ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επαναλαμβάνεται! «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε»

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2018, 15:14 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2018, 12:30
Επαναλαμβάνεται! «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε»
Facebook Twitter Whatsapp

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά στο Μουσείο Μπενάκη τη δράση «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο» με δραματοποιημένα αποσπάσματα κειμένων που φωτίζουν συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους

«Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε». Το στρωμένο αριστοκρατικό τραπέζι σε μία βυζαντινή εικόνα με τη Φιλοξενία του Αβραάμ και κεραμικά σκεύη με σκηνές που υμνούν τη χαρά της ζωής δίνουν το έναυσμα να δραματοποιηθούν για πρώτη φορά από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου αποσπάσματα από τέσσερα επαιτικά (Πτωχοπροδρομικά) ποιήματα του 12ου αιώνα.

Τα Πτωχοπροδρομικά ποιήματα σατιρίζουν με καυστική γλαφυρότητα και αριστοφανική διάθεση την πείνα και την πενία καθημερινών ανθρώπων: ενός φτωχού μοναχού, ενός καταπιεσμένου συζύγου, ενός πεινασμένου διανοούμενου και ενός οικογενειάρχη που δυσκολεύεται να θρέψει την πολυμελή οικογένειά του. Γραμμένα στη γλώσσα του λαού, ανήκουν στα πρώτα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και από πολλούς μελετητές αποδίδονται στον λόγιο βυζαντινό συγγραφέα Θεόδωρο Πρόδρομο (περίπου 1100-1165/70).

Η Αναστασία Δρανδάκη, Επιμελήτρια της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, θα παρουσιάσει τα εκθέματα που ενέπνευσαν την παράσταση «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε». 

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθετική επιμέλεια: Στρατής Πανούριος
Ενδυματολογική επιμέλεια: Μάιρα Βαζαίου
Παίζουν: Στρατής Πανούριος, Έλενα Μαρσίδου, Διονύσης Πιφέας, Φώτης Λαζάρου

«Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε», Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, τηλ. 210 3671000. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  17, 24, 31 Ιανουαρίου & 7, 14 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: € 15, € 10 μειωμένο (ανά παράσταση). Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του μουσείου.