Στα αστικά κέντρα της Αχαΐας καταγράφηκαν τα περισσότερα τροχαία, την τετραετία 2008-2011 και λιγότερα στις εθνικές οδούς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αστυνομίας, ενώ οι νεκροί, την αντίστοιχη χρονική περίοδο, έφθασαν τους 178.  Ειδικότερα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προχώρησε στη στατιστική καταγραφή και ανάλυση των τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων, που συνέβησαν στα αστικά κέντρα της Αχαΐας, κατά την τετραετία 2008-2011, με σκοπό τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των μέτρων οδικής ασφάλειας, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των τροχαίων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, την τετραετία 2008-2011, συνέβησαν στην Αχαΐα συνολικά 1.167 τροχαία, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά καταγράφηκαν στα αστικά κέντρα του νομού, ενώ τα υπόλοιπα σε όλο το άλλο οδικό δίκτυο, δηλαδή εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό.

Συγκεκριμένα, τα τροχαία σε αστικές περιοχές κατανέμονται σε ποσοστό 68% στην Πάτρα, 29% στο Αίγιο και το υπόλοιπο 3% σε Κάτω Αχαΐα, Καλάβρυτα και Ακράτα. Όσον αφορά στα θύματα, το 67% σημειώθηκε στην Πάτρα, το 30% στο Αίγιο και 3% στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Αχαΐας.

Συνολικά στην Αχαΐα, στο εν λόγω διάστημα, 178 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 259 τραυματίστηκαν σοβαρά και 1.337 τραυματίστηκαν ελαφρά


Σχετικά με τα τροχαία στην Πάτρα, την τετραετία 2008 - 2011, ο αριθμός τους φθάνει τα 363. Από αυτά, το 8% ήταν θανατηφόρα, το 24% με σοβαρό τραυματισμό και το υπόλοιπο 67% με ελαφρύ τραυματισμό. Ειδικότερα, έχασαν την ζωή τους 30 άτομα, 95 τραυματίστηκαν σοβαρά και 371 τραυματίστηκαν ελαφρά. 

Οι οδικοί άξονες της Πάτρας, όπου παρατηρούνται τα περισσότερα τροχαία, είναι η νέα εθνική οδός Πατρών- Κορίνθου, η λεωφόρος Ακτή Δυμαίων που οδηγεί προς την εθνική οδό Πατρών- Πύργου και η οδός Ακρωτηρίου, όπου αν και βρίσκεται εκτός κέντρου έχει μεγάλη κυκλοφορία, ενώ οδηγεί προς τους οδικούς άξονες που συνδέουν την Πάτρα με τα Καλάβρυτα και την Τρίπολη. 

Οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης των τροχαίων, όπως προέκυψε από τις έρευνες της Τροχαίας, ήταν κατά σειρά η παραβίαση σημάνσεων, η παραβίαση προτεραιότητας, η παραβίαση σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα, η απόσπαση προσοχής του οδηγού, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης και το αντικανονικό προσπέρασμα.

Επίσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα περισσότερα τροχαία (ποσοστό 17%) σημειώθηκαν ημέρα Σάββατο, ενώ ακολουθούν οι ημέρες Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή, με ποσοστό 15%. Το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται την Τετάρτη και αγγίζει το 11%. Όσον αφορά τις ώρες που συνέβησαν τα τροχαία, τα περισσότερα (ποσοστό 34%) έγιναν τις νυκτερινές ώρες (22:00 έως 05:00), ενώ τις απογευματινές ώρες, από 17:00 έως 22:00, σημειώθηκε το 31% των τροχαίων. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων είναι μικρότερος.


Μείωση των τροχαίων σε ολόκληρη τη χώρα τον Νοέμβριο

Μείωση 3,2% σημείωσαν τον περασμένο Νοέμβριο τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε όλη τη χώρα
και προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων.
Σύμφωνα, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τα τροχαία ανήλθαν σε 1.122 και σε αυτά υπήρξαν 91 νεκροί (ποσοστό αύξησης 9,6%), 110 βαριά τραυματίες (ποσοστό μείωσης 23,6%) και 1.196 ελαφρά τραυματίες (ποσοστό μείωσης 1,7%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS