Διάρκεια 60 λεπτά./ Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στον 3ο όροφο.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Προβολή της ταινίας μικρού μήκους: « Οι αναμνήσεις μιας κούκλας» του Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Σύντομη περιγραφή: Τρία αδέρφια χάνουν την οικογένειά τους και κρύβονται σε ένα υπόγειο. Η μεγαλύτερη θυσιάζει την παιδικότητά της προκειμένου να σώσει τα μικρότερα αδέρφια της.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε κινηματογράφο στην Αμερική. Δούλεψε για 2 σεζόν για την πολυβραβευμένη ομάδα οπτικών εφέ του Game of Thrones στο Λος Άντζελες και το Μπέλφαστ.

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Ομιλία της Ιστορικού, Φιλολόγου και Προέδρου της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας κας Αρχοντίας Β. Παπαδοπούλου, με θέμα: «Ένας περίπατος στα μνημεία της Σμύρνης».

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Αφιέρωμα στον μεγάλο Μικρασιάτη Λογοτέχνη Ηλία Βενέζη. Κεντρικός ομιλητής  της εκδήλωσης ο κ. Ανδρέας Ζάκας Λυκειάρχης – Θεατρολόγος. Θα διαβαστούν αποσπάσματα έργων του Ηλία Βενέζη από μέλη της θεατρικής ομάδας της Εστίας.

Θα ακολουθήσει  προβολή του ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη, Αϊβαλί 1922» παραγωγής του ΙΔΙΣΜΕ με μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Ιστορικό ντοκιμαντέρ, βασισμένο στο βιβλίο «Χρονικό των Δέκα Ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν η κόρη του Ηλία Βενέζη, ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, καθώς και ξένοι καθηγητές Πανεπιστημίου.

Διάρκεια 45 λεπτά.

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30

Η Εστία Νέας Σμύρνης και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Γιάννη Γιαννέλλη – Θεοδοσιάδη «Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης». Ο συγγραφέας της μεγάλης επιτυχίας «Ισμαήλ και Ρόζα» που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ως «Η Ρόζα της Σμύρνης», επιστρέφει με ένα ακόμη μυθιστόρημα με φόντο τη Σμύρνη, την εποχή του διωγμού. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον συγγραφέα κ. Γιαννέλλη, τον  Δημοσιογράφο – Συγγραφέα κ. Τίτο Αθανασιάδη και από τον Ποιητή – Κριτικό Λογοτεχνίας κ. Δημήτρη Νικορέτζο.

Χώρος διεξαγωγής: Βιβλιοθήκη

«Μικρασία Χαίρε!», Εστία Νέας Σμύρνης (αίθουσα Πάνος Χαλδέζος), Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9333702 και 210 9330274, www.estia-ns.gr. Από 10 έως 27 Σεπτεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη.  


σχετικα αρθρα