ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης «Όπως τα έζησα» σήμερα στο Μέγαρο

Δημοσίευση 10 Μαΐου 2018, 17:19 / Ανανεώθηκε 15 Μαΐου 2018, 19:12
Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης «Όπως τα έζησα» σήμερα στο Μέγαρο
Facebook Twitter Whatsapp

Οι εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν την Τετάρτη 16 Μαΐου στις 19:00 στην παρουσίαση του δεύτερου μέρους της πολιτικής αυτοβιογραφίας του τέως υπουργού και κορυφαίου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας

Τα γεγονότα που εξιστορούνται στο δεύτερο μέρος της πολιτικής αυτοβιογραφίας του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, «Όπως τα έζησα [1981-1993]», τοποθετούνται μεταξύ δύο κομβικών για την Ελλάδα εκλογικών αναμετρήσεων, που αμφότερες οδήγησαν σε ήττα της Νέας Δημοκρατίας και στην ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ. O Γιάννης Βαρβιτσιώτης, εκ των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές των τελευταίων δεκαετιών στα πολιτικά πράγματα της χώρας, παρουσιάζει την περίοδο 1981-1993 «όπως την έζησε» εκ του σύνεγγυς, από την πρώτη γραμμή. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, οι κυβερνήσεις της «Αλλαγής» και η περίφημη «δεκαετία του 1980». Οι πολιτικές κόντρες και τα μεγάλα σκάνδαλα. Η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και οι συγκλονιστικές ανακατατάξεις που επέφερε, ιδιαίτερα στη «γειτονιά» μας. Η «δεξιά παρένθεση» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η νέμεση του Σκοπιανού. Και φυσικά, η επί τριάμισι συναπτά έτη θητεία του συγγραφέα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα από τα κρισιμότερα υπουργεία του ελληνικού κράτους κατά την ταραγμένη γεωπολιτικά περίοδο των αρχών της δεκαετίας του ’90. Με τη θυμοσοφία και τη νηφάλια ματιά που χαρίζει η χρονική απόσταση, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης δίνει το στίγμα μιας ολόκληρης εποχής μέσα από γνωστά αλλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό γεγονότα, δίνοντας με αμεσότητα, απλότητα και ειλικρίνεια τη δική του μαρτυρία για μια περίοδο που σφράγισε εν πολλοίς τη μετέπειτα πορεία της χώρας.

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Μ. Βαρβιτσιώτη «Όπως τα έζησα [1981-1993]» (εκδ. Πατάκη) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Μαΐου στις 19:00 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή, Γιάννης Πρετεντέρης, αρθρογράφος στις εφημερίδες Βήμα και Νέα, Γιώργος Κουβαράς, διευθυντής του Action24.

Τη συζήτηση συντονίζει η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, αν. καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής.