Εφόδους σε 224 ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ τις τελευταίες ημέρες.
Ηδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 70 τέτοιου είδους καταστήματα, όπου εντοπίστηκε σειρά παραβάσεων και οι έρευνες συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.  
Τα στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι σε ποσοστό περίπου 80% τα ανταλλακτήρια χρυσού που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και τις πόλεις της περιφέρειας, λόγω οικονομικής κρίσης, γίνεται όργιο φορολογικών παρανομιών, λαθρεμπόριο χρυσού, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ ορισμένα φαίνεται να σχετίζονται και με κυκλώματα της νύχτας.  

Από το ΣΔΟΕ έχει ζητηθεί η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διακριβωθεί αν κάποια λειτουργούν ως κλεπταποδόχοι από εγκληματικές επιδρομές σε όλη την Αττική και σ άλλες περιοχές της χώρας.  

Η απόφαση των στελεχών του ΣΔΟΕ να προχωρήσουν σε νέο κύκλο ελέγχων στα ανταλλακτήρια χρυσού, προκύπτει από τα αποτελέσματα ενός προηγούμενου κύκλου ερευνών, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε περίπου 60 ανταλλακτήρια χρυσού.  
Στην διάρκεια αυτού του αρχικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι τα 48 από αυτά είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 700 παραβάσεις.  

Σαν φορτία πορτοκάλια
 

Το κύριο συμπέρασμα των στελεχών του ΣΔΟΕ, ωστόσο, ήταν ότι «τα περισσότερα από αυτά τα καταστήματα που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο εκμεταλλεύονται με τον πιο στυγνό τρόπο την ανάγκη των πολιτών για χρήματα. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις δεν τηρούν κανένα παραστατικό, ενώ όλη η διαδικασία διακίνησης του χρυσού και των κοσμημάτων είναι θολή. Ξεγελούν τους πολίτες, κλέβουν το κράτος και παρανομούν ανενόχλητοι».  

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απώλεια φόρων για το ελληνικό δημόσιο μετριέται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.  
Τα ερωτήματα των στελεχών του ΣΔΟΕ πολλαπλασιάζονται ύστερα από την ανεύρεση προ μερικών ημερών στην Πάτρα ενός τζιπ που μετέφερε περίπου 490 κιλά ασήμι με προορισμό τη Γερμανία.  

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ύποπτη μεταφορά σχετιζόταν με την λειτουργία ανταλλακτηρίου χρυσού στο Σύνταγμα, το οποίο είχε πουλήσει επίσης 155 κιλά χρυσού, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων παραστατικών.  
Οπως αναφέρουν οι ερευνητές της υπόθεσης «έχουμε σειρά ενδείξεων ότι αυτή την εποχή κυκλοφορούν δεκάδες φορτία λαθραίου χρυσού στη χώρα σαν να πρόκειται για... πορτοκάλια».


Πηγή:  tovima.gr
TAGS