Ασφαλή είναι τα προϊόντα όπως καρότα, πατάτες και κρεμμύδια που καλλιεργούνται στην Ελλάδα σε ότι αφορά τις συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.    Από τα αποτελέσματα των ελέγχων προέκυψε ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τον μόλυβδο και το κάδμιο όπου υπάρχουν μέγιστα επιτρεπτά όρια.   

Για το νικέλιο και το χρώμιο, για τα οποία δεν έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο μέγιστα όρια, τα μέσα επίπεδα που μετρήθηκαν παρουσιάζουν διακυμάνσεις, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ότι  τα επίπεδα αυτά συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.   

Ο ΕΦΕΤ θεωρεί ότι και τα προϊόντα που καλλιεργούνται στη Βοιωτία είναι ασφαλή για τους καταναλωτές.   

Οι έλεγχοι έγιναν στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κρήτης. Οι εργαστηριακές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα για τις εν λόγω μεθόδους εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους.


Πηγή: ΣΚΑΙ
TAGS