Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Σαντορίνης προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους. Νέες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν και σήμερα μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης. Η μεγαλύτερη εξ αυτών σημειώθηκε στις 11.55 και ήταν έντασως 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δόνηση προερχόταν από απόσταση 243 χιλιομέτρων νότια-νοτιανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.

Νωρίτερα σήμερα, στις 08:32 το πρωί, είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και στις 7.05 δόνηση 3,7 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.

Οι δονήσεις, κατά τους σεισμολόγους, εντάσσονται στη μετασεισμική δραστηριότητα των δυο σεισμών 5,3 και 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν στην περιοχή την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι παρουσιάζονται καθησυχαστικοί και επιχειρούν να απορρίψουν τον συσχετισμό των σεισμικών δονήσεων με την όποια δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Όπως εξηγούν οι σεισμολόγοι, τους τελευταίους 7 με 8 μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του ηφαιστείου. Οι πολλαπλές δονήσεις που έχουν καταγραφεί δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα 3,3 Ρίχτερ, ενώ το τελευταίο διήμερο παρουσιάστηκε μια έξαρση των φαινομένων.  

Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί σχετικά με τo ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή να προκαλέσει την ενεργοποίηση του ρήγματος της Σαντορίνης.  

Πάντως, στη Σαντορίνη έχει δρομολογηθεί η δημιουργία παραρτήματος σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό την παρακολούθηση όλων των δραστηριοτήτων.  

Το ηφαίστειο της Θήρας εξερράγη για τελευταία φορά το 1950. Είναι παγκοσμίως γνωστό ως το ηφαίστειο που προκάλεσε μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις στην ιστορία της γης τον 17ο αιώνα πΧ.