Με νέα αντίποινα απειλεί η Τουρκία τη Γαλλία, εάν η γαλλική Γερουσία εγκρίνει σήμερα το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας, δήλωσε σήμερα στην Αγκυρα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.   «Εχουμε ήδη αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβουμε, εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί τελικά. Κανένας δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό», τόνισε ο Νταβούτογλου.  
   
Ο Νταβούτογλου είχε προγραμματίσει να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Ιράν, αλλά τελικά προτίμησε να παραμείνει στην Τουρκία περιμένοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γαλλική Γερουσία.  
   
Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι είχε συνομιλία το Σάββατο με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την απάντηση που πρέπει να δοθεί στη Γαλλία.  
   
Ο τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν είναι πια η Τουρκία του 2001», όταν το γαλλικό Κοινοβούλιο είχε αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία.   
   
«Το να σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία θα επιβάλει κυρώσεις και ότι αργότερα θα τις αναθεωρήσει, σημαίνει ότι δε γνωρίζει την Τουρκία ως περιφερειακό παράγοντα και αναδυόμενη χώρα», προειδοποίησε ο Νταβούτογλου.   
   
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές στις 22 Δεκεμβρίου, η Τουρκία πάγωσε τη στρατιωτική και πολιτική συνεργασία της με το Παρίσι.Σύμφωνα με τουρκική πηγή, η Τουρκία είναι πιθανό ν΄ανακαλέσει επ΄αόριστον τον πρεσβευτή της στο Παρίσι και μειώσει τον αριθμό του διπλωματικού της προσωπικού.  
   
Προβλέπεται επίσης μια απάντηση στον εμπορικό και οικονομικό τομέα.  
   
Ο Νταβούτογλου καταφέρθηκε εξάλλου εναντίον μιας νοοτροπίας «Ιεράς Εξέτασης» που υιοθετούν οι γάλλοι βουλευτές για να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, το οποίο δε θα έχει καμία «ισχύ».
   
«Εφεξής, οι ευρωπαϊκές αξίες αντιμετωπίζουν μια μεγάλη απειλή. Εάν κάθε Κοινοβούλιο εγκρίνει αποφάσεις για την Ιστορία και τις εφαρμόζει, αρχίζει μια νέα περίοδος Ιεράς Εξέτασης στην Ευρώπη», εκτιμά ο Νταβούτογλου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ