Νέος θάνατος σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην «αποθήκη ψυχών» του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας η στο ...Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων όπως μετονομάστηκε πρόσφατα το ίδρυμα - κολαστήριο ! Όπως αναφέρεται στο mnodaros.blogspot.com, το οποίο ανήκει στον δημοσιογράφο Μάκη Νοδάρο (ανταποκριτής της Ελευθεροτυπίας επί σειρά ετών)  ένας 36χρονος άνδρας που νοσηλευόταν τα τελευταία 15χρόνια στο ίδρυμα της φρίκης... βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του από τους νοσηλευτές .

Σύμφωνα με την διοικήτρια του ιδρύματος Αννα Μαζαράκη, το συγκεκριμένο άτομο είχε σοβαρότατα προβλήματα υγείας μη αναστρέψιμα και ο θάνατός του οφείλεται αποκλειστικά σε παθολογικά αίτια.

Όπως λέει η διοίκηση του ιδρύματος, ο 36χρονος άνδρας νοσηλεύτηκε πριν ένα χρόνο στο νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας στην Πάτρα με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και λίγο πριν πεθάνει είχε νοσηλευτεί και στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας.

Όμως ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τη διοίκηση του ιδρύματος που κράτησε μυστικό το περιστατικό του θανάτου του 36χρονου στον οποίον μάλιστα δεν έγινε νεκροψία νεκροτομή.

Ο 36χρονος κηδεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο νεκροταφείο της Μυρσίνης Ηλείας. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία της Αμαλιάδας διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τους θανάτους των περιθαλπόμενων που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν στο ίδρυμα - κολαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση έχει κατηγορηθεί για απάνθρωπες τακτικές «περίθαλψης» των ατόμων με αναπηρίες που νοσηλεύονται στο ίδρυμα. Η αποκάλυψη τον περασμένο Φεβρουάριο των συνθηκών περίθαλψης παιδιών με αναπηρία, στο συγκεκριμένο ίδρυμα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, είχε προβεί σε δηλώσεις περί διόρθωσης της κατάστασης. Ωστόσο, σύμφγωνα με καταγγελίες, η διοίκηση του ιδρύματος, όχι μόνο δεν καταργεί τα δεσμά και τα κλουβιά (!), αλλά προχώρησε και στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια νέων ιμάντων, για να συνεχίσουν τις απάνθρωπες πρακτικές τους.

Την πρώτη επίσκεψη του Συνήγορου του Πολίτη το 2009 ακολούθησαν μία σειρά επισκέψεων και αλληλογραφία, τόσο με τη διοίκηση της μονάδας όσο και με το αρμόδιο υπουργείο, πράγμα που οδήγησε το Συνήγορο στην ολοκλήρωση της έρευνάς του και στο πόρισμα, το οποίο απεστάλη στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Από την έρευνα είχαν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα, σχετιζόμενα κυρίως με την καταλληλότητα και την επάρκεια προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό ορισμένων φιλοξενούμενων σε κρεβάτια/κουβούκλιατην καθήλωση με ιμάντες, την καταστολή και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης σε αντικατάσταση της ανθρώπινης παρουσίας.

Στο πόρισμα αναδεικνύονταν επίσης και άλλες σοβαρές ελλείψεις στους τομείς περίθαλψης, θεραπευτικής αποκατάστασης και εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης, δραστηριοτήτων, ψυχαγωγίας, προσβασιμότητας εγκαταστάσεων και προσαρμογής εξοπλισμού, καθώς και η διαβίωση ανηλίκων με ενηλίκους κατά παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της μονάδας.