Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν άλλοι οκτώ κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν για συμμετοχή σε τέσσερα κυκλώματα εκβίασης, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το Σάββατο απολογήθηκαν ενώπιον του γ’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης συνολικά 16 άνθρωποι, που κατηγορούνται ως μέλη των συγκεκριμένων εγκληματικών οργανώσεων. Η διαδικασία των απολογιών των συνολικά 53 κατηγορουμένων για την υπόθεση ξεκίνησε την Παρασκευή, με την προφυλάκιση επτά ατόμων και θα συνεχιστεί σήμερα Κυριακή ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

Ανάμεσα στους προφυλακισθέντες του Σαββάτου είναι ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ, Χρ. Παπαχατζής. Το δρόμο προς τις φυλακές πήραν ακόμη δύο αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας εν ενεργεία κι ο άλλος απότακτος, πρώην ποδοσφαιριστής -σερβικής καταγωγής- του ΠΑΟΚ, ο γιος του 58χρονου φερόμενου ως «εγκέφαλου» της ισχυρότερης εκ των τεσσάρων συμμοριών, Μ. Καραμπέρη και τέσσερις «μπράβοι».

Αντιθέτως, ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλά και με καταβολή χρηματικής εγγυοδοσίας από 10 έως 200.000 ευρώ, αφέθηκαν οκτώ εκ των κατηγορουμένων που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή. Μεταξύ αυτών, είναι ο δημοσιογράφος της ΕΤ3, Γιώργος Φερέτης (με χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ) και ο τραπεζικός υπάλληλος (100.000 ευρώ).

Οι απολογίες 

Ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ κατά την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες που του προσάπτονται. Ως προς το επίμαχο τηλεφώνημα που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε με τον 58χρονο φερόμενο ως αρχηγό της μίας οργάνωσης αλλά και την ενημέρωση που παρέσχε σ' αυτόν σχετικά με καταγγελία για την τοκογλυφική του δραστηριότητα, φέρεται να ισχυρίστηκε τα εξής: «Ήταν μία τυπική συνομιλία. Έδωσα άμεσα εντολή να διερευνηθεί η καταγγελία, ορίζοντας ελεγκτές και ενημερώνοντας τις αρμόδιες οικονομικές αρχές. Έπραξα το καθήκον μου στο ακέραιο». Σχετικά δε με την γνωριμία του με τον 58χρονο επιχειρηματία φέρεται να απάντησε ότι τον γνώριζε από τη δεκαετία του ’90 όταν ως πρόεδρος των εφοριακών Θεσσαλονίκης διοργάνωνε χοροεσπερίδες στα μαγαζιά του.

Από την πλευρά του, ο εν ενεργεία αστυνομικός, που κατά το κατηγορητήριο διηύθυνε τις ομάδες των μπράβων και τους «στρατολογούσε», αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Ισχυρίστηκε δε ότι στους λογαριασμούς του δεν βρέθηκαν άλλα χρήματα πέραν αυτών της μισθοδοσίας του.

Ο γιος του 58χρονου ακολούθησε, επίσης, τη γραμμή της άρνησης των σε βάρος του απαγγελόμενων κατηγοριών, ενώ φέρεται να είπε ότι ο πατέρας του τον είχε βάλει συνδικαιούχο στους λογαριασμούς του. 

Σε ό,τι αφορά τον δημοσιογράφο της ΕΤ 3, που κατηγορείται ότι «εισέπραττε» χρήματα από εκβιαζόμενα θύματα καταθέτοντάς τα σε προσωπικούς του λογαριασμούς κι ότι ενημέρωνε τον 58χρονο για την πορεία των αστυνομικών ερευνών για υπόθεση αυτοκτονίας επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης που είχε δανειστεί χρήματα με τοκογλυφικούς όρους από τις οργανώσεις, απολογούμενος, φέρεται να είπε τα παρακάτω: «Δεν έχω καμία ανάμειξη με την υπόθεση. Δεν προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος μου. Οι λογαριασμοί μου είναι «καθαροί». Δεν γνωρίζω κανέναν από τους συγκατηγορουμένους μου. Είμαι ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση και βρίσκομαι στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης». Αναφορικά με χρηματικό ποσό που δάνεισε σε φίλο του δικηγόρο, είπε ότι επρόκειτο για διευκόλυνση χωρίς να απαιτήσει τοκογλυφικό τόκο.

Συνεχίζονται και σήμερα οι απολογίες   

Η διαδικασία των απολογιών αναμένεται να συνεχιστεί το πρωί της Κυριακής και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, οπότε έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή οι φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» των τεσσάρων οργανώσεων, το συνολικό κέρδος των οποίων από τη δράση τους ανέρχεται, κατά το κατηγορητήριο, σε περίπου 45 εκατ. ευρώ.
Ήδη την Παρασκευή, πρώτη μέρα της διαδικασίας, απολογήθηκαν οι πρώτοι 13 κατηγορούμενοι. Επτά εξ αυτών κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ενώ οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση από 10 έως 300.000 ευρώ. Οι επτά προφυλακισθέντες φέρονται να ασχολούνταν είτε με την είσπραξη χρημάτων από τα εκβιαζόμενα θύματα είτε λειτουργούσαν ως «μπράβοι». Σ’ αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους συγκαταλέγονται δύο δικηγόροι (100.000 ευρώ εγγύηση έκαστος) κι ένας εφοριακός, προϊστάμενος Τμήματος στη ΔΟΥ Καλαμαριάς, (με εγγύηση 200.000 ευρώ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ