Το Υπουργείο Εργασίας επισκέφθηκαν το πρωί του Σαββάτου επικεφαλής της Τρόικα, όπου έθεσαν επί τάπητος το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας αλλά και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. 
Αναλυτικότερα, στα πλαίσια της συζήτησης δόθηκε παράταση στις «σκληρές» διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Συγκεκριμένα οι δανειστές δεν θα παρέμβουν στον διάλογο των κοινωνικών εταίρω, αν και θέτουν σταθερά θέμα μείωσης αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και μεταρρύθμισης στις επικουρικές συντάξεις. Στο στόχαστρο και οι κανονισμοί προσωπικού των ΔΕΚΟ. 

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον κ. Κουτρουμάνη για την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή ενώ τόνισαν πως σέβονται απολύτως τον κοινωνικό διάλογο. Παρ' όλα αυτά τα χρονικά περιθώρια, στενεύουν αφού είναι γνωστό, ότι μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα που θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.   

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρευρίσκοντο, η γενική γραμματέας του Υπουργείου 'Αννα Στρατινάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν λεπτομέρειες για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου και επανέφεραν όλα τα θέματα που έχουν θέσει κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις κατώτερες αμοιβές και του 13ου και 14ου μισθού.

Επανέλαβαν δε, ότι θεωρούν τη μείωση του μισθολογικού κόστους προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. 
 
   
Από την πλευρά του Υπουργείου, υποστηρίχθηκε η άποψη ότι μια οριζόντια μείωση των αμοιβών θα αυξήσει την ύφεση και θα μειώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, με δεδομένο ότι οι αμοιβές των εργαζομένων, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί μεσοσταθμικά μειώσεις της τάξης του 12%.   

Τα στελέχη του Υπουργείου υποστήριξαν, επίσης, ότι υπάρχουν ήδη εναλλακτικές δυνατότητες που παρέχονται στους εργοδότες για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και επικαλέστηκαν τα πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΠΕ, που αποδεικνύουν αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που συμφωνούνται, με βάση το άρθρο 37, καθώς και των ευέλικτων μορφών εργασίας.   

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, έθεσαν και το θέμα των εργασιακών σχέσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, όχι ως προς το ύψος των αμοιβών, αλλά ως προς κανονισμούς, όρους και σχέσεις εργασίας, όπως η αρχαιότητα, οι μετακινήσεις και οι μεταθέσεις, που πάντως αποτελούν όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.       

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «έπεσε» και το σχέδιο του Υπουργείου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για τη μείωση κατά 10%, η οποία θα παραχωρηθεί σε εργοδότες εφόσον καταβάλουν μισθούς και εισφορές, μέσω του τραπεζικού συστήματος και είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών.      

Η τρόικα δέχθηκε ότι το μέτρο μπορεί να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και στη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.   

Από την εκτενή συζήτηση δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι αναφορές στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, όπου ο Υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να νομοθετήσει, με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το σχέδιο ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων, το οποίο θεωρούν "σημαντική παρέμβαση", επανέλαβαν, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις στη επικουρική ασφάλιση έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών. 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ