Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την τροφοδοσία των καταναλωτών φυσικού αερίου, αναφέρει η ΔΕΠΑ σε σημερινή ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι παρά την αύξηση της κατανάλωσης (λόγω καιρού) και τον περιορισμό των εισαγωγών από Τουρκία, η ζήτηση καλύφθηκε με αύξηση των παραλαβών από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό και από τη Ρεβυθούσα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από τις 11 Ιανουαρίου 2012 μέχρι και σήμερα, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου, σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ και ταυτόχρονα σταδιακή μείωση παροχής αερίου από τη Τουρκική BOTAS η οποία και τελικά διέκοψε την παροχή στις 18 Ιανουαρίου. Σε αντιστάθμιση η ΔΕΠΑ προχώρησε σε:

- αύξηση των ημερήσιων προμηθειών ρωσικού αερίου, πάνω από το μέγιστο προβλέπει η σύμβαση, έως και 31 Ιανουαρίου κατόπιν συμφωνίας με τη ρωσική Gazprom.

- Συμφωνία με την Αλγερινή Sonatrach για επίσπευση του προγραμματισμένου φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου και παράδοσή του στις 25 Ιανουαρίου στη Ρεβυθούσα και

- διασφάλιση δύο πρόσθετων φορτίων υγροποιημένου αερίου από την ελεύθερη αγορά που παρελήφθησαν στις 22 Ιανουαρίου και 24 Ιανουαρίου.

«Με τις ενέργειες αυτές και παρά τα επίπεδα ρεκόρ της ζήτησης, εξασφαλίστηκε πλήρως η επάρκεια εφοδιασμού των πελατών της ΔΕΠΑ και δεν προέκυψε κανένα απολύτως πρόβλημα στην παροχή φυσικού αερίου». Σημειώνεται τέλος ότι έχει αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου από την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS