Επιμένει το κύμα κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη χώρα. Παρά την άνοδο της θερμκρασίας πολλά είναι τα σχολεία στην Αττική που παραμένουν και σήμερα κλειστά. Προβλήμτα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας με χωριά στην Εύβοια και την Άρτα να μένουν αποκλεισμέναΚανονικά οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ο καιρός χαλάει ξανά τις επόμενες ώρες. Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται σε παραθαλάσσιες και πεδινές περιοχές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα Βόρεια και Βορειοανατολικά και στα Βορειοδυτικά του νομού ακόμα και σε πεδινές περιοχές.
Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας.

Στην Αττική, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δήμων και των διευθυντών/ντριών Εκπαίδευσης του βόρειου και ανατολικού τομέα Αττικής, κλειστά θα παραμείνουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία τους δήμους Πεντέλης, Νέας Πεντέλης, Μελισσίων.

Εφόσον συνεχισθούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κλειστά θα παραμείνουν το Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο ΠΝΑ (Νταού) Ραφήνας.

Το ίδιο ισχύει για το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο της Ανθούσας, τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία των δήμων Γραμματικού, Μαραθώνα, Βαρνάβα.

Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, λόγω της χιονόπτωσης που σημειώνεται από τα ξημερώματα. Επίσης, κλειστά παραμένουν το ΤΕΙ Καβάλας και τα δημόσια ΙΕΚ στους τρεις νομούς, ενώ αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα η έναρξη των γραπτών εξετάσεων του πρώτου εξαμήνου.
Δεν θα ανοίξουν επίσης σήμερα τα σχολεία στο νομό Φθιώτιδας, στο νομό Σερρών, αλλά και στο νομό Εβρου.

Στην Κεντρική Μακεδονία, όπου διαπιστώνεται δυσχέρεια των μετακινήσεων λόγω ενδεχόμενης χιονόπτωσης ή παγετού, την ευθύνη θα την έχουν οι Δήμαρχοι, αποφασίζοντας σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων.

Κλειστά, με αποφάσεις των δήμων, έμειναν σήμερα λόγω κακοκαιρίας πολλά σχολεία, της πρωτοβάθμιας κυρίως εκπαίδευσης, που βρίσκονται περιφερειακά του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο δήμο Θερμαϊκού δεν λειτούργησαν το 2ο και 5ο δημοτικό και το 2ο νηπιαγωγείο Περαίας, το διαπολιτισμικό δημοτικό Νέων Επιβατών, το δημοτικό Νέας Κερασιάς, τα δημοτικά και νηπιαγωγεία Επανομής και Μεσημερίου. Όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έμειναν κλειστά στους δήμους Παύλου Μελά, Βόλβης, καθώς και στον Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Εξοχή, Φίλυρο (του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη), στα Πεύκα (του δήμου Νεάπολης - Συκεών), στον Σοχό, Όσσα, Ξυλούπολη, Ζαγκλιβέρι (του δήμου Λαγκαδά) και στη Χαλκηδόνα.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κλειστά είναι όλα τα γυμνάσια και λύκεια της Επανωμής, το 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκού, καθώς και 60 σχολεία στις περιοχές Βόλβης, Χαλκηδόνας, Χορτιάτη και Παύλου Μελά.

Προβλήματα στις μετακινήσεις


Κλειστή για τα οχήματα παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ έως το καζίνο, ενώ λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι άνοιξε ο περιφερειακός δρόμος της Πεντέλης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου.   

Κλειστή και η λεωφόρος Φυλής από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια.  
 
Επίσης, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων από τις 4 το μεσημέρι μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης στο παρακάτω εθνικό οδικό δίκτυο:   

 Με σποφάσεις των τοπικών αρμοδίων Αστυνομικών Διευθύνσεων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, παρατείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων, μέχρι τις 2.00 μετά το μεσημέρι, σήμερα, στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο της χώρας:

- Στην Εθνική Οδό Άρτας- Ιωαννίνων.
- Στην Εθνική Οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης- Ευζώνων.
- Στην Εθνική Οδό Κορίνθου- Τριπόλεως.
- Στην Εγνατία Οδό, από Ηγουμενίτσα μέχρι έως όρια με Ν. Καβάλας.
- Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας- Κοζάνης.
- Στην Εθνική Οδό Τρικάλων- Ιωαννίνων από θέση Μουργκάνη έως θέση Παναγιά.
- Στην Εθνική Οδό Τρικάλων- Γρεβενών.

Εαν χρειαστεί, θα δοθεί νέα παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στις εθνικές οδούς.

Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στον δρόμο Σφενδάλης - Αγίου Μερκουρίου - Κατσιμιδίου από Σφενδάλη (Μαλακάσα) προς Κατσιμίδι, ενώ προβλήματα σημειώνονται στη Λεωφόρο Λαυρίου (Κουβαράς) από το ύψος της διασταύρωσης με την λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, στο ρεύμα προς Πόρτο Ράφτη.  
 
  • ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΕΔΩ 

Περιορισμένα τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Β. Ελλάδας 

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το επαρχιακό και παλαιό εθνικό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε κάποιες, ωστόσο, περιοχές απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα μηχανήματα - οχήματα (αλατιέρες) επιχειρούν διαρκώς σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες κρατώντας ανοιχτούς τους δρόμους.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, η κατάσταση ανά περιφερειακή ενότητα έχει ως εξής:

- Στη Θεσσαλονίκη η οδός Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη μένει κλειστή από την Τροχαία για προληπτικούς λόγους.

- Στην Ημαθία το δίκτυο παραμένει ανοιχτό αλλά είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω έντονης χιονόπτωσης.

- Στην Πιερία από Πυργετό προς Κατερίνη στην ΠΑΘΕ όπως και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο χρειάζονται αλυσίδες.

- Στο Κιλκίς οι δρόμοι είναι ανοιχτοί παρά τη χιονόπτωση

- Στην Πέλλα υπάρχει έντονη χιονόπτωση και στην πόλη της Έδεσσας, ωστόσο οι δρόμοι μένουν ανοιχτοί, ενώ μετά την Αρνισσα προς Φλώρινα οι αλυσίδες είναι απαραίτητες.

- Στη Χαλκιδική στο βόρειο τμήμα χρειάζονται αλυσίδες λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης ενώ το τμήμα Πολυγύρου - Μουδανιών μένει ανοιχτό.

- Στις Σέρρες η εθνική οδός προς Θεσσαλονίκη είναι καθαρή ενώ οι αποχιονισμοί συνεχίζονται και στο βόρειο τμήμα του νομού, είναι απαραίτητες δε αλυσίδες στο ορεινό οδικό δίκτυο.


Στο ορεινό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οδηγοί θα πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή καθώς σε ορισμένες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις μεσημεριανές ώρες.
Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα τηλέφωνα 2310 428021 και 6983 337291 ή με τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Επιμένουν τα προβλήματα στη Δ. Ελλάδα 

Προβλήματα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα
έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα δρόμοι να παραμένουν κλειστοί, ενώ σε πολλούς οδικούς άξονες είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. 

Ειδικότερα, λόγω της χιονόπτωσης παραμένουν κλειστές στην Αχαΐα η εθνική οδός Πατρών- Τρίπολης στο ύψος της Κλειτορίας, η παλαιά εθνική οδός Πατρών- Κορίνθου στη γέφυρα Τσιγρή, καθώς και οι επαρχιακές οδοί Αιγίου- Καλαβρύτων μέσω Πούντας, Διακοπτού- Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Ακράτας- Ζαρούχλας, Κλειτορίας- Καλαβρύτων μέσω Πριολίθου, Κλειτορίας- Καλαβρύτων μέσω Λουσών, Κλειτορίας- Τριποτάμων, μέσω Αροανίας, Κλειτορίας- Γκούρα Κορινθίας, Αιγείρας- Περιθωρίου από το 16ο χιλιόμετρο, Αιγείρας- Συνεβρού από το 13ο χιλιόμετρο, καθώς και η διαδημοτική οδός Περιστέρας- χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

Στην Αιτωλοακαρνανία, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Καλλιθέας- Προυσού, στην θέση Αραποκέφαλα, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Αγρινίου- Καρπενησίου από το 34ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του νομού Ευρυτανίας και στο ορεινό δίκτυο της Ναυπακτίας, του Ξηρόμερου και του Θέρμου.

Στην Ηλεία προβλήματα καταγράφονται στην περιοχή της Λαμπείας όπου σε αρκετές κοινότητες το χιόνι φθάνει ακόμη και τα 40 εκατοστά. 

Στην Αχαΐα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Πατρών- Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου- Καλαβρύτων μέσω Πτέρης, καθώς και σε αρκετούς δρόμους σε ημιορεινές περιοχές του Ρίου και του δήμου Ερυμάνθου.
Σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα εργάζονται εκχιονιστικά μηχανήματα, προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους ή σε άλλες περιπτώσεις να τους κρατήσουν ανοικτούς.

Στα «λευκά» η Σάμος 

Έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και λύκεια σε Πύργο, Παγώνδα, Καλλιθέα, Πλάτανο, Λέκκα, Κουμέικα, καθώς και στον Μαραθόκαμπο, ενώ στους Βουρλιώτες είναι κλειστό μόνο το νηπιαγωγείο. Η χιονόπτωση, που ξεκίνησε από τις 4 τα ξημερώματα, εμπόδισε τα λεωφορεία να προσεγγίσουν τα προαναφερόμενα δημοτικά διαμερίσματα. 


Οι βουνοκορφές παραμένουν χιονισμένες, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Τα συνεργεία του δήμου έχουν βγει στους δρόμους για να επέμβουν όπου τυχόν υπάρξει πρόβλημα.


Η πρόγνωση του καιρού


Νεφώσεις με βροχές, στο Ιόνιο, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα
και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο και χιονοπτώσεις από τη Στερεά και βορειότερα που αρχικά θα επηρεάζουν ακόμα και πεδινά τμήματα, περιμένουμε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012.  
Οι χιονοπτώσεις γρήγορα, από τη Νότια Θεσσαλία και νοτιότερα θα περιορίζονται σε όλο και μεγαλύτερα υψόμετρα, ενώ στη Δυτική Μακεδονία, στη Βόρεια Θεσσαλία και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας θα είναι τοπικά ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης στα νησιά του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, αλλά σταδιακά στις Σποράδες θα μετατραπούν σε βροχές. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 1 βαθμό, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Ήπειρο από -4 έως 5, στην Ανατολική Ελλάδα από 0 έως 7, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες από 2 έως 6 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου από 5 έως 12 βαθμούς. Στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 16 βαθμούς Κελσίου. 

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις και στο υπόλοιπο Αιγαίο νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις. Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις, με μικρή εξασθένηση μετά το μεσημέρι, και στο Νότιο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί. 

Χιονόνερο στα νοτιότερα και παράκτια τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι νωρίς το πρωί, φαινόμενα που σταδιακά στα πεδινά θα μετατραπούν σε βροχές με πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας, περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς αλλά στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ισχυροί, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν σε σχεδόν μέτριους. 

Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους κυρίως στα δυτικά τμήματα του νομού και στα ορεινά, περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 1 βαθμό. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, με εξασθένηση από το απόγευμα. 

Σε αρκετές περιοχές της χώρας η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία ενώ στην Εύβοια έχουν αποκλειστεί και χωρια. Ακόμη και στην Αττική σε αρκετές περιοχές είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.