Στο 19,2% ανήλθε ο δείκτης ανεργίας τον Οκτώβριο του 2011 στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat,  που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη χώρα της ΕΕ με την υψηλότερη ανεργία, μετά την Ισπανία (22,7%). Τον ίδιο μήνα, η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους κάτω των 25 ετών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 47,2%, μετά την Ισπανία (48,3%). Στους άνδρες, ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα έφτασε το 17,2% και στις γυναίκες το 22,1%.

Η ανεργία στην «ΕΕ των 27» έφτασε το 9,8% και στην ευρωζώνη το 10,3%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στην Αυστρία (4,1%), στην Ολλανδία (4,8%), στο Λουξεμβούργο (4,9%) και στη Γερμανία (5,7%).

Τον Δεκέμβριο του 2011, η ανεργία στην «ΕΕ των 27» ανήλθε στο 9,9% και στην ευρωζώνη στο 10,4%. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα.


Δημιουργία «ομάδων δράσης» αποφάσισε ο Μπαρόζο για τους έλληνες ανέργους

Τη δημιουργία ειδικών «ομάδων δράσης» σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ, όπου η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών υπερβαίνει το 30%, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, αποφάσισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Η πρωτοβουλία του Ζ. Μπαρόζο εντάσσεται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας των νέων, που λαμβάνει πλέον ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών έφτασε τον Οκτώβριο του 2011 στη χώρα μας το 47,2%.

Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής, αυτές οι ομάδες δράσης θα αποτελούνται από εκπροσώπους των εθνικών αρχών και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. Αποστολή τους θα είναι να εντοπίσουν μέσα στις επόμενες έντεκα εβδομάδες, δηλαδή έως τα μέσα Απριλίου, τους τομείς εκείνους όπου μπορεί να υπάρξει επαναπρογραμματισμός στη διάθεση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί προς όφελος των νέων. 

Θα εκπονηθούν συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης των νέων και στήριξης της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα ενσωματωθούν στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 82 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν ακόμη διατεθεί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα. 

Προς τον σκοπό αυτό, εκπρόσωπος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής θα επισκεφθούν μέσα στον Φεβρουάριο τα ενδιαφερόμενα αυτά οκτώ κράτη- μέλη, ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός για τη διάθεση κοινοτικών πόρων με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
 
TAGS