current views are: 11

11 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση14:20

Νίκος Κουρής και Μαρία Ναυπλιώτου διαβάζουν Τσέχωφ στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν.

Οι δύο ηθοποιοί διαβάζουν την «Κυρία με το σκυλάκι» και την «Καστάνκα» την Κυριακή 14 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο

Δημοσίευση 14:20’

Οι δύο ηθοποιοί διαβάζουν την «Κυρία με το σκυλάκι» και την «Καστάνκα» την Κυριακή 14 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο

Αυτήν τη χρονιά οι Παραβάσεις, η σειρά  θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.), επιστρέφουν στον Φάρο ανανεωμένες.

Οι φετινές Παραβάσεις είναι αφιερωμένες στα διηγήματα σπουδαίων συγγραφέων. Ο Φάρος του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. θα μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει αγαπημένους ηθοποιούς να μοιράζονται μαζί του γνωστά και άγνωστα διηγήματα μεγάλων συγγραφέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από τον Έντγκαρ Άλαν Πόε μέχρι τον Γιώργο Ιωάννου. Έξι κυριακάτικα απογεύματα αφιερωμένα σε ισάριθμους μάστορες της γραφής που λάτρεψαν τη «μικρή φόρμα», έξι δραματοποιημένες αναγνώσεις που απευθύνονται στο σύγχρονο κοινό, προσεγγίζοντας ένα κλασικό είδος με καινοτόμο τρόπο.

Η αρχή θα γίνει την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, με τον Άντον Τσέχωφ, έναν από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κορυφαίο εκπρόσωπο της ρωσικής ρεαλιστικής σχολής του 19ου αιώνα. Οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου και Νίκος Κουρής, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου, διαβάζουν δύο διηγήματα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, την «Κυρία με το σκυλάκι» και την «Καστάνκα».

Η «Κυρία με το σκυλάκι» είναι το γνωστότερο και, ίσως, αρτιότερο διήγημα του Τσέχωφ, μια αξέχαστη ιστορία αγάπης γεμάτη ρομαντισμό και θλίψη, στην οποία ο συγγραφέας αναλύει αριστοτεχνικά την συμπεριφορά και τα συναισθήματα των δύο ηρώων. Η «Καστάνκα», από την άλλη, είναι η τρυφερή και συγκινητική ιστορία μιας χαριτωμένης σκυλίτσας, που χάνει το αφεντικό της και καταλήγει σ’ ένα τσίρκο. Μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά του ο Τσέχωφ περιγράφει πως η Καστάνκα κοντά στους ανθρώπους γνωρίζει διαδοχικά τη στοργή, τη σκληρότητα, το φόβο και την ευγνωμοσύνη.

Η πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου θα συνοδεύσει τους ηθοποιούς ερμηνεύοντας στο πιάνο αποσπάσματα από το έργο Οι Εποχές του Τσαϊκόφσκι.

Η χρήση των διηγημάτων γίνεται με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Εστία από την έκδοση «Η Αγάπη και άλλα 32 διηγήματα» (2013) σε μετάφραση Βασίλη Ντινόπουλου.

Πληροφορίες / Κρατήσεις: SNFCC.org