Επίθεση εναντίον του ΣΕΒ, αλλά και εκπροσώπων άλλων φορέων, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, καταγγέλλοντάς τους ότι πραγματοποιούν απευθείας διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους συμφέροντα. «Ο ΣΕΒ, ο ΙΟΒΕ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και διάφορα άλλα παρακλάδια κάνουν απευθείας διαπραγματεύσεις με την τρόικα, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση και προσβάλλοντας τη χώρα», είπε ο κ. Σπίρτσης, μιλώντας το βράδυ σε ανοιχτή συνεδρίαση του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σπίρτζης αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) επανέλαβε κατηγορηματικά ότι τα αποθεματικά του ταμείου θα πρέπει να προστατευτούν, διαβεβαίωσε ότι ΤΕΕ θα λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τις ενέργειες που θα ακολουθήσει, σε νομικό επίπεδο. Επέκρινε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι "μετέτρεψε παράνομα τα αποθεµατικά του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, σε οµόλογα του ελληνικού δημοσίου", χωρίς, όπως είπε, ποτέ να ενημερώσει για το πώς θα τα αξιοποιήσει. «Υπάρχει από την κυβέρνηση και τον κ. Κουτρουμάνη µία γενική και αόριστη διαβεβαίωση ότι θα καλυφθούν οι απώλειες και ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά αυτό δεν έχει εξηγηθεί πως θα γίνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Αναφερόμενος εξάλλου, στο νέο νόμο για την έκδοση αδειών δόμησης κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, αλλά και άλλα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «παρέα Κακλαμάνη, Πρωτόπαπα, Μπούρα, στηρίζουν τις ομάδες που αποτελούν την εκλογική τους πελατεία».

Ο κ. Σπίρτζης επίσης, υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ στηρίζει νοµικά τις προσφυγές διπλωματούχων μηχανικών κατά διοικήσεων οργανισµών και φορέων του δημοσίου, που, όπως είπε, βάζουν στην ίδια κατηγορία αποφοίτους ΠΕ και ΤΕ, κατήγγειλε την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά δομικών υλικών, και επέκρινε ορισμένους κύκλους, που όπως επισήμανε, επιχειρούν να ακυρώσουν το θεσμικό - επιστημονικό ρόλο του ΤΕΕ.

Για τον κατασκευαστικό κλάδο υπογράμμισε ότι η έναρξη κατασκευής δημόσιων έργων, καθυστερεί εδώ και 2 χρόνια, για το ΕΣΠΑ ότι παρά όσα ανακοινώνει το αρμόδιο υπουργείο, «στην αγορά δεν έχει πέσει μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ», ενώ για τα θέματα του ενεργειακών επιθεωρήσεων και νομιμοποίησης αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων, επέκρινε την κυβέρνηση για ανακολουθία.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΤΚΜ του ΤΕΕ, Τάσος Κονακλίδης, χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ εργαλείο ανάπτυξης και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη δημιουργίας ταμείου αλληλεγγύης, για τη στήριξη των ανέργων μηχανικών, με δεδομένη την κρίση που μαστίζει τον κλάδο της οικοδομής.