current views are: 12

10 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:12

«Μικρά Ασία: Το παλίμψηστο της μνήμης» στην Εστία Νέας Σμύρνης

Το τελευταίο βιβλίο του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Μασσαβέτα, ένα οδοιπορικό στη Νίκαια, στο Αϊβαλί, στην Πέργαμο, στη Σμύρνη και στην Ιωνία του σήμερα και του χθες, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 19:00

Δημοσίευση 14:12’

Το τελευταίο βιβλίο του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Μασσαβέτα, ένα οδοιπορικό στη Νίκαια, στο Αϊβαλί, στην Πέργαμο, στη Σμύρνη και στην Ιωνία του σήμερα και του χθες, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 19:00

Ερημοσπίτης και πολυτεχνίτης αλλά, κυρίως, γραφιάς, Αλέξανδρος Μασσαβέτας έζησε πολλά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη την οποία αγάπησε και εξιστόρησε στο βραβευμένο βιβλίο του «Πόλη των Απόντων» (εκδ. Πατάκη). Στη συνέχεια, η αγάπη του για την ιστορία και το ένστικτο του περιηγητή των έσπρωξαν ακόμα πιο μακριά, στην νότια ακτή της Προποντίδας και στα παράλια του Αιγαίου όπου αναζήτησε τα ίχνη της Ρωμανίας στις ντοπιολαλιές, στις αναμνήσεις των ανθρώπων, στα μνημεία του παρελθόντος και στο τοπίο.

Στην περιπλάνησή τους αυτή ο Μασσαβέτας δεν ήταν μόνος. Διάλεξε τους συνταξιδιώτες του με κριτήριο το ιδιαίτερο πρίσμα του καθενός –προσωπικές ή οικογενειακές αναμνήσεις, ιστορικό ενδιαφέρον- για να ποικίλει την αφήγησή του, αφού ο σκοπός ήταν εξαρχής η συγγραφή μιας τριλογίας για τη Μικρά Ασία.

Το πρώτο μέρος της τριλογίας –το μόνο που κυκλοφορεί– τιτλοφορείται «Μικρά Ασία: Το παλίμψηστο της μνήμης» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Σε αυτό ο συγγραφέας μας ταξιδεύει από την Βιθυνία και την Μυσία, στην Αιολίδα, εστιάζοντας στο Αϊβαλί και στην Πέργαμο, στην τσιμεντένια Σμύρνη και στην Ιωνία, καταλήγοντας στα ερειπωμένα μοναστήρια της λίμνης Μπάφα και του Λάτμου, του γρανιτένιου όρους με τα απόκοσμα τοπία.

Η αναμόχλευση της ιστορίας εμπλουτίζεται με τις προσωπικές μνήμες των συνταξιδιωτών του συγγραφέα, όπως του Ακύλα Μήλλα και του Κώστα Σταματόπουλου, αλλά και τις διηγήσεις των πολλών προσώπων που συναντούν καθ’ οδόν. Από τις σελίδες του βιβλίου διαχέονται οι τελευταίες αχτίδες ενός κόσμου απειλούμενου από την λήθη και -ακόμη περισσότερο- την τερατώδη επέλαση του μπετόν.

Οι Εκδόσεις Πατάκη και η Εστία Νέας Σμύρνης μας προσκαλούν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 19:00 στην Βιβλιοθήκη της Εστίας Νέας Σμύρνης, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη, στην παρουσίαση του βιβλίου.

Θα μιλήσουν οι:
• Hervé Georgelin, λέκτορας του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.
• Ελένη Φωτίου, δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμονας και blogger στο ιστολόγιο mamakita.gr
• Αλέξανδρος Μασσαβέτας