current views are: 1

1 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση05:30

Στα λευκά «ντύθηκε» η Αττική – Παγετός και χιόνια σε όλη τη χώρα

Επιμένουν η κακοκαιρία και οι πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα. Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα το απόγευμα. Προβλήματα στις μετακινήσεις των οχημάτων. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων, λόγω της εξασθένισης των ανέμων στα πελάγη. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Δημοσίευση 05:30’
αρθρο-newpost

Επιμένουν η κακοκαιρία και οι πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα. Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα το απόγευμα. Προβλήματα στις μετακινήσεις των οχημάτων. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων, λόγω της εξασθένισης των ανέμων στα πελάγη. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Επιμένουν η κακοκαιρία και οι πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα. Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα το απόγευμα. Προβλήματα στις μετακινήσεις των οχημάτων. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων, λόγω της εξασθένισης των ανέμων στα πελάγη. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Έως την Πέμπτη θα είναι οι πιο κρύες μέρες του χειμώνα, ενώ η θερμοκρασία στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα πέσει στους – 12 βαθμούς Κελσίου. Από την Πέμπτη θα σημειωθεί μικρή άνοδος στη θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Κλειστός για τα οχήματα είναι ο περιφερειακός δρόμος της Πεντέλης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς Άγιο Πέτρο, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθος από το τελεφερίκ έως το καζίνο.

Κλειστή και η λεωφόρος Φυλής από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια.

Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στον δρόμο Σφενδάλης – Αγίου Μερκουρίου – Κατσιμιδίου από Σφενδάλη (Μαλακάσα) προς Κατσιμίδι, ενώ προβλήματα σημειώνονται στη Λεωφόρο Λαυρίου (Κουβαράς) από το ύψος της διασταύρωσης με την λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, στο ρεύμα προς Πόρτο Ράφτη.


Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στην Πεντέλη, τα Μελίσσια, το Καπανδρίτι, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τον Αυλώνα, τα Ανω Λιόσια, το Ζεφύρι, τη Φυλή, τους Θρακομακεδόνες και τα Βίλια.

Στις 10 το πρωί άνοιξαν τα σχολεία στους δήμους Διονύσου, Βριλησσίων, Κηφισιάς, Ερυθραίας και Εκάλης. 

Κλειστά επίσης τα σχολεία στους δήμους Ερέτριας και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας.

Στις 9 θα ανοίξουν τα σχολεία σε Φλώρινα και Καρπενήσι. Κλειστά είναι τα σχολεία στα χωριά Αγίου Πέτρου και Καστρίου στην Τρίπολη. 

Κύμα ψύχους στη Βόρεια Ελλάδα 

Συνθήκες ολικού παγετού, χιόνια στα ορεινά και πολικές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη Φλώρινα ο υδράργυρος έπεσε το πρωί στους -16 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιόνια έπεσαν στην Καστοριά με τη θερμοκρασία να είναι στους -10 βαθμούς.

Αραιή συννεφιά και -6 βαθμούς είχε το πρωί η Θεσσαλονίκη, ενώ, την ίδια ώρα, παρόμοιος ήταν ο καιρός στις Σέρρες με το θερμόμετρο να δείχνει -8 βαθμούς.

Ήλιος με δόντια στην Αλεξανδρούπολη όπου ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -7 βαθμούς Κελσίου. 

Σταδιακά και από τα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και από αργά το βράδυ και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα αργά το απόγευμα στη Δυτική Μακεδονία κι από το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία.

Η πορθμειακή γραμμή Πρίνου – Καβάλας λειτουργεί κανονικά.

Στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού, παραμένουν κλειστές για τα οχήματα οι διαβάσεις των ποταμών Λισσού (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου), Ποντικόρεμα (οικισμού Αρριανών) και μεταξύ Εβρένου – Ιασίου.

Προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα 

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει από τα ξημερώματα τη Δυτική Ελλάδα και τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Ειδικότερα, λόγω της χιονόπτωσης, αλλά και του παγετού, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στους δρόμους από Διακοπτό προς Καλάβρυτα μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, από Πάτρα προς Καλάβρυτα μέσω Χαλανδρίτσας, από Αίγιο προς Καλάβρυτα μέσω Πτέρης, από Καλάβρυτα προς Κλειτορία μέσω Λουσσών, από Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο, από Καλάβρυτα προς Κλειτορία μέσω Πριόλιθου, καθώς και από Ζαρούχλα προς χιονοδρομικό μέσω Περιστέρας.

Επίσης ,αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας και στον δρόμο από Αγρίνιο προς Καρπενήσι μέσω μονής Προυσού. Εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στο ορεινό δίκτυο και επιχειρούν συνεχώς για να κρατήσουν ανοικτούς του δρόμους. 

Στα λευκά η Φθιώτιδα 

Σε ύφεση βρίσκεται από τις 10 το πρωί η χιονόπτωση που ξεκίνησε με ιδιαίτερη ένταση λίγο πριν τις οκτώ. Σε ό,τι αφορά τους κεντρικούς άξονες, από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Άμφισσα, παρά την έντονη χιονόπτωση δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα και οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν από τα μηχανήματα που βρίσκονταν στο δρόμο.

Σε ό,τι αφορά την εθνική οδό, από νωρίς το πρωί υπήρχε έντονη χιονόπτωση και σε αρκετές περιπτώσεις είχε καλυφθεί το οδόστρωμα στο τμήμα από το 155ο χλμ έως το 176ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας από την Αρκίτσα μέχρι τον Άγιο Κων/νο. Οι συνεχείς παρεμβάσεις των εκχιονιστικών μηχανημάτων που έριχναν αλάτι, δεν επέτρεψε να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα.

Στην εθνική οδό από το 260ο έως το 285ο χλμ της εθνικής οδού Λαμίας – Λάρισας, από τα διόδια της Πελασγίας μέχρι τον κόμβο του Αλμυρού, στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία, η τροχαία διέκοψε πρόσκαιρα την διέλευση των φορτηγών έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα τα εκχιονιστικά μηχανήματα να απελευθερώσουν το δρόμο από τα χιόνια αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε έντονη χιονόπτωση.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά στις περιοχές της Αταλάντης, Μαρτίνου, Μαλεσίνας, Καμ. Βούρλων Αγίου Κων/νου και Μώλου. Λόγω των χιονοπτώσεων έκλεισαν και τα σχολεία στην περιοχή της Αμφίκλειας, της Στυλίδας και της Πελασγίας, ενώ στη Λαμία, από τις 9 το πρωί έκλεισαν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία λόγω της χιονόπτωσης, ωστόσο λειτουργούν κανονικά τα γυμνάσια και τα λύκεια.

    

Πρόγνωση του καιρού 

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα το απόγευμα με ισχυρές χιονοπτώσεις, έντονες βροχοπτώσεις. 
Σε όλη τη δυτική Ελλάδα με εξαίρεση ίσως τις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα τα Ηπειρωτικά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.  

Ταυτόχρονα το βράδυ στο Ιόνιο και τα Νότια θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα πνέουν εντάσεως 8 με 9 Μποφόρ στο Ιόνιο.   

Aναλυτικά:

Στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις που από το απόγευμα θα περιοριστούν στα βόρεια. Ωστόσο το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 Μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ όπου θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς εντάσεως 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί  από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά του νομού η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –4 έως 1 βαθμούς Κελσίου.  

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις που θα αυξηθούν και θα χιονίσει. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικές διευθύνσεις εντάσεως 3 με 5 Μποφόρ και από το απόγευμα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –6 έως 1 βαθμούς Κελσίου.  

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα αργά το απόγευμα στη Δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στη Κεντρική Μακεδονία θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμορκασία θα κυμανθεί από –6 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός και η ελάχιστη στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα πέσει στους –14 βαθμούς Κελσίου.  

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο  θα σημειωθούν νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα χιονίσει. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ ενισχυμένοι σταδιακά σε 6 με 8 Μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από -5 έως 3 βαθμούς Κελσίου.  

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά 7 μποφόρ με εξασθένηση. Απο το βράδυ οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 5 Μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 5 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι  3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.  

Στις Κυκλάδες και τη Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Από το βράδυ θα γίνουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.  

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις  όπου στα βόρεια θα είναι αυξημένες και ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα νότια θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα κυμανθεί από –4 έως 4 βαθμούς Κελσίου.   


σχετικα αρθρα