Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται περισσότεροι από 150.000 υπάλληλοι που κινδυνεύουν να βρεθούν με διαδικασίες εξπρές εκτός Δημοσίου αλλά και χιλιάδες συνταξιούχοι που θα δουν λίαν συντόμως τις συντάξεις τους ψαλιδισμένες τουλάχιστον κατά 15%.
Το μέγεθος της απόκλισης στο έλλειμμα, σε συνδυασμό με την ύφεση, θα υποδείξει και το ύψος των διορθωτικών μέτρων που θα ζητήσει η τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας βρίσκονται από χθες, Παρασκευή, στην Αθήνα και πραγματοποιούν σειρά επαφών με το οικονομικό επιτελείο, τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
Στόχος των σκληρών διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξει συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα, όπου η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει το προσωρινό Μνημόνιο. Με βάση το προσωρινό αυτό κείμενο, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 60 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του PSI+, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι απαιτήσεις των δανειστών προκειμένου να επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση είναι ξεκάθαρες: Τα μέτρα πρέπει να εστιαστούν στο σκέλος των δαπανών και, εν προκειμένω, κυρίως στη μείωση του κόστους εργασίας τόσο στον ιδιωτικό (κατώτατος μισθός, 13ος και 14ος μισθός), όσο και στον δημόσιο τομέα της οικονομίας. Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζητάει, μεταξύ άλλων, και την κατάργηση των λεγόμενων "προνομίων" στους κανονισμούς εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, που θεωρούν ότι υποκρύπτουν μονιμότητα των υπαλλήλων. 

Σήμερα Σάββατο οι επικεφαλής της Τρόικας επισκέφθηκαν για τρεις ολόκληρες ώρες το υπουργείο Εργασίας όπου συμφώνησαν να δώσουν τα παράταση στις «σκληρές» διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδαςενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Συγκεκριμένα οι δανειστές δεν θα παρέμβουν στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων, αν και θέτουν σταθερά θέμα μείωσης αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και μεταρρύθμισης στις επικουρικές συντάξεις. Στο στόχαστρο τέθηκαν και οι κανονισμοί προσωπικού των ΔΕΚΟ. 


Μειώνονται κρατικές υπηρεσίες- Αποχωρούν δημόσιοι υπάλληλοι

Για τον δημόσιο τομέα, η τρόικα ζητεί επιπλέον να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κατάργηση - συρρίκνωση ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου, καθώς και για τη μείωση κατά 30% συνολικά των κρατικών υπηρεσιών. 

Οι δανειστές πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα (σε αντικατάσταση της εφεδρείας), προκειμένου να μειωθούν άμεσα κατά 150.000 άτομα οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και του έκτακτου προσωπικού). 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Ρέππας μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ ανέφερε ότι «Το να απολύσεις με τυφλό τρόπο προσωπικό από το δημόσιο οδηγεί σε δυσμενείς συνέπειες», ανέφερε συμπληρώνοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι αξιολόγηση, η οποία θα περιλαμβάνει γραπτά τεστ και προφορικές συντεντεύξεις και η οποία θα εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ. 

Την Τετάρτη στη Βουλή είχε επιβεβαίωσει ουσιαστικά τις 150.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, τονίζοντας ότι «ακολουθείται μία πολιτική μείωσης των προσλήψεων με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των απασχολούμενων στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το τέλος του 2015.

«Ψαλιδίζονται» τα ειδικά μισθολόγια

Όσον αφορά στο μισθολογικό σκέλος του Δημοσίου, η έμφαση αναμένεται να δοθεί στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, Ένοπλες Δυνάμεις, κ.λπ.), τα οποία πρέπει να προσαρμοστούν, με μείωση αποδοχών, στο νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Aναλυτικότερα, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει περικοπές που θα κυμανθούν μεταξύ 15-20% κατά μέσο όρο σε 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων και θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο «σκούπα» στο οποίο θα προσαρμόζει «προς τα κάτω» τις αμοιβές των ειδικών μισθολογίων, με στόχο να τα εντάξει στη «φιλοσοφία» του νέου συστήματος αποδοχών στο Δημόσιο. 

Ώρα μηδέν για τις επικουρικές συντάξεις

Εν τω μεταξύ, το μείζον ζήτημα της δραστικής περικοπής των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο των εξελίξεων. Το θέμα έχει παραπεμφθεί προς συζήτηση σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στελεχών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ μετά τις ενστάσεις των δυο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Οπως είναι γνωστό, η ΝΔ έχει ταχθεί εναντίον των οριζόντιων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και ζητεί να εξεταστούν αυτές κατά περίπτωση. Η τρόικα, σε συνάντηση που είχε με το υπουργείο Εργασίας, συμφώνησε με τα 10 σημεία που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο και έχουν παρουσιαστεί από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Το σχέδιο Κουτρουμάνη προβλέπει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών ενώ ο υπουργός Εργασίας τόνισε χαρακτηριστικά:  «Είναι αδιαπραγμάτευτο για την τρόικα το θέμα της περικοπής των επικουρικών, διότι φορτώνουν το ελληνικό Δημόσιο με 1,5 δισ. ευρώ ελλείμματα τα επόμενα χρόνια».

Από την πλευρά της, ηγενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα δήλωσε ότι «τα λεφτά για τις επικουρικές φθάνουν μέχρι το Πάσχα». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η τρόικα μεταξύ άλλων ζήτησε και την άμεση μείωση κατά 50% του αριθμού των υπαλλήλων που υπηρετούν στα επικουρικά ταμεία (από 600 σε 300), θέμα που τελικά παραπέμφθηκε στον γενικό κυβερνητικό σχεδιασμό για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015 μέσω συνταξιοδοτήσεων. Γ.Κ