Οι αστικές συγκοινωνίες και ιδιαίτερα η κυκλοφορία του μετρό στη Λισαβόνα, παρέλυσαν την Πέμπτη στην Πορτογαλία από την 24ωρη απεργία που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία διαμαρτύρονται για την πολιτική λιτότητας και την απόφαση της κυβέρνησης να ανασυγκροτήσει τον τομέα των δημόσιων μεταφορών.

Οι σταθμοί του μετρό στη Λισαβόνα παρέμειναν κλειστοί προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία στην πρωτεύουσα, ενώ και στο Πόρτο, την μεγαλύτερη πόλη του Βορρά, οι συγκοινωνίες παρουσίασαν σοβαρές δυσλειτουργίες.

Επιπλέον, στη Λισαβόνα οι ποτάμιες συγκοινωνίες στον Τάγο, που συνδέουν το κέντρο με την αντίπερα όχθη σταμάτησαν, όμως η κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ διεξήχθη κανονικά με τον κόσμο να τα προτιμά.

Πάντως, όπως παραδέχτηκαν τα συνδικάτα, η συμμετοχή στην απεργία στους σιδηροδρόμους ήταν μικρή και ο αντίκτυπός της στα λεωφορεία και τα τραμ ήταν μηδαμινός,

Η εταιρεία Carris, που διαχειρίζεται τις αστικές συγκοινωνίες ανέφερε από την πλευρά της πως οι υπηρεσίες τους ήταν μειωμένες κατά 40% σχετικά με άλλες ημέρες.

Η απεργία αυτή –η τρίτη από τον Νοέμβριο– είχε στόχο «τη διαμαρτυρία εναντίον του στρατηγικού σχεδίου για τις συγκοινωνίες και όλα τα μέτρα που προβλέπει το σχέδιο για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, που αφορούν μείωση των θέσεων εργασίας και μείωση των αποδοχών», είπε στο πρακτορείο Λούζα ο Ζοζέ Ολιβέιρα, συντονιστής στην Ομοσπονδία Συνδικάτων Συγκοινωνιών (FECTRANS).

Το στρατηγικό σχέδιο για τις μεταφορές περιλαμβάνει επίσης «ένα σύνολο από αρνητικές συνέπειες για τον πληθυσμό, που περιλαμβάνει κυρίως αύξηση του κομίστρου και μείωση των υπηρεσιών», προσθέτει ο ίδιος.

«Στο διάστημα ενός έτους, η κυβέρνηση αύξηση την τιμή στις συγκοινωνίες κατά 26%, την ώρα που η πλειονότητα των εργαζομένων απώλεσε την αγοραστική της δύναμη και το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε κατακόρυφα», υπενθυμίζει από την πλευρά του ο Αρμένιου Κάρλους, ΓΓ της CGTP, κυριότερης εργατικής ένωσης στη χώρα.

«Η απεργία είναι ένα δικαίωμα, όμως δεν πρόκειται να αποτρέψει την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών» είχε δηλώσει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Άλβαρου Σάντους Περέιρα. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Συγκοινωνιών Σέρζιου Μοντέιρου δηλώνει πως η απεργία θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία, προκαλώντας ζημιές ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/in.gr