«Είχα κλείσει ραντεβού για γυναικολογική εξέταση πριν από περίπου δύο μήνες. Ήρθα σήμερα να κάνω την εξέταση, αλλά με καθυστέρησαν αρκετά, καθώς στα ιατρεία δεν υπήρχε θέρμανση και χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι να αποκατασταθεί».
Η κ. Μαρία Ορφανίδου περιγράφει την ταλαιπωρία που υπέστη χθες το πρωί στο ΙΚΑ της οδού Αγγελάκη, όπου οι γιατροί προχώρησαν σε στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες ψύχους υπό τις οποίες ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται. Αιτία η έλλειψη πετρελαίου, αφού η ένταξη του ΙΚΑ στον νέο Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προκάλεσε καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων προς τους προμηθευτές.

Oι γιατροί, επί περίπου μία εβδομάδα εργάζονταν αγκαλιά με τα αερόθερμα και προσπαθούσαν να εξετάσουν τους ασθενείς που προσέρχονταν στα παγωμένα ιατρεία. Η στάση εργασίας ήταν μια κίνηση απόγνωσης για τους ίδιους και μια προσπάθεια να πιέσουν για την όσο το δυνατόν πιο άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον ουρολόγο του ΙΚΑ Χάρη Αηδονόπουλο, λόγω της χθεσινής στάσης εργασίας, που άρχισε στις 7.30 το πρωί και έληξε περίπου στις 9.00, ακυρώθηκαν 150 ραντεβού. Ο ίδιος τόνισε πως οι γιατροί πάγωναν και δεν μπορούσαν να δουλέψουν, ενώ έδωσε δίκιο στους ασφαλισμένους που διαμαρτύρονταν για την ακύρωση των ραντεβού τους και την ταλαιπωρία που υφίστανται, αλλά «πώς να τους εξυπηρετήσουμε χωρίς θέρμανση;»

Πρόβλημα σε όλα τα ιατρεία του ΙΚΑ 

Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης έμειναν τις τελευταίες ημέρες όλα τα ιατρεία του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον διευθυντή της νομαρχιακής μονάδας υγείας Θεσσαλονίκης Κώστα Δαλαμπούρα.

«Το πρόβλημα ήταν οι κωδικοί του ΕΟΠΥΥ, μέσω των οποίων θα πληρώνονται πλέον οι προμηθευτές. Υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία εξαιτίας της ένταξης του ΙΚΑ στον νέο οργανισμό, και φυσικά οι προμηθευτές πετρελαίου θέλουν άμεσα τα χρήματά τους. Κάναμε προσπάθειες να λύσουμε το πρόβλημα και τελικά η θέρμανση αποκαταστάθηκε παντού», είπε ο κ. Δαλαμπούρας.

Πηγή: makthes.gr


TAGS