ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Έλληνες ηγέτες» στο Μικρό Πανεπιστήμιο στην Ιπποκράτους

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2018, 15:32 / Ανανεώθηκε 4 Οκτωβρίου 2018, 16:47
«Έλληνες ηγέτες» στο Μικρό Πανεπιστήμιο στην Ιπποκράτους
Facebook Twitter Whatsapp

Το Μικρό Πανεπιστήμιο που εγκαινιάστηκε την περασμένη άνοιξη στον Πολυχώρο των Εκδόσεων Μεταίχμιο παρουσιάζει τον κύκλο διαλέξεων «Έλληνες ηγέτες» από τους ιστορικούς Θάνο Βερέμη και Σωτήρη Ριζά

Συνεχίζεται το Μικρό Πανεπιστήμιο στην Ιπποκράτους, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. Κορυφαίοι επιστήμονες και διανοούμενοι μιλούν για θέματα που μας απασχολούν σήμερα προσφέροντας το έναυσμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων με τους ιστορικούς Θάνο Βερέμη και Σωτήρη Ριζά έχει τίτλο «Έλληνες ηγέτες» και αφορμή τα βιβλία τους «Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο οραματιστής του εφικτού» και «Κωνσταντίνος Καραμανλής, Η Ελλάδα από τον Εμφύλιο στη Μεταπολίτευση» (και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο).

«Έλληνες ηγέτες: Ελευθέριος Βενιζέλος»,  Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:30
Στην πρώτη συνάντηση ο διακεκριμένος ιστορικός Θάνος Βερέμης παρουσιάζει την πολιτική διαδρομή του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενός πολιτικού που διακρίθηκε σε πολλούς τομείς, ως μεταρρυθμιστής, ως διαπραγματευτής και ιδιαίτερα στις επιλογές συνεργατών του, ενώ άφησε το διακριτικό του στίγμα στην επιλογή εξωτερικής πολιτικής κατά την εμπλοκή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Θάνος Βερέμης στη διάλεξή του εστιάζει στην περίοδο του Εθνικού Διχασμού.
Τα θέματα που θα τον απασχολήσουν:
• Τον διαχωρισμό της Νέας και της Παλιάς Ελλάδας
• Τις συνθήκες που δημιούργησαν την αντίθεση αυτοχθόνων και ετεροχθόνων
• Τη σχέση του βασιλιά Κωνσταντίνου με τη Γερμανία και του Ελευθέριου Βενιζέλου με τη Βρετανία

«Έλληνες ηγέτες: Κωνσταντίνος Καραμανλής», Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, ώρα 20:00
Στη δεύτερη συνάντηση, τη σκυτάλη παίρνει ο ιστορικός Σωτήρης Ριζάς που σκιαγραφεί την πολιτική κληρονομιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος υπήρξε σημαντικός έως αποφασιστικός παράγοντας στην ελληνική πολιτική από το 1955 έως το 1980.

Ειδικότερα αναφέρεται:
• Στην παρέμβασή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με αποτέλεσμα από μια παραδοσιακή κοινωνία να εισέλθει στην εποχή της νεωτερικότητας και της ευημερίας
• Στον αποφασιστικό ρόλο του σε ό,τι αφορά το πεδίο των θεσμών κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης με στόχο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου, απαλλαγμένου από τους περιορισμούς της μετεμφυλιακής περιόδου
• Στο πώς επεδίωξε την οργανική ένταξη της Ελλάδας στην εξελισσόμενη Ευρωπαϊκή Κοινότητα

Παρακολούθηση με ελεύθερη είσοδο. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail: [email protected], σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα), καθώς και τον τίτλο της διάλεξης.

Οι διαλέξεις θα μεταδοθούν ζωντανά και με live streaming από τον ιστότοπό www.metaixmio.gr. 

Περισσότερα για τους εισηγητές θα βρείτε ΕΔΩ.