Χαμηλώνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τις τελευταίες μέρες για το ζήτημα των εκλογών για το πρώτο συμβούλιο διοίκησης του ιδρύματος. Οι πρυτανικές αρχές δηλώνουν, μάλιστα, ότι θα παραδώσουν εμπρόθεσμα τους εκλογικούς καταλόγους στην Οργανωτική Επιτροπή, η οποία έχει ορίσει ως ημερομηνία ψηφοφορίας τη 15η Φεβρουαρίου.
Εδώ και τέσσερις μήνες οι πανεπιστημιακοί εμφανίζονται χωρισμένοι σε στρατόπεδα με αφορμή την εφαρμογή του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση και τη διεξαγωγή των εκλογών για τα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ. Στο ΑΠΘ οι εκλογές είχαν προκηρυχτεί για τις 20 Δεκέμβρη, αλλά οι πρυτανικές αρχές δεν παρέδωσαν τους εκλογικούς καταλόγους στην πενταμελή Οργανωτική Επιτροπή (αποτελείται από τον πρώην πρύτανη Αν. Μάνθο και τους πρώην αντιπρυτάνεις Αθ. Τσατσάκου, Στ. Πανά, Αρ. Κάζη, Ολ. Γκίμπα) εντός της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος. Ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, είχε ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο συγκρότησης των εκλογικών καταλόγων, υποστηρίζοντας πως οι εκλογές προκηρύχτηκαν εσπευσμένα και χωρίς διασφάλιση του εφικτού του εγχειρήματος.

Αναβολή και υποψηφιότητες

Η ψηφοφορία της 20ής Δεκέμβρη τελικά αναβλήθηκε, ενώ η υποβολή των υποψηφιοτήτων έληξε κανονικά στις 14 Δεκέμβρη. Το αίτημα της Συγκλήτου του ΑΠΘ να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη προθεσμία δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή. Η τελευταία προχώρησε τις παραμονές των Χριστουγέννων στην ανακήρυξη των 24 υποψηφίων, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις οκτώ θέσεις των εσωτερικών μελών του συμβουλίου διοίκησης.

Ολο αυτό το διάστημα η ένταση, η πόλωση και οι κόντρες είχαν διαμορφώσει εκρηκτικό κλίμα μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ τις τελευταίες μέρες εκτιμάται ότι άρχισαν να αμβλύνονται οι συγκρούσεις και να πέφτουν οι τόνοι.
Η Οργανωτική Επιτροπή όρισε ως νέα ημερομηνία ψηφοφορίας τη 15η Φεβρουαρίου, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει μία σειρά από ενέργειες από την πρυτανεία. Ειδικότερα, έθεσε ως προϋποθέσεις την παράδοση των εκλογικών καταλόγων, την ανάρτηση του επικυρωμένου καταλόγου των ανακηρυχθέντων υποψηφίων, τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ των βιογραφικών σημειωμάτων των υποψηφίων και την παράδοση των σφραγίδων των εφορευτικών επιτροπών μέχρι και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου. «Ο νόμος είναι νόμος και αυτές οι φοβίες ότι θα φέρει την καταστροφή δε με βρίσκουν σύμφωνο. Για όσα διαφωνούμε μπορούμε να παλέψουμε για να τα αλλάξουμε. Δεν είναι, όμως, απάντηση προς την κοινωνία πως δεν εφαρμόζουμε το νόμο. Η ίδια η Σύγκλητος έθεσε τη νομιμότητα ως προϋπόθεση», ανέφερε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αναστάσιος Μάνθος.

Στο μεταξύ, η επιτροπή έχει δημιουργήσει δικό της ιστότοπο, όπου αναρτήθηκαν τα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων, ενώ οι πρυτανικές αρχές προσέφεραν σύστημα ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ως βήμα διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων αφενός και των μελών ΔΕΠ αφετέρου, προκειμένου να καταστεί εφικτή τόσο η ανάπτυξη των θέσεων των υποψηφίων, όσο και η δυνατότητά τους να απαντούν σε ερωτήματα που τους τίθενται.

Νέα υποβολή υποψηφιοτήτων

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΠΘ, παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα της Συγκλήτου προς την Οργανωτική Επιτροπή για νέα υποβολή υποψηφιοτήτων, καθώς η δυνατότητα αυτή δε δίνεται στη νέα προκήρυξη, ενώ έχει υποβληθεί σχετικό ερώτημα και στο υπουργείο Παιδείας. Πάντως, ο κ. Μυλόπουλος, μιλώντας στον «ΑτΚ», ξεκαθάρισε ότι θα παραδοθούν οι εκλογικοί κατάλογοι στην επιτροπή εντός της προθεσμίας.

«Οι εκλογές δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πανεπιστημίων. Το να ασχολούμαστε αποκλειστικά και μόνο με τις εκλογές δείχνει πολιτική μυωπία», επισήμανε ο κ. Μυλόπουλος. Εξήγησε, δε, πως καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας για να μείνουν ανοιχτά και όρθια τα πανεπιστήμια με ελάχιστη χρηματοδότηση, πολλά θεσμικά μέτωπα ανοιχτά και μ' ένα υπουργείο που μόλις πρόσφατα (μετά την ανάληψη της αρμοδιότητας των ΑΕΙ από τον Κ. Αρβανιτόπουλο) άρχισε να ασχολείται με τα ουσιώδη προβλήματα της παιδείας. «Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας τους. Πολύ περισσότερο τα ΑΕΙ έχουν ευθύνη να τηρούν τη συνταγματική νομιμότητα και γι' αυτό το σύνολο των πανεπιστημίων, για πρώτη φορά στα χρονικά, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το ερώτημα της ακύρωσης των αντισυνταγματικών διατάξεων», υποστήριξε ο κ. Μυλόπουλος και συνέχισε:
«Πολύ περισσότερο από την τήρηση της νομιμότητας, όμως, τα ΑΕΙ ως πνευματικά ιδρύματα έχουν υποχρέωση να κρίνουν και να αμφισβητούν τις εσφαλμένες κανονιστικές αποφάσεις της Πολιτείας υποδεικνύοντας διεξόδους και τρόπους βελτίωσης. Με την έννοια αυτή τα πανεπιστήμια κριτικά τηρούν τη νομιμότητα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη λανθασμένη κατεύθυνση και τις αδυναμίες του νέου νόμου, ο οποίος καταργεί το δημόσιο και ακαδημαϊκό χαρακτήρα και καταλύει την αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ».

Με ενδιαφέρον αναμένεται, πάντως, η συζήτηση της προσφυγής των πανεπιστημίων στο ΣτΕ, που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου.


Πηγή: Αγγελιοφόρος