Κάτοικοι Αττικής είναι στην πλειονότητά τους οι πιθανοί δικαιούχοι για την εκμίσθωση αγροτικών εκτάσεων στην περιοχή των Γρεβενών, όπως προκύπτει από στοιχεία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Δασταμάνη, τα νέα παιδιά από τα Γρεβενά που επιθυμούν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή αποτελούν μια ελάχιστη μειονότητα στους πιθανούς δικαιούχους καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα πτυχία, ούτε πρόσβαση στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να μην κάνουν καν αίτηση στη σχετική διαδικασία.

«Στις 11 Ιανουαρίου έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εκμίσθωση κοινόχρηστων και διαθέσιμων εκτάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Δασταμάνης.

Με αφορμή, δε τα χαμηλά ποσοστά των νέων των Γρεβενών στη διαδικασία, τονίζει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφασή του ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να δοθεί παράταση υποβολής των αιτήσεων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η εντοπιότητα. 


Ο αντιπεριφερειάρχης εκτιμά ότι για έναν Αθηναίο το συνολικό κόστος μιας καλλιέργειας στα Γρεβενά είναι απαγορευτικό, λόγω των απαραίτητων μετακινήσεων, ενώ αντίθετα η περιοχή των Γρεβενών, αντιμετωπίζοντας πραγματικά ποσοστά ανεργίας της τάξης του 45%, θα κέρδιζε πολλά δίνοντας μια διέξοδο απασχόλησης στους νέους αγρότες της. Στο ερώτημα αν υπάρχουν καλλιεργητές που είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα για να ασχοληθούν με την γεωργία στα Γρεβενά, απαντά πως ο ίδιος γνωρίζει μόνο μια τέτοια περίπτωση ενώ αποδίδει το ενδιαφέρον των κατοίκων της Αττικής για τις εν λόγω εκτάσεις σε πρόθεσή τους να τις υπενοικιάσουν. 

«Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα σταλεί στον υπουργό και τους βουλευτές της περιοχής και θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανταπόκρισή τους» προσθέτει.