Τρεις ειδικοί φρουροί και ένας αστυφύλακας διώκονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Βαριές ευθύνες για τον θάνατο 24χρονου ομογενούς, σπουδαστή αρχιτεκτονικής και αθλητή κολύμβησης, τον Μάιο του 2008, στο κέντρο της Αθήνας, αντιμετωπίζουν τρεις ειδικοί φρουροί και ένας αστυφύλακας - ανάμεσά τους και μία γυναίκα, οι οποίοι δικάζονται στις 27 Μαρτίου στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ δύο από αυτούς θα δικαστούν και για ψευδορκία, καθώς εκτός των άλλων φέρονται ότι προσπάθησαν να αποκρύψουν τις πράξεις τους.

Ο νεαρός πνίγηκε, όταν, στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον συλλάβουν, κατάπιε σακούλα που περιείχε ποσότητα ηρωίνης 8,3 γραμμαρίων, κατανεμημένη σε εννέα αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που είναι καταπέλτης, οι ειδικοί φρουροί και ο αστυφύλακας φέρονται ότι, στις 11 Μαΐου 2008, στη συμβολή των οδών Αναξαγόρα και Σωκράτους, επιχείρησαν να συλλάβουν τον 24χρονο Νικόλαο Σακελίωνα «...αλλά, παρότι, αντελήφθησαν ότι αυτός προσπαθούσε να καταπιεί σακούλα, που περιείχε ποσότητα ηρωίνης... με σκοπό να εξαφανίσει το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών ουσιών που κατείχε, επιδεικνύοντας αμελή συμπεριφορά, συνέχισαν να επιχειρούν να κάμψουν την αντίσταση αυτού, χωρίς να αντιληφθούν έγκαιρα ότι αυτός δεν μπορούσε να αναπνεύσει και πνιγόταν, επειδή η σακούλα με τις ναρκωτικές ουσίες είχε σφηνωθεί στον λάρυγγά του, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του...»

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, μέσα από τις δραματικές προσπάθειες που κατέβαλε ο πατέρας του 24χρονου, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης, Δημήτρης Σακελίων, ο οποίος «όργωσε» αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες, για να μάθει τις πραγματικές συνθήκες θανάτου του παιδιού του, καθώς οι αστυνομικοί απέκρυψαν την αλήθεια.

Μετά τις έγγραφες εκκλήσεις του πατέρα, ο οποίος ανήρτησε στον τόπο του συμβάντος αφίσα, προσφέροντας αμοιβή σε όποιον έδινε πληροφορίες, εμφανίστηκε κάτοικος της περιοχής, που έδωσε βίντεο, ενώ διέψευσε τους αστυνομικούς καθώς υποστήριξε ότι «...του έκαναν κεφαλοκλείδωμα και τον κτύπησαν με γροθιές στο κεφάλι, για να σταματήσει... ενώ αυτός κραύγαζε και αντιδρούσε... και μετά από δύο λεπτά κατέρρευσε...»

Σύμφωνα με τη δικογραφία που δημοσιεύεται στο  «Έθνος», οι δύο από τους τέσσερις αστυνομικούς δήλωσαν αρχικά στην υπηρεσία τους ότι, διερχόμενοι από το σημείο εκείνο βρήκαν τον νεαρό άνδρα σε κώμα στο έδαφος και κάλεσαν το ΕΚΑΒ, ενώ επανέλαβαν τους ψευδείς ισχυρισμούς τους όταν κλήθηκαν και κατέθεσαν ενόρκως στην υπηρεσία τους, στη διάρκεια ένορκης διοικητικής εξέτασης που ακολούθησε.

Αναφέρεται σχετικά στο κατηγορητήριο «...κατέθεσαν εν γνώσει τους ψέματα και απέκρυψαν την αλήθεια... ότι, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, βρήκαν τον νεαρό λιπόθυμο και να βγάζει αφρούς από το στόμα, χωρίς να γνωρίζουν την αιτία, ενώ αληθές είναι ότι... επιχείρησαν να τον συλλάβουν, ενώ αυτός πρόβαλε σθεναρή αντίσταση...»
Τι κατέθεσε ο πατέρας

Σκοτεινά σημεία και αναπάντητα ερωτηματικά

Ο πατέρας του 24χρονου, που εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία και πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο του γιου του, άνοιξε την υπόθεση με την υποβολή μήνυσης εναντίον των αστυνομικών αλλά και εναντίον του εργολάβου κηδειών, ο οποίος επελέγη από το ΑΤ που υπηρετούσαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί.

Ο γιατρός κατηγορεί τον τελετάρχη για περιύβριση νεκρού, ψευδορκία και απάτη και, συγκεκριμένα, ότι «σκόπιμα δεν έβαλε τη σορό του παιδιού του σε κατάλληλο ψυγείο, με αποτέλεσμα τη σήψη του νεκρού και την αλλοίωσή του σε βαθμό που να μην είναι αναγνωρίσιμος και η εικόνα του να προκαλεί φρίκη και αποστροφή, επιπλέον δε να μην μπορεί να διενεργηθεί επ' αυτού η κατάλληλη ιατροδικαστική έρευνα για τα αίτια του θανάτου του... αφού είχε πλήρη συνείδηση λόγω του επαγγέλματός του ότι με την παραμονή εκτός του ψυγείου η σορός θα οδηγείτο στην πλήρη αλλοίωση?».

Ο πατέρας συνέχισε τον αγώνα του με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ακόμη και όταν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, που είχε αναλάβει αρχικά την έρευνα, έβαλε την υπόθεση στο αρχείο κρίνοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής των αστυνομικών. Οι προσπάθειές του βρήκαν ανταπόκριση, καθώς ο εισαγγελέας Εφετών μελετώντας το αποδεικτικό υλικό ζήτησε να ξανανοίξει η υπόθεση και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών. Μεταξύ άλλων στη μήνυσή του ο κ. Σακελίων αμφισβήτησε πολλά από τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως ότι:
  • Ο γιος του, για τον οποίον δεν γνώριζε ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών, βρισκόταν μόνο έναν μήνα στην Ελλάδα και ήταν περίεργο να έχει καταστεί διακινητής ναρκωτικών μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα.
  • Παρά το γεγονός ότι ως αιτία θανάτου αναφέρεται «απόφραξη του λάρυγγος από ενσφήνωση νάιλον σακουλίτσας», η ιατρική βεβαίωση του νοσοκομείου «Ελπίς» για την αιτία θανάτου δεν αναφέρει «ανεύρεση σακουλίτσας».
  • Επιπλέον χάθηκαν τα ρούχα του γιου του, από τα οποία, όπως αναφέρει, θα μπορούσε κανείς να αντλήσει συμπεράσματα για το τι συνέβη.
Αυτόπτης Μάρτυρας

Η μαρτυρία- καταπέλτης

Η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα, που ανέτρεψε το σκηνικό των γεγονότων, τα οποία περιέγραψαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, ανέφερε μεταξύ άλλων: «... Γύρω στις 5 το απόγευμα, καθώς δούλευα... άκουσα πολύ δυνατές φωνές, που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω άναρθρες κραυγές, και πήγα στο παράθυρο του γραφείου... είδα έναν μεγαλόσωμο άνδρα, νέο στην ηλικία, τον οποίον είχαν πιάσει οι ειδικοί φρουροί και του είχαν περάσει χειροπέδες (στην πλάτη) και τον τράβαγαν... ενώ αυτός κραύγαζε και αντιδρούσε, χωρίς να καταλαβαίνω τι έλεγε.

Κεφαλοκλείδωμα


Η μπλούζα του ήταν σχισμένη στον λαιμό από τα τραβήγματα... του έκαναν κεφαλοκλείδωμα και τον κτύπησαν με γροθιές στο κεφάλι για να σταματήσει, ενώ φορούσε τις χειροπέδες. Μετά από δύο λεπτά, ο άνδρας κατέρρευσε. Οι αστυνομικοί που δεν κατάλαβαν ότι κάτι συνέβαινε, συνέχισαν να τον κτυπάνε και άρχισαν να τον σέρνουν... Τον έσυραν έτσι 7-8 μέτρα.

Εκεί κατάλαβαν ότι μάλλον είχε πάθει κάτι και σταμάτησαν να τον σέρνουν και μάλλον ειδοποίησαν, όπως κατάλαβα, ασθενοφόρο. Με συγκλόνισε ότι για αρκετή ώρα είχαν αφήσει το παλικάρι σ΄αυτή την κατάσταση, διπλωμένο στα γόνατα, με τις χειροπέδες πίσω στην πλάτη και το κεφάλι του να ακουμπά στην άσφαλτο, ενώ φαινόταν να μην έχει πια τις αισθήσεις του. Κάποια στιγμή το σώμα του άντρα απλώθηκε στην άσφαλτο σε στάση μπρούμυτα και παρέμεινε εκεί με τα χέρια πάντα δεμένα στην πλάτη...».