current views are: 1

21 Ιανουαρίου 2012
Δημοσίευση13:13

Επικίνδυνα τα αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως η φλουοξετίνη (πρόκειται για το γνωστό Prozac που στην Ελλάδα κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Ladose) θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του αγέννητου παιδιού τους.

Δημοσίευση 13:13’
αρθρο-newpost

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως η φλουοξετίνη (πρόκειται για το γνωστό Prozac που στην Ελλάδα κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Ladose) θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του αγέννητου παιδιού τους.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως η φλουοξετίνη (πρόκειται για το γνωστό Prozac που στην Ελλάδα κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Ladose) θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του αγέννητου παιδιού τους. Όπως δείχνει μια νέα μελέτη, η λήψη φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με επίμονη πνευμονική υπέρταση του νεογνού, μια σπάνια πνευμονική πάθηση η οποία δεν επιτρέπει στο αναπνευστικό σύστημα του βρέφους να προσαρμοστεί στις συνθήκες εκτός της μήτρας.   

Πιο επικίνδυνη η λήψη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη  
Όπως μάλιστα σημειώνεται στη μελέτη που ανήκει σε ειδικούς του Κέντρου Φαρμακοεπιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, o κίνδυνος επίμονης πνευμονικής υπέρτασης διπλασιάζεται όταν η γυναίκα λαμβάνει SSRIs στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. 

Η συγκεκριμένη μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη του είδους της, βασίστηκε σε ανάλυση 1,6 εκατομμυρίων γεννήσεων που έλαβαν χώρα μεταξύ του 1996 και του 2007 σε πέντε χώρες: Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.   
Από το σύνολο των γυναικών που γέννησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης οι 11.000 λάμβαναν αντικαταθλιπτικά κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και οι 17.000 κατά τα πρώτα στάδιά της, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal».   

Οι ειδικοί ανέλυσαν τη χρήση διαφορετικών SSRIs . Όπως προέκυψε από τις 11.014 μητέρες που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, ήλθαν στον κόσμο 33 παιδιά (0,29%) με επίμονη πνευμονική υπέρταση.   
Την ίδια στιγμή από τις 17.053 γυναίκες που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, γεννήθηκαν 32 (0,18%) βρέφη με επίμονη πνευμονική υπέρταση. Συνολικά την πάθηση εμφάνιζαν 114 παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν διαγνωσθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους με ψυχική νόσο.   

Καμπανάκι για γυναίκες και γιατρούς   
Η επικεφαλής της μελέτης δρ Χέλε Κίελερ ανέφερε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης επίμονης πνευμονικής υπέρτασης στο νεογνό είναι χαμηλός, τόνισε ωστόσο ότι οι έγκυοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον κίνδυνο αυτόν και οι γιατροί πρέπει να αποφεύγουν να συνταγογραφούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα στις γυναίκες που περιμένουν παιδί.   

Όπως είπε η ερευνήτρια, ο γενικός κίνδυνος εμφάνισης πνευμονικής υπέρτασης του νεογνού είναι της τάξεως των τριών περιπτώσεων ανά 1.000 γεννήσεις. Ο κίνδυνος αυτός όμως είναι περισσότερο από διπλάσιος όταν τα αντικαταθλιπτικά λαμβάνονται κατά το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης. 

Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες που λαμβάνουν SSRIs κατά την εγκυμοσύνη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδιά με γενετικές ανωμαλίες.   

Συγκεκριμένα η χρήση τέτοιου είδους φαρμάκων τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης – περίοδος κατά την οποία πολλές γυναίκες είναι πιθανό να μην έχουν αντιληφθεί ότι είναι έγκυες – φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών όπως το λαγώχειλο κατά 40% και ειδικά τον κίνδυνο ανωμαλιών στην καρδιά κατά 60%. 
 

ΠΗΓΗ: tovima.gr


σχετικα αρθρα