Σε άθλια κατάσταση είναι εδώ και καιρό οι πινακίδες των δρόμων της Αθήνας, πολλές από τις οποίες είναι κατεστραμμένες, ή έχουν να συντηρηθούν εδώ και χρόνια, αποτελώντας σημαντικό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια οδηγών και πεζών. Κολλημένα διαφημιστικά, γκράφιτι, φυλλωσιές δέντρων ακόμα και σκάγια από πυροβόλα όπλα συνθέτουν την άθλια εικόνα της οδικής σήμανσης στην Ελλάδα.  Η έλλειψη κονδυλίων, καθώς και η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων σε υπουργείο, περιφέρειες και δήμους είναι οι λόγοι που αναδεικνύουν τόσο την αδυναμία ενός πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού μηχανισμού όσο και την ασυνειδησία ορισμένων πολιτών, οι οποίοι δε φαίνεται να συγκινούνται, όχι μόνο από τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο, αλλά ούτε και από τους κινδύνους που προκαλούν.

«Είναι γεγονός ότι οι πινακίδες στους δρόμους έχουν πολύ καιρό να συντηρηθούν», ομολογεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κατάστασης Έργων Συντήρησης Οδοποιίας (ΔΚΕΣΟ), Ιωάννης Μουτσόπουλος και εξηγεί: «Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο δεν έχει ανατεθεί εργολαβία για την αποκατάσταση των πινακίδων, λόγω στενότητας πιστώσεων». 

Η ΔΚΕΣΟ, στις αρμοδιότητες της οποίας είναι οι κεντρικοί δρόμοι και οι κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας, προσπαθεί με τα συνεργεία της να πραγματοποιεί έργα συντήρησης, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι εμφανή, αφού το πρόβλημα είναι μεγάλο και απαιτούνται κονδύλια για την αντιμετώπισή του, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μουτσόπουλο. 

Σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη διαιώνιση του προβλήματος είναι το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα εμπλέκονται πολλοί και διάφοροι φορείς και υπάρχει πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, αφού οι ταμπέλες είναι στην ευθύνη τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όσο και της περιφέρειας και των δήμων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντιστοίχως οικονομική στενότητα για τα έργα συντήρησης.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ