current views are: 12

18 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση18:24

Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ: Η άγνωστη ιστορία

Τα Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας προσκαλούν να γνωρίσουμε τον βραβευμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα του best seller «Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ», Norman Ohler

Δημοσίευση 18:24’

Τα Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας προσκαλούν να γνωρίσουμε τον βραβευμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα του best seller «Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ», Norman Ohler

Ο Norman Ohler είναι γερμανός δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά περιοδικά (Spiegel, Stern, Geo, Die Zeit), ενώ ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος στον οποίο έδωσε συνέντευξη ο Γιάσερ Αραφάτ πριν από τον θάνατό του. Έχει επίσης συνεργαστεί ως σεναριογράφος με τον Βιμ Βέντερς για την ταινία «Palermo Shooting».

Στην Αθήνα θα βρεθεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου, για να μιλήσει για το βιβλίο του «Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» το οποίο κυκλοφορεί σήμερα 18 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βιβλίο με λίγα λόγια:
Παρόλο που οι ναζί παρουσιάζονταν ως πολέμιοι του ηθικού εκφυλισμού και της κατάπτωσης της αστικής κοινωνίας και ο αρχηγός τους είχε εδραιωθεί ως εγκρατής ηγέτης που ακολούθησε μια απολύτως υγιεινή ζωή, το Τρίτο Ράιχ ήταν βουτηγμένο στα ναρκωτικά.

Κοκαΐνη, ηρωίνη, μορφίνη και, κυρίως, μεθαμφεταμίνες, χρησιμοποιούνταν τόσο από τους εργάτες και τις νοικοκυρές όσο και από το στράτευμα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προέλαση και νίκη των Γερμανών το 1940. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο, κατά την αστραπιαία εισβολή και κατάληψη της Γαλλίας από τη Γερμανία το 1940, οι στρατιώτες της Βέρμαχτ είχαν καταναλώσει πάνω από 35 εκατομμύρια δόσεις Pervitin, ένα φάρμακο με κύριο συστατικό τη μεθαμφεταμίνη.

Ο Norman Ohler, έπειτα από εκτενή έρευνα σε γερμανικά και αμερικανικά αρχεία και συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες, ιστορικούς και γιατρούς, αποκαλύπτει την ασύδοτη χρήση ναρκωτικών ακόμα και στα υψηλότερα κλιμάκια. Μπορεί η πολιτική κατά των ναρκωτικών να χρησίμευε αφενός σαν όχημα κοινωνικού αποκλεισμού και καταπίεσης όσο και σαν εργαλείο εξόντωσης περιθωριακών ομάδων και μειονοτήτων, στα ανώτερα στρώματα της ιεραρχίας ωστόσο τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χίτλερ και των συνεργατών του στους οποίους ο γιατρός Δρ Μορέλ χορηγούσε θανάσιμα κοκτέιλ ουσιών. Αν και τα ναρκωτικά από μόνα τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εξέλιξη των γεγονότων στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ή την έκβασή του, η αποκάλυψη αυτών των στοιχείων αλλάζει την αντίληψή μας γι’ αυτή τη σκοτεινή εποχή.

Ξεφυλλίστε ΕΔΩ τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. 

Η συνάντηση – συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, ώρα 21:00, στο Public Café Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1). Με τον Norman Ohler θα συνομιλήσουν οι Λατέρνατιβ Σταύρος Διοσκουρίδης και Παναγιώτης Μένεγος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με διαδοχική διερμηνεία από τα γερμανικά


σχετικα αρθρα