Χωρίς αναφορές στα θέματα της μείωσης των κατώτερων αμοιβών και των 13ου και 14ου μισθού αλλά με τις θέσεις της τρόικας περί μείωσης του μισθολογικού κόστους να παραμένουν αδιαπραγμάτευτες ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το ανώτερο κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών. Κρίσιμη συνάντηση Παπαδήμου- τρόικας. Κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εργασίας ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η «τρόικα» επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού απάντησε «ουδέν σχόλιον».
   
Η σημερινή συνάντηση, στην οποία εκτός του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος οι δυο Γενικοί γραμματείς 'Αννα Στρατινάκη και Αθηνά Δρέττα και υπηρεσιακοί παράγοντες, επικεντρώθηκε στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτάσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων.   
   
Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, με τις εξής προϋποθέσεις:  
   
- Τη χρήση, από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας  
   
- Την καταβολή των εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος  
   
- Τη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.  
   
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να τους δοθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο όχι μόνο για το 2012, το οποίο έχει ήδη καταρτισθεί από το υπουργείο Εργασίας αλλά και για τα επόμενα χρόνια ως το 2015.  
   
Στο σχέδιο θα πρέπει να αναφέρονται τεκμηριωμένες προβλέψεις για τα μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα του συγκεκριμένου μέτρου αλλά και όλων των μέτρων που προτείνονται, στη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές και μισθοί, καθώς και οι συνέπειες στα δημοσιονομικά μεγέθη, (φόροι και εισφορές).   
   
Η τρόικα επιμένει στην πραγματική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την οποία θεωρεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.   
   
Για το λόγο αυτό θα γίνουν συναντήσεις αύριο, ενδεχομένως και το πρωί της Δευτέρας, της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εργασίας 'Αννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της «τρόικας». Η επόμενη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου με το ανώτερο κλιμάκιο, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη.                 
   
Η διαπραγμάτευση γίνεται βήμα βήμα και αυτό είναι κατ' αρχήν θετικό τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και σημειώνοντας, ότι θα πρέπει «οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και όλοι μας», να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, όσο γίνεται νωρίτερα.   
   
Παράλληλα επισημαίνουν, ότι η κυβέρνηση υποστηρίζεται από τρία κόμματα και τα υπουργεία που συζητούν με την «τρόικα» εξετάζουν μεν το σύνολο των θεμάτων αλλά τον τελικό ρόλο και λόγο για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων έχει ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.  
   
Αργότερα απόψε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τους τεχνικούς συμβούλους των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα που θα εξετάσει μέτρα για την επικουρική ασφάλιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικό θέμα: Τόμσεν: Ο «χασάπης» της Ευρώπης σφάζει τώρα και την Ελλάδα