Το πρωί της Τετάρτης ορίστηκε τελικά το ραντεβού της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) ώστε να συζητηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας περί μείωσης του μισθολογικού κόστους αλλά και η πιθανή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωιτκό τομέα.
Η ΓΣΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι «κόκκινη γραμμή» είναι οι όροι της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (δώρα, αυξήσεις, ωριμάνσεις), ενώ είναι ανοιχτή να συζητήσει για το ενδεχόμενο μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Ωστόσο, η τρόικα έχει ζητήσει να επανεξεταστεί το ύψος των μισθών και των επιδομάτων, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τους δανειστές, τα επιδόματα και οι αυτόματες ωριμάνσεις συνιστούν αυξήσεις ετησίως, ανεξαρτήτως της παραγωγικότητας και των άλλων συνθηκών, που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης έχει τονίσει πως η κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις ληφθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, παρά την έντονη φημολογία που υπάρχει περί νομοθετικής παρέμβασης από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας έχει προτείνει, επίσης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 10% για τους εργοδότες που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και θα είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εισφορών το καλοκαίρι