current views are: 2

2 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση18:47

Υποχωρεί το κύμα κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα

Υποχωρεί σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε τις τελευταίες ημέρες τη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και το τσουχτερό κρύο. Από το απόγευμα η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει, κυρίως σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, όπου βρέχει και κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο.

Δημοσίευση 18:47’
αρθρο-newpost

Υποχωρεί σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε τις τελευταίες ημέρες τη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και το τσουχτερό κρύο. Από το απόγευμα η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει, κυρίως σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, όπου βρέχει και κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο.

Υποχωρεί σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε τις τελευταίες ημέρες τη Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και το τσουχτερό κρύο. Από το απόγευμα η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει, κυρίως σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, όπου βρέχει και κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο. Ωστόσο, είκοσι οικισμοί, που ανήκουν στο ορεινό σύμπλεγμα των Δήμων Πύλης και Καλαμπάκας Τρικάλων, παραμένουν αποκλεισμένοι από τα χιόνια, στην πόλη της Ορεστιάδας ο δείκτης του θερμομέτρου δείχνει -6 βαθμούς, στην Αλεξανδρούπολη -2, ενώ -3 έχουν η Κοζάνη, η Καστοριά, ενώ σ’ ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία παραμένει υπό το μηδέν και στο μεγαλύτερο τμήμα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες.

Για προληπτικούς λόγους παραμένει κλειστός ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου Θεσσαλονίκης, ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας (από το 62ο έως το 113ο χιλιόμετρο), στην παλιά εθνική οδό Κατερίνης – Θεσσαλονίκης, στους επαρχιακούς δρόμους Πυργετού – Κρανιάς, Γόννων – Καλλιπεύκης, σιδηροδρομικού σταθμού Ραψάνης – Ραψάνης, Καλλιπεύκης – Καρυάς και Καλλιπεύκης – Π. Παντελεήμονα, Ελασσόνας – Γρεβενών καθώς και στη δασική – χωμάτινη οδό Κρανιάς – Καλλιπεύκης, στο νομό Λάρισας.

Επίσης, σ’ ολόκληρο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας και των νομών Τρικάλων, Καρδίτσας, Πέλλας (εκτός από το Δήμο Γιαννιτσών) , Ημαθίας και Καβάλας, στο δρόμο Δράκειας – Χανίων Μαγνησίας, και σε ορεινούς οικισμούς του νομού Ροδόπης. Ακόμα, αλυσίδες χρειάζονται στους επαρχιακούς δρόμους Δράμας – Σιδηρόνερου και Ξάνθης – ελληνοβουλγαρικών συνόρων (από 19ο έως το 22ο χιλιόμετρο και από 31ο μέχρι τα σύνορα).

Στο νομό Κιλκίς, στους δρόμους Κιλκίς – Παντοκερασιάς, Κιλκίς – Ισώματος, Μαυρονερίου – Ξυλοκερατιάς, Μεταμόρφωσης – Κορώνας, Ειδομένης – Χαμηλού, Ειδομένης -Πλαγιάς, Φανού – Σκρα και Γρίβας – Λιβαδιών. Επίσης, στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της βόρειας και κεντρικής Χαλκιδικής, στους οικισμούς Κίτρους και Παλιού Ελευθεροχωρίου Πιερίας, καθώς επίσης και από την πόλη των Σερρών προς και από το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά και τον ορεινό οικισμό Άνω Βροντούς.

Σε επιφυλακή η περιφέρεια Θράκης για την αντιμετώπιση του παγετού

Στους βασικούς οδικούς άξονες, θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της νύχτας ο καθαρισμός, από τα συνεργεία περιφερειακών υπηρεσιών, ενώ η τροχαία συνιστά στους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να είναι προσεκτικοί στα σημεία του οδικού δικτύου όπου υπάρχει παγωμένο χιόνι.

Λόγω των χιονοπτώσεων αλλά και του παγετού που εμφανίζεται από το απόγευμα στις ορεινές περιοχές και στο βόρειο Έβρο, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με δυσχέρεια σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Θράκης.

Εξ αιτίας των χιονοπτώσεων κρίνεται αναγκαία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ξάνθης, ενώ στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκαν μόνο οι απογευματινές πτήσεις.

Μηχανήματα της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και των δήμων, συνεχίζουν τη ρίψη αλατιού στο επαρχιακό οδικό δίκτυο για την αντιμετώπιση του παγετού που αναμένεται να σχηματισθεί κατά τις βραδινές ώρες, ενώ χωρίς προβλήματα διεξάγεται μέχρι στιγμής η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα