«Το θέμα του παραεμπορίου έχει κυκλώσει την ΑΣΟΕΕ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο μας να χρησιμοποιείται ως κέντρο παραεμπορίου. Το έχουμε δηλώσει αυτό με κάθε σαφήνεια κι έχουμε ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν μέτρα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, Πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5».   Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο δεύτερο θέμα που έχει δημιουργηθεί στην ΑΣΟΕΕ, πέραν του παραεμπορίου, το οποίο είναι αυτό της βίας στα πανεπιστήμια.   

«Με την ανακοίνωση την οποία έχω κι εγώ βγάλει, προ ημερών, κι η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας κι εστάλη σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας – καθηγητές ,φοιτητές και διοικητικό προσωπικό- ανέφερα, με θλίψη μου, ότι υπήρξαν, για πολλοστή φορά, φαινόμενα βίας, όπως, μεταξύ φοιτητών πολιτικών παρατάξεων στο πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Γάτσιος.   

«Είναι φαινόμενα βίας που κρατάνε πέντε δέκα λεπτά, όμως μπορούν να έχουν πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Είχαμε τον τραυματισμό ενός φοιτητή, που μπορεί να μην ήταν σοβαρός, αυτή τη φορά, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί, έτσι ώστε να έχουμε κάποιον πιο σοβαρό τραυματισμό. 

Επειδή θεωρώ ότι αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα να συμβαίνουν σ΄ έναν χώρο πανεπιστημιακό, είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν γενικώς, αλλά, ιδιαιτέρως, σ' ένα χώρο όπως είναι το πανεπιστήμιο, όπου είναι ένας χώρος διαλόγου κι ένας χώρος όπου το επιχείρημα κι όχι η βία θα πρέπει να έχουν τον πρώτο και μοναδικό λόγο, γι αυτό θεώρησα σκόπιμο, αφού πρώτα συλλέξω αναφορές από παρευρισκόμενους φοιτητές και διοικητικό προσωπικό, να παραπέμψω το όλο θέμα, όπως οφείλω νομίζω, στην εισαγγελία. 

Κι αυτό επειδή θεώρησα ότι δεν είναι διοικητικό παράπτωμα να το παραπέμψω στα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου, αλλά ότι έχει ποινικές διαστάσεις να το παραπέμψω στην εισαγγελία.

Θέλουμε αυτά τα φαινόμενα να σταματήσουν, να κλείσουν οριστικά πριν γίνουν χειρότερα.», διευκρίνισε. 

Όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, σχολίασε: «Εδώ δεν υπάρχει άσυλο στο παραεμπόριο. Εδώ υπάρχει άσυλο μόνο ιδεών. Το πανεπιστήμιο μας δεν μπορεί να υποθάλπει, ή να ενισχύει ή να ενθαρρύνει ή να αποτελεί χώρο όπου άνθρωποι που είναι σε κυκλώματα παραεμπορίου μπορεί να βρίσκει καταφυγή. Αυτό είναι σαφές. 

Αλλά και οι δικές μου δυνατότητες, ως πρύτανη, είναι να το δημοσιοποιήσω, να ζητήσω να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής διότι, κατά τη γνώμη μου είναι το προληπτικό κομμάτι το οποίο πρέπει να ενισχυθεί, που πρέπει να δοθεί έμφαση κι όχι το κατασταλτικό. 

Είναι σκοπιμότερο και προτιμότερο να παρεμποδίζονται οι παράνομοι μικροπωλητές να απλώνουν την πραμάτεια τους έξω από την ΑΣΟΕΕ, παρά να γίνονται επιχειρήσεις καταστολής. 

Το πανεπιστήμιο μας έχει ορισμένες δυνατότητες ασφάλειας. Στα πανεπιστήμιά μας γενικώς οι δυνατότητες ασφάλειας τους είναι αυτές που είναι. Κι ο πρύτανης δεν είναι ο σερίφης του πανεπιστημίου».

Τέλος, αναφέρθηκε στις εκλογές της ΑΣΟΕΕ, λέγοντας πως έχουν οριστεί για τισ 22 Φεβρουαρίου. «Όπως ξέρετε οι εκλογές αυτές οργανώνονται από την οργανωτική επιτροπή η οποία έχει οριστεί, όχι από τον πρύτανη . Η δική μου αρμοδιότητα είναι να παραδώσω στην οργανωτική επιτροπή τους εκλογικούς καταλόγους κι αυτό θα πράξω.

Εάν υπάρχουν πρυτάνεις οι οποίοι κάνουν παράβαση καθήκοντος όντως, τότε νομίζω το υπουργείο Παιδείας πρέπει να επιληφθεί. Αν δεν υπάρχει, τέτοιου είδους δηλώσεις και διαρροές δεν νομίζω ότι βοηθούν».