current views are: 1

31 Ιανουαρίου 2012
Δημοσίευση18:03

Νέα επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη

Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Τετάρτης από τα δυτικά με ισχυρές χιονοπτώσεις αρχικά και έντονες βροχοπτώσεις αργότερα, καθώς και ανέμους έως και 10 μποφόρ στο Ιόνιο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με νέο έκτακτο δελτίο της.

Δημοσίευση 18:03’
αρθρο-newpost

Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Τετάρτης από τα δυτικά με ισχυρές χιονοπτώσεις αρχικά και έντονες βροχοπτώσεις αργότερα, καθώς και ανέμους έως και 10 μποφόρ στο Ιόνιο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με νέο έκτακτο δελτίο της.

Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Τετάρτης από τα δυτικά με ισχυρές χιονοπτώσεις αρχικά και έντονες βροχοπτώσεις αργότερα, καθώς και ανέμους έως και 10 μποφόρ στο Ιόνιο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με νέο έκτακτο δελτίο της. Συγκεκριμένα, αυριο το απόγευμα, σε όλη τη δυτική Ελλάδα με εξαίρεση ίσως τις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα τα ηπειρωτικά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Οι νοτιάδες στα δυτικά θα ενισχυθούν στα 8 με 9 μποφόρ και πιθανώς στο Ιόνιο στα 10 μποφόρ. Ταυτόχρονα, το βράδυ στο Ιόνιο και τα Νότια θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Την Πέμπτη ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά καθώς και στις περισσότερες πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Σταδιακά όμως θα περιοριστούν στα ορεινά και στα πεδινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες που κατά διαστήματα στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο θα είναι ισχυρές.

Την Παρασκευή οι ισχυρές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα περιοριστούν στα ορεινά της Ηπείρου και τα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας κυρίως της δυτικής.

Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής χιονοπτώσεις πιθανόν ισχυρές θα σημειωθούν το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη κυρίως στα βόρεια του Νομού, γρήγορα όμως την Πέμπτη θα περιοριστούν στα ορεινά.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ΓΓΠΠ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

ΧΙΟΝΙ – ΠΑΓΕΤΟΣ ή ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα με τον προορισμό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)
2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να μην συμπίπτει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων
3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση
5. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
6. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης
7. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών
8. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος
9. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.

Ήδη, το κύμα κακοκαιρίας προκαλεί προβλήματα στις μετακινήσεις.

Μετ’ εμποδίων οι θαλάσσιες συγκοινωνίες

Απαγορευτικό απόπλου εξακολουθεί να είναι σε ισχύ στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από Πειραιά για Κρήτη.

Επιπλέον δεμένα είναι τα πλοία στις γραμμές Νέα Στύρα – Αγία Μαρίνα και Πρίνος – Καβάλα.

Τα δρομολόγια με πλοία ανοικτού τύπου από Πειραιά για Αργοσαρωνικό εκτελούνται κανονικά, τα δελφίνια φθάνουν έως την Αίγινα. 

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων για τη Σαλαμίνα αλλά και στις πορθμειακές γραμμές Καβάλα-Πρίνου, Κεραμωτής-Θάσου, Κυλλήνη-Κεφαλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθο.  

Προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις

Εν τω μεταξύ, λόγω της χιονόπτωσης απαγορεύτηκε τη νύχτα η διέλευση των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης, ενώ μόνο με αλυσίδες επιτρέπεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο περιφερειακός της Πεντέλης είναι κλειστός από το ύψος του 416 στρατιωτικού νοσοκομείου έως τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου, ενώ στη λεωφόρο Πάρνηθας η κυκλοφορία των αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο με αλυσίδες από το τελεφερίκ έως το καζίνο.

Παρά την ολονύκτια χιονόπτωση η εθνικής οδός Αθηνών – Λαμίας παραμένει ανοικτή. Λίγο μετά τις 8 το πρωί πυκνό χιόνι κάλυψε το τμήμα από το 146 χιλιόμετρο έως το 160 στην περιοχή της Αρκίτσας, ωστόσο με παρέμβαση των εκχιονιστικών μηχανημάτων το οδόστρωμα καθαρίστηκε.

Τα μηχανήματα έχουν ανοίξει τους δρόμους από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Αμφισσα.
Στην περιοχή της Θήβας η κυκλοφορία προς τα χωριά Λουτουφί, Μελισσοχώρι, Καπαρέλλι, Πλαταιές και Λεύκτρα γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στις διαβάσεις των ποταμών Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Ποντικόρεμα (οικισμού Αρριανών) και μεταξύ Εβρένου και Ιασίου.

Εξάλλου, εξαιτίας ισχυρών ανέμων, οι τοπικές αστυνομικές αρχές προέβησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων επί της Εγνατίας Οδού από τον κόμβο Ιάσμου έως τον κόμβο Βαφέικων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων υπάρχει και στην επαρχιακή οδό Κατερίνης – Ελασσόνας (από το 22ο έως το 41ο χλμ. και στο 50ό χλμ., Μικρό Ελευθεροχώρι).

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Μακεδονία με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βίγλας και Βιτσίου, καθώς, επίσης, στοορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών (προς Σαμαρίνα, Περιβόλι, Μέτσοβο και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας).

Στην Κεντρική Μακεδονία αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα 3-5 Πηγάδια και Σέλι στην Ημαθία, καθώς και στους επαρχιακούς δρόμους Αρνισσας – Αγ. Αθανασίου (από το 12ο χλμ.) στην Πέλλα και Καστανερής – Λιβαδίων (από το 3ο χλμ.) στο Κιλκίς.  

Στη Θεσσαλία, με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το Βόλο προς τη Ζαγορά Πηλίου (άνω κλάδος, από το 5ο έως το 44ο χλμ.) και στην εθνική οδό Τρικάλων – Αρτας (από Ελάτη έως γέφυρα Αλεξίου, 26ο έως 75ο χλμ.). Το ίδιο ισχύει σε αρκετά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Στα ορεινά του νομού Χανίων εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία. Ειδικότερα, κλειστοί λόγω χιονόπτωσης είναι κλειστοί οι επαρχιακοί δρόμοι από Ασκύφου μέχρι την Ίμπρο στο ύψος των Λάκκων, καθώς και ο δρόμος για τον Ομαλό στο ύψος του Σέμπρωνα. Κλειστή από το 17ο χιλιόμετρο είναι και η οδική αρτηρία από Χανιά προς Ομαλό.

Χώρους για τους αστέγους σε Πειραιά και Χολαργό διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής

Δύο χώρους ολιγοήμερης φιλοξενίας αστέγων ανοίγει από σήμερα η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να φυλαχθούν οι άστεγοι από το δριμύ ψύχος.

Πρόκειται για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κεντρικού Τομέα Αττικής στη Λ. Μεσογείων 156, στη στάση ΜΕΤΡΟ «Εθνική Άμυνα» που θα είναι ανοικτή όλο το 24ωρο και για την αίθουσα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Πειραιά (Ζωσιμάδων 44) που θα λειτουργεί από τις 5.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ..

Οι δύο χώροι θα είναι διαθέσιμοι για όσες ημέρες διαρκεί το δριμύ ψύχος. Η σχετική απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της 3ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σχολεία
 

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία στους δήμους Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μελισσίων μετά από σχετικές αποφάσεις των δημάρχων τους, σε συνεννόηση με τους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Διονύσου, ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία λόγω του παγετού.

Επίσης, στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα σχολεία στους δήμους Βριλησσίων, Κηφισιάς, Ερυθραίας και Εκάλης.

Κανονικά θα λειτουργήσουν, αύριο, τα σχολεία στο Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη, ύστερα από πρόταση των διευθυντών των σχολικών μονάδων.   

Σε αναμονή βρίσκεται ο δήμος Ωρωπίων, καθώς ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, αναμένει αργά το απόγευμα την απόφαση των διευθυντών των σχολείων.  

Σε αναμονή των προτάσεων των διευθυντών βρίσκεται και ο δήμος Αχαρνών. Καθώς στον δήμο εντάσσονται σχολεία, με μεγάλη διαφορά στις καιρικές συνθήκες εξαιτίας της τοποθεσίας τους, ενδέχεται άλλα σχολεία να λειτουργήσουν αύριο και άλλα όχι.   

Σε αναμονή των προτάσεων των διευθυντών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο δήμος Κρωπίας, αν και ο δήμαρχος Δημήτρης Κιούσης δήλωσε ότι, κατά τα φαινόμενα, θα λειτουργήσουν αύριο οι σχολικές μονάδες.  

Μία ώρα επιπλέον ύπνο θα «απολαύσουν» αύριο (Τετάρτη) οι μαθητές στη Φλώρινα, καθώς τα μαθήματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Φλώρινας θα ξεκινήσουν στις 9 π.μ.

Την απόφαση αυτή έλαβε ο δήμαρχος Φλώρινας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα