Επώνυμα και γνωστά ονόματα που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει για διάφορους λόγους τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και την Δικαιοσύνη περιλαμβάνονται στη λίστα των φυσικών προσώπων μεγαλοοφειλετών του δημοσίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται ο λογιστής Νίκος Κασσιμάτης από τη Θεσσαλονίκη που έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και χρωστά συνολικά στο δημοσιο 952 εκατομμυρια ευρώ. Επίσης, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες εφορίες χωρίς μέχρι τώρα να έχει καταστεί εφική η είσπραξη των οφειλών τους. 
   
Μεταξύ άλλων, στη λίστα με τους οφειλέτες του δημοσίου περιλαμβάνονται ο Γιώργος Μπατατούδης - πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ - με οφειλές 2,5 εκατ ευρώ, ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Ασπίς, Παύλος Ψωμιάδης, με χρέη 1,15 εκατ ευρώ, όπως και ο ιδιοκτήτης της Express Service, Γιάννης Ραπτόπουλος, με χρέη 14,29 εκατ ευρώ. Περιλαμβάνονται ακόμη τα ονόματα των Γιωργου και Σταύρου Κοσκωτά με χρέη 2,4 εκατ ευρώ ο κάθε ένας. Επίσης, εμφανίζεται ο γνωστός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος για χρέη ύψους 515.000 ευρώ. 
   
Tην ίδια ώρα, το πράσινο φώς για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρίες στους οφειλέτες του δημοσίου δίνει η δημοσιοποίηση, από το υπουργείο Οικονομικων, της λίστας με τα ονόματα των 4.152 φορολογούμενων που χρωστούν συνολικά στο δημόσιο 14.877 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Συνολικά και οι δύο κατηγορίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 42 δισ ευρώ μέρος των οποίων επιχειρεί να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών, τόσο με τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές - σε έως και 60 δόσεις - όσο και με την πρόσληψη δικηγορικών εταιριών και συμβούλων και εισπρακτικών εταιρειών που θα αναλάβουν περάσουν απο το "ψιλό κόσκινο" τα περιουσιακά στοιχεία όλων των μεγαλοοφειλετών. 
   
Ο στόχος για το δημόσιο, στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος και περιορισμού του δημόσιου χρέους, είναι να διεκδικήσει με κατασχέσεις και πλειστηριασμους τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να εισπράξει μέρος των οφειλών τους. 

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις φορολογούμενων για τους οποίους είναι αμφίβολο αν το δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έστω και μέρος των οφειλών του.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι στη λίστα του υπουργείου δεν περιλαμβάνονται οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αποπληρωτής του χρέους τους καθώς και οφειλέτες που έχουν κηρύξει πτώχευση. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχετικά Θέματα:

Στη φόρα τα ονόματα 4.151 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου