Στοιχεία- σοκ για περιστατικά υποσιτισμού σε σχολεία της Θεσσαλονίκης κατέγραψαν οι διευθυντές των σχολείων της συμπρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης από τις αναφορές των σχολείων, προκύπτει ότι περίπου 500 μαθητές από τους 33.000 στνολικά χρήζουν βοήθειας, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για την πρωινή σίτιση.  Τα περιστατικά βγήκαν στην επιφάνεια όταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης ζήτησε την καταγραφή φαινομένων υποσιτισμού μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της αρμοδιότητάς του. Αφορμή στάθηκαν περιστατικά που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κυρίως σε σχολεία δημοτικού, μετά από καταγγελίες δασκάλων.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η καταγραφή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, οπότε θα υπάρξει σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι ο δήμος έχει δρομολογήσει ήδη επαφές για συνεργασία με τα σχολικά κυλικεία και τους προμηθευτές τους, προκειμένου να υπάρξει σχετική παρέμβαση.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει κρούσματα υποσιτισμού σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ακόμη και σε περιοχές που η πλειονότητα των οικογενειών ανήκει στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Για το λόγο αυτό είχε προωθήσει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την ομοσπονδία σχολικών κυλικείων για τη διανομή δωρεάν τυρόπιτας, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να έχει μεγάλη διάρκεια.

«Το φαινόμενο, αν και σποραδικό, αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα, κυρίως οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των γευμάτων των παιδιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, Γιώργος Θώμογλου, και διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις αυτές, το πρόβλημα λύνεται με επί μέρους πρωτοβουλίες των συλλόγων δασκάλων και γονέων, με τη συμβολή της εκκλησίας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Σχετική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για το τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εγκριθεί έκτακτο κρατικό κονδύλι στους δήμους, ώστε να παρέχεται ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, Θόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου.

Ωστόσο, από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας τηρεί σιγή ιχθύος για το μείζον πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών στα σχολεία λόγω της οικονομικής ανέχειας των γονιών τους. Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, πάντως προτιμά να στέλνει επιστολές στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, για την σωτηρία της Ε.Ε. παρά να προτείνει λύσεις (έστω να παραδεχτεί τα περιστατικά υποσιτισμού) για την κατάσταση στα σχολεία...