Από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 βεβαιώθηκαν συνολικά 2.889 παραβάσεις περί εκδιδόμενων γυναικών, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του ίδιου έτους βεβαιώθηκαν 481 παραβάσεις σε οίκους ανοχής και συνελήφθησαν 669 άτομαΤα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές, Αθανάσιος Πλεύρης και Γιώργος Ανατολάκης, σχετικά με τις ενέργειες εξάλειψης του φαινομένου της διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κ. Παπουτσή, «στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που εκπονήθηκε για τα έτη 2010-2014, η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων τίθεται ως μία εκ των βασικότερων προτεραιοτήτων. Για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης, σχετικά με τη δραστηριότητα των εκδιδόμενων γυναικών, μεταξύ άλλων και στην οδό Πατησίων, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήμα Ασφαλείας, Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, ΥΔΟΕΑΗ/Τμήμα Ηθών κ.λπ.) αστυνομεύουν την εν λόγω περιοχή με τη διάθεση πεζών και εποχούμενων περιπολιών, καθ’ όλο το 24ωρο και ιδίως κατά τις νυκτερινές ώρες, διενεργώντας συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους, με τη συμμετοχή δυνάμεων από όλες τις Υπηρεσίες μας».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι στις περιπτώσεις που πρόκειται για αλλοδαπές εκδιδόμενες γυναίκες, εφαρμόζεται ειδική δράση, με σκοπό πέρα από τις ποινικές κυρώσεις να δρομολογείται, κατά προτεραιότητα, η διαδικασία απέλασής τους.

Σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως ασθενών πασχόντων από AIDS, η αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας επικοινωνεί άμεσα και συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ