Την παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ο εκ των κατηγορουμένων ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος τοκογλυφίας και εκβίασης, 58χρονος επιχειρηματίας, φέρεται να έχει στην κατοχή του οπτικοακουστικό υλικό, όπου καταγράφονται συναντήσεις και συναλλαγές του ιδίου με πολιτικούς, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κράτους γενικότερα, αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ., ακόμη και δικαστικούς λειτουργούς. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, Ευάγγελο Μαδεμλή, να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων.

Όπως αναφέρεται στο επίμαχο δημοσίευμα, τα βίντεο αυτά, που, όπως αφήνει να εννοηθεί συνεργάτης του 58χρονου βρίσκονται στην κατοχή του, αποκαλύπτουν εντυπωσιακές πολιτικές διασυνδέσεις του επιχειρηματία και των κατηγορουμένων ως μελών του κυκλώματος της τοκογλυφίας. Μάλιστα, ο 58χρονος προφυλακισθείς για την υπόθεση φέρεται να εκμυστηρεύθηκε σε στενό συνεργάτη του ότι «αν βγάλω αυτά τα βίντεο, θα εξαφανιστεί η Βουλή».

Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. και στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της κατάχρησης εξουσίας και της παραβίασης του απορρήτου των ιδιωτικών συνομιλιών.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να δώσει ανωμοτί κατάθεση ο 58χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος κρίθηκε ήδη προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση της τοκογλυφίας -μετά την απολογία του στον ανακριτή- κι αναμένεται τις επόμενες ώρες να μεταχθεί από τα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στις δικαστικές φυλακές Νιγρίτας των Σερρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα: