Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται το έργο της επέκτασης του Μετρό της Θεσσαλονίκης μέχρι την Καλαμαριά, ένα έργο ύψους 682 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 400 θα προέλθουν από το Ταμείο συνοχής.  Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη, προβλέπεται η ανατολική επέκταση της κύριας γραμμής του βασικού έργου του Μετρό που βρίσκεται υπό κατασκευή. 

Συγκεκριμένα το βασικό έργο περιλαμβάνει 9,6 χιλιόμετρα γραμμής και 13 νέους σταθμούς, ενώ η επέκταση μέχρι την Καλαμαριά άλλα 4,8 χιλιόμετρα και άλλους πέντε νέους σταθμούς.

Με την ολοκλήρωση και της επέκτασης εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται 87.000 επιβάτες ημερησίως και η παρεπόμενη μείωση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων συνεπάγεται μείωση του ποσοστού εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που υπολογίζεται σε 8,2 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Τέλος, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 1.040 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του έργου και 100 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας του Μετρό.


πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ