Παγωμένα σχολεία, έλλειψη νερού καθώς έχουν παγώσει τα εξωτερικά δίκτυα μεταφοράς του, φθορές στο οδικό δίκτυο λόγω παγετού και μηχανισμοί αποχιονισμού στα όρια της αντοχής τους συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί στην ακριτική Φλώρινα, όπου φέτος το θερμόμετρο κατέγραψε θερμοκρασίες της τάξης των -30 βαθμών Κελσίου. Την ίδια στιγμή για να ζεσταθεί μια οικογένεια χρειάζεται πάνω από χίλια ευρώ το μήνα για θέρμανση τουλάχιστον πέντε μήνες. 

Την παραπάνω κατάσταση περιγράφουν σε έγγραφό τους προς το υπουργείο Εσωτερικών ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Δημήτρης Ηλιάδης, και οι δήμαρχοι Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης και Πρεσπών, Βασίλης Τσέπας. Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για δραματική κατάσταση και επισημαίνουν πως εάν δεν υπήρχε η κοινωνική συνοχή, που χαρακτηρίζει τις μικρές κοινωνίες, θα είχαν θρηνήσει θανάτους από το ψύχος. 

Για να αμβλυνθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, ζητούν την αρωγή της Πολιτείας και τη λήψη μέτρων όπως η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για κάθε οικογένεια της Φλώρινας, η έκπτωση από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η υποστήριξη στην προσπάθεια δημιουργίας τηλεθέρμανσης και η επαναφορά των δρομολογίων του τρένου καθώς αποτελεί το ασφαλέστερο μέσο σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.