Νέο κύμα εντονότατης κακοκαιρίας σαρώνει τη χώρα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες πλήττουν τις περισσότερες περιοχές, χιονόπτωση σημειώνεται στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας. Οι άνεμοι στα πελάγη είναι θυελλώδεις και η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση. Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα αλλά και στην Αττική με κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους. Περισσότερες από 150 κλήσεις για παροχή βοήθειας δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ειδικότερα, το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχθηκε 20 κλήσεις για απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα και 136 για απομάκρυνση πεσμένων δένδρων και αντικειμένων, που παρασύρθηκαν από τον αέρα και εγκλωβίσθηκαν σε δρόμους, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Οι κλήσεις για βοήθεια προέρχονταν από τις περιοχές Πειραιάς, Κορυδαλλός, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Βύρωνας, Παγκράτι και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας.

Εξάλλου, κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργήθηκε σε αρκετούς δρόμους του λεκανοπεδίου, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας φωτεινοί σηματοδότες. Επιπλέον, κλειστή και στα δύο ρεύματα είναι η οδός Πειραιώς στο ύψος της Χαμοστέρνας, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας βρόχινου νερού, που μετέτρεψε το οδόστρωμα σε λίμνη.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, έπειτα από απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Καμίνη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση. Έπειτα από σύσκεψη με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες, δέκα μικτά συνεργεία του δήμου Αθηναίων, αποτελούμενα από υπαλλήλους των υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου και οδοποιίας, και σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές, εποπτεύουν τις γειτονιές στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, καταγράφοντας τις ανάγκες και αποκαθιστώντας τυχόν προβλήματα.

Οι δημότες, που έχουν ανάγκη βοήθειας σε περιπτώσεις πλημμυρισμένων κτιρίων, κοπές δέντρων, φραγμένων φρεατίων, μπορούν να επικοινωνούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, με το 1960.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Διακοπές ρεύματος σημειώνονται τόσο σε νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ από πλευράς ΔΕΗ έγινε γνωστό ότι επιστρατεύθηκαν όλα τα διαθέσιμα συνεργεία εργολάβων καθώς και η απογευματινή αλλά και η νυχτερινή βάρδια των τεχνικών προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Προϋπόθεση είναι βέβαια να υπάρχει πρόσβαση στο σημείο της βλάβης.

Χωρίς ρεύμα έμειναν απόψε η Άνδρος και η Τήνος, λόγω βλάβης στη γραμμή υψηλής τάσης που τροφοδοτεί τα δύο νησιά στην περιοχή της Εύβοιας. Μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται στην Τήλο και στη Σύμη, στο Μέτσοβο και στην Αττική στο Ίλιον, το Περιστέρι, τη Βάρη και την Ερυθραία. Οι διακοπές προκαλούνται από πτώση στύλων λόγω διάβρωσης του εδάφους ή στις περισσότερες περιπτώσεις από κλαδιά που σπάνε λόγω του δυνατού ανέμου και κόβουν τα καλώδια της ΔΕΗ.


Πολλά προβλήματα στην Πελοπόννησο

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές της Αχαΐας, λόγω της έντονης και συνεχούς βροχόπτωσης. Ειδικότερα, έχει σημειωθεί κατολίσθηση στο 161ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, στο ύψος της Πούντας, στην Αιγιάλεια. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στην παλαιά εθνική οδό. Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικοί της Τροχαίας για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Παραδόθηκε λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ στην κυκλοφορία η παλαιά εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου, που είχε κλείσει λόγω κατολισθήσεων, στο ύψος του Διακοπτού. Όσο για την νέα εθνική οδό θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης, αφού το πρόβλημα λόγω των κατολισθήσεων χαρακτηρίζεται από την Περιφέρεια, ως σοβαρό.

Στο μεταξύ πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν στην περιοχή της Αιγείρας, εξ αιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Θολοπόταμου. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πλημμυρίσει σπίτια στην περιοχή.

Επίσης, στην Αιγιάλεια η Πυροσβεστική έχει δεχθεί αρκετές κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από σπίτια σε παραλιακές περιοχές. Ακόμη, στην περιοχή Καστελόκαμπος της Πάτρας υποχώρησε τοιχίο δίπλα από τον ποταμό Χάραδρο, αλλά δεν κινδυνεύουν σπίτια.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός μιας οικογένειας στο χωριό Στενό επί της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Άργους. Αυτή την ώρα καλύτερη είναι η κατάσταση στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης.

Με δυσχέρεια και μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονοπτώσεων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης, από το 28ο χλμ. έως το 42ο χλμ. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στην περιφέρεια Πελοποννήσου για τον συντονισμό της κατάστασης.

Νωρίτερα, μια κατακρήμνιση βράσων στην περιοχή του Αχλαδοκάμπου αντιμετωπίστηκε, ενώ αποκλεισμένα λόγω της υψηλής στάθμης των νερών στους δρόμους πρόσβασης, είναι τα χωριά Ζευγολατιό, Νεοχώρι και Στενό στον δήμο Τρίπολης. Επιπλέον έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Άργους από τα νερά του ποταμού Γαρεάτη.

Στο Λεωνίδιο η σφοδρή θαλασσοταραχή έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο λιμάνι της πλάκας, καθώς έχουν υποχωρήσει τρία τμήματα του κυματοθραύστη και δεν φαίνεται ο φάρος, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Γιάννης Μαρνέρης.

Προβλήματα και στη Λαμία

Πολλά προβλήματα δημιούργησαν στη Λαμία και σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών. Λόγω των ισχυρών ανέμων και των έντονων βροχοπτώσεων έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, ενώ ξεχείλισαν αρκετά ρέματα και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, με την αστυνομία να διακόπτει την κυκλοφορία.

Η πυροσβεστική δέχτηκε πολλές κλήσεις γα την απομάκρυνση δέντρων που έχουν πέσει τόσο μέσα στην πόλη της Λαμίας όσο και στα γύρω χωριά, ενώ ολόκληρες συνοικίες στην πόλη, αλλά και στην Λοκρίδα και στην περιοχή της Στυλίδας, έχουν πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Έντονες βροχοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα 

Έντονες βροχοπτώσεις κατά διαστήματα, σημειώνονται στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, όπου η θερμοκρασία παρουσιάζει άνοδο, σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες, ενώ σε ορεινές περιοχές η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της υπερχείλισης ρεμάτων από τη βροχόπτωση κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Ξάνθης - Αβδήρων (από το 10ο μέχρι το 12ο χιλιόμετρο), ενώ στους οικισμούς Δέκαρχο, Εξοχή, Ποταμιά και Μάνδρα του νομού, πλημμύρισαν σπίτια και γεωργικές καλλιέργειες. 

Εξάλλου, λόγω των νέων χιονοπτώσεων, που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σ΄ ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας (εκτός από το τμήμα της νέας εθνικής οδού Φλώρινας - Κοζάνης από το 29ο χιλιόμετρο, έως τα όρια των νομών), από την πόλη των Γρεβενών προς και από Βασιλίτσα, Περιβόλι, Σαμαρίνα και στους επαρχιακούς δρόμους Καστοριάς - Φλώρινας, μέσω Βιτσίου και Βίγλας. 

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε επαρχιακούς δρόμους του νομού Κιλκίς, όπου το πρωί είχε σχηματιστεί παγετός στο οδόστρωμα, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Στο Αμύνταιο της Φλώρινας, ο δείκτης του θερμομέτρου στις 5 το απόγευμα κυμαινόταν στους -3 βαθμούς, ενώ 1 βαθμό είχαν τα Γρεβενά και τα Γιάννινα, 3 η Καστοριά και η Βέροια, 10 η Θεσσαλονίκη και 14 ο Βόλος.

Σε προληπτική εκκένωση τμημάτων τεσσάρων παρέβριων χωριών προσανατολίζονται οι αρχές της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίκειται εισροή μεγάλων υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία στην ελληνική κοίτη του ποταμού Έβρου. Πρόκειται για τμήματα των χωριών Ορμένιο , Δίκαια, Νέα Βύσσα και συγκεκριμένες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας. Παράλληλα, θα υπάρχει υψηλή επιφυλακή και ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση των χωριών Πύθιο και Πραγγί. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που έγινε απόψε στο Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων νομού Έβρου στην Ορεστιάδα.

Κύμα κακοκαιρίας στη Δυτική Ελλάδα 

Νέο κύμα κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους, πλήττει από το μεσημέρι τη Δυτική Ελλάδα.

Στα Καβάσιλα Ηλείας ένας άνδρας τραυματίστηκε από πτώση δέντρου, ενώ σε άλλο περιστατικό στην ίδια περιοχή δέντρο έπεσε σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, τα οποία όμως δεν τραυματίστηκαν.

Στην Πάτρα, έπεσε τμήμα μπαλκονιού από κτίριο επί της οδού Αγίου Ανδρέου με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Ακόμη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει επέμβει σε περιπτώσεις για απομάκρυνση σπασμένων κλαδιών από οδοστρώματα.

Οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, οδήγησαν στην ματαίωση των βραδινών πτήσεων 880 και 809 από Αθήνα προς Γιάννινα και αντίστροφα.
 
Κλειστά τα σχολεία στην Πτολεμαϊδα 

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία της Πτολεμαΐδας, με απόφαση της δημάρχου Εορδαίας, Παρασκευής Βρυζίδου, λόγω κακοκαιρίας.  

«Τα σχολεία όλων των βαθμίδων του δήμου Εορδαίας (Πτολεμαΐδα και τοπικές κοινότητες), καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός, δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη 7-2-2012, λόγω κακών καιρικών συνθηκών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Δεμένα τα πλοία

Γενικό απαγορευτικό απόπλου έχει εκδοθεί από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους και τα 9 μποφόρ. 
Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό, τις Κυκλάδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια των πλοίων στην πορθμειακή γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.


 Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ