Η πορεία παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και η προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υποδομών να ξαναρχίσουν τα έργα, ήταν το αντικείμενο συνεργασίας που είχαν σήμερα ο υπουργός Μάκης Βορίδης και ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, με τον τομεάρχη Δημοσίων Έργων της ΝΔ, Στ. Καλογιάννη και στελέχη του κόμματος. Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τη συζήτηση «εξαιρετικά ωφέλιμη και δημιουργική», προσθέτοντας ότι το υπουργείο Υποδομών είναι στρατευμένο πάνω στην προσπάθεια «συνθέσεως απόψεων» και αυτό αποτελεί μια «συνεχή και διαρκή επιδίωξή μας» στο πλαίσιο αυτής της κυβέρνησης.

Συζητήσαμε, είπε ο υπουργός, την αμέσως επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία, που αφορά μια παρέμβαση στον Κώδικα Απαλλοτριώσεων. «Στο θέμα αυτό θα συζητήσουμε αρκετά, προκειμένου να έχουμε μια πλήρως εναρμονισμένη άποψη για τη νομοθετική παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε. Μιλήσαμε αρκετά και για τα ζητήματα παραχωρήσεων, αλλά και για την κατάσταση που βρίσκεται η διαπραγμάτευσή μας, όπως και την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να επιταχύνει, κατά το δυνατόν, τις συζητήσεις αυτές», πρόσθεσε.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι είναι θετικό γεγονός την κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, που καταβάλλεται να χρηματοδοτηθούν οι κοινοπραξίες των αυτοκινητοδρόμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. «Όπως αντιλαμβάνεστε», πρόσθεσε, «όταν δημιουργείται ένας οικονομικός και νομικός έλεγχος σε έργα, στην πραγματικότητα εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησής τους. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν κάνει αυτό τον έλεγχο, διότι δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει. Το κάνει, διότι εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο. Επομένως, αυτό σημαίνει την κατ’ αρχήν αποδοχή μιας τέτοιας προοπτικής και από αυτή την πλευρά αυτό είναι κάτι θετικό».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των διοδίων, ο υπουργός είπε ότι ήταν συμβατική μας υποχρέωση και δεν μεσολάβησε πολιτική απόφαση. «Από τη στιγμή που κάτι είναι συμβατική υποχρέωση, η μη αύξηση των διοδίων, στην πραγματικότητα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό», σημείωσε ο κ. Βορίδης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ