H ξαφνική καταρρακτώδης βροχή το βράδυ της Δευτέρας έπιασε κυριολεκτικά στον «ύπνο» τις αρμόδιες αρχές με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Η κακοκαιρία συνεχίζεται και σήμερα με θυελλώδεις ανέμους, καταιγίδες και ισχυρές χιονοπτώσεις. Περισσότερες από 150 κλήσεις για παροχή βοήθειας δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης που έπληξε το τελευταίο τρίωρο το λεκανοπέδιο. Ειδικότερα, το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχθηκε 20 κλήσεις για απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα και 136 για απομάκρυνση πεσμένων δένδρων και αντικειμένων, που παρασύρθηκαν από τον αέρα και εγκλωβίσθηκαν σε δρόμους, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Έβρος


Κρίσιμη για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, παραμένει η κατάσταση στον Έβρο, καθώς συνεχίζεται η αυξημένη εισροή νερών στην ελληνική κοίτη του ποταμού, από την Βουλγαρία,  
   
Ήδη από χθες αργά το βράδυ, με απόφαση του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη, η περιφερειακή ενότητα Έβρου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.   
   
Μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση σπιτιών στο Ορμένιο, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς τα νερά του ποταμού Έβρου, έφθασαν μέχρι την πλατεία του χωριού. Συνολικά μετακινήθηκαν 15 άτομα, τα οποία και θα φιλοξενηθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα ή ξενοδοχεία της περιοχής. Στο σημείο βρίσκονται ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, οχήματα και άνδρες της πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, του δήμου Ορεστιάδας και εθελοντικές ομάδες διάσωσης.  
   
Ταυτόχρονα και ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, υπάρχει ετοιμότητα για προληπτική εκκένωση των χωριών, Δίκαια, Νέα Βύσσα, παρόχθιες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας, καθώς επίσης, του Πυθίου και Πραγγίου.  
   
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ, λόγω τη συνεχούς αύξησης των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από τη Βουλγαρία, δια του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων 'Αρδα και Τούντζα, είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ώρες θα παρατηρηθούν φαινόμενα κατακλυσμού σε όλα σχεδόν τα παρέβρια χωριά, σταδιακά, από βορρά προς Νότο.  
   
Ήδη, με επείγουσα ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας καλούνται οι κάτοικοι των παρόχθιων δήμων του Έβρου να απομακρύνουν αμέσως, αγροτικό εξοπλισμό, ζώα και κάθε χρήσιμο περιουσιακό στοιχείο στις επικίνδυνες για πλημμύρες ζώνες, να μη βρίσκονται μόνοι τους σε αγροικίες και να μην πλησιάζουν τα αναχώματα.  

Στο μεταξύ, ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλο το νομό Έβρου, με τα σχολεία στο Σουφλί να είναι κλειστά.

Koμμένη στα δύο μέχρι το Σάββατο η Ε.Ο Πατρών- Κορίνθου

Κλειστή μέχρι το προσεχές Σάββατο θα μείνει η εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου στο ύψος του Διακοπτού, λόγω των κατολισθήσεων που έχουν σημειωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αυτή ελήφθη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των κατολισθήσεων στην περιοχή της εθνικής οδού.

Για όσο διάστημα θα παραμείνει κλειστή η νέα εθνική οδός, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική μέσω εκτροπών. Ειδικότερα τα αυτοκίνητα που θα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα, θα μπαίνουν στην παλαιά εθνική οδό μέσω του κόμβου Καλαβρύτων, ενώ τα αυτοκίνητα που θα έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική, μέσω του κόμβου του ανατολικού Αιγίου. Επίσης όπως ανακοίνωσε η ''Ολυμπία Οδός'' αποφασίστηκε η αναστολή της είσπραξης των διοδίων.

Στο μεταξύ, την άμεση λήψη μέτρων στον χείμαρρο Θολοπόταμο, στην περιοχή της Αιγείρας ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας από την ΕΡΓΟΣΕ. Οι πρώτες εκτιμήσεις των μηχανικών της Περιφέρειας που διενήργησαν αυτοψία στο σημείο αναφέρουν ότι η υπερχείλιση του χειμάρρου, απ' την οποία προκλήθηκαν ζημιές σε δίκτυα υποδομών και ιδιωτικές περιουσίες, οφείλεται σε κατάρρευση ξυλότυπου κατασκευής έργου της ΕΡΓΟΣΕ.

Λάρισα: Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία

Εκτεταμένες καταστροφές προκάλεσαν στον νομό Λάρισας, οι ισχυροί άνεμοι οι όποιοι άρχισαν να πνέουν από χθες το απόγευμα , συνοδευόμενοι από βροχόπτωση. Αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές του νομού, να ξεριζωθούν δένδρα, ακόμη και να «σηκωθούν» σκεπές, ενώ πλημμύρισαν ορισμένοι χείμαρροι, οι οποίοι, στην περίπτωση του παραλιακού άξονα «συναντήθηκαν» με την θάλασσα που βγήκε στην στεριά,διακόπτοντας την κυκλοφορία.

Μάλιστα η θάλασσα έβγαλε και βάρκες στην στεριά στο ύψος της ασφάλτου. Ακόμη από την κακοκαιρία προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες. Όσο για το χιόνι αυτό επισκέφθηκε και πάλι τα ορεινά του νομού, ωστόσο αν και το ύψος του είναι μεγάλο, μόνο ένα χωριό παραμένει αποκλεισμένο. Λαμία: Υπερχείλισε ο Σπερχιός - Χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει

Σε λίμνη μετατράπηκε μεγάλο τμήμα του κάμπου της Λαμίας από την υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού, φαινόμενο που είχε να παρατηρηθεί για περισσότερο από δέκα χρόνια. Η συνεχής χιονόπτωση κατέβασε εκατομμύρια κυβικά νερό με αποτέλεσμα οι όχθες του ποταμού να μην καταφέρουν να το συγκρατήσουν.


Χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν και η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο μετατράπηκε σε εφιάλτη. 

Λίγο μετά τις 7 το πρωί, τρία άτομα με δύο αυτοκίνητα που επιχείρησαν να περάσουν τον επαρχιακό δρόμο Λαμίας Υπάτης, παρασύρθηκαν με τα οχήματά τους από τα ορμητικά νερά που είχαν καλύψει το οδόστρωμα, ξέφυγαν από τον δρόμο και εγκλωβίστηκαν. Χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής με ειδικό μηχάνημα για να μεταφερθούν χωρίς προβλήματα έξω από τα παγωμένα νερά.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την κυκλοφορία από το πρωί σε αρκετά τμήματα του επαρχιακού δικτύου, απ΄όπου διέρχονται είτε χείμαρροι, είτε ο Σπερχειός, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Εξάλλου, αρκετά χωριά της Φθιώτιδας παραμένουν από χθες το βράδυ χωρίς ρεύμα μετά τους δυνατούς ανέμους και την παρατεταμένη έντονη βροχόπτωση, που προκάλεσαν προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Για την αποκατάστασή τους εργάζονται πυρετωδώς συνεργεία της ΔΕΗ.

Σήμερα, από τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισε χιονόπτωση, με ιδιαίτερη ένταση, στα βόρεια του νομού, στην περιφέρεια Δομοκού. Τα σχολεία στην περιοχή δεν λειτουργούν.

Όλη νύχτα η κυκλοφορία γινόταν με αλυσίδες. Εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς έχουν ρίξει τόνους αλάτι για να κρατήσουν την κυκλοφορία ανοιχτή. 

Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στους δρόμους Λαμίας - Άμφισσας και Λαμίας - Καρπενησίου, όπου τα μηχανήματα ρίχνουν αλάτι για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Μεγάλα προβλήματα στην παροχή ρεύματος έχει προκαλέσει η κακοκαιρία καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων κόβονται συνεχώς τα καλώδια της ΔΕΗ. Από χθες το απόγευμα, οπότε άρχισαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, εκατοντάδες διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι εντονότερο στην περιοχή της Αρναίας και του Πολυγύρου όπου παρουσιάζονται βλάβες στην παροχή της μέσης τάσης, τα καλώδια της οποίας περνούν από δασώδεις περιοχές εκτός οικισμών, συνεπώς είναι δύσκολο να επισκευαστούν. 

«Οι βλάβες οφείλονται κυρίως στον αέρα καθώς κόβονται τα καλώδια από κλαδιά δέντρων. Επίσης ο αέρας και το χιόνι επικάθονται στους αγωγούς δημιουργώντας μεγάλες δυνάμεις που σπάζουν τους μονωτήρες, τις τραβέρσες και τους στύλους» εξηγεί στο ΑΜE-MΠΕ ο βοηθός διευθυντή, στην Διεύθυνση της Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης της ΔΕΗ, Ιορδάνης Αμανατίδης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες διακοπές ρεύματος οφείλονται σε βλάβες στα καλώδια χαμηλής τάσης, οι οποίες αποκαθίστανται εύκολα. «Μέσα σε δύο με τρεις ώρες επιδιορθώνονται οι βλάβες, επειδή τα καλώδια περνούν από κατοικημένες περιοχές και η προσέγγισή σε αυτά είναι εύκολη» σημειώνει. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το πρόβλημα δημιουργείται στις περιοχές από όπου περνούν τα καλώδια της μέσης τάσης. Τα συνεργεία της ΔΕΗ δεν έχουν πρόσβαση σε πολλές ορεινές και δασώσεις περιοχές, όπως αυτές της ορεινής Χαλκιδικής και για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει τη συνδρομή της υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας ώστε να ανοίξουν διόδους προς τους πυλώνες και τις κολώνες των καλωδίων. 

Σε λευκό «κλοιό» η Πελοπόννησος

Ο δήμος Τρίπολης με αίτημα που έστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, ζητά να κηρυχθεί η περιοχή της Μαντινείας πληγείσα από θεομηνία, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τα προβλήματα συνεχίζονται με χιονοπτώσεις στα ορεινά, όπου ήδη έχουν αποκλειστεί τα χωριά Αλωνίσταινα και Ροϊνό Φαλάνθου και συνεργεία του δήμου Τρίπολης κατευθύνονται για εκχιονισμό. Πρόβλημα υπάρχει στην εθνική οδό Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας, όπου νερά της βροχής έχουν σχηματίσει λίμνη κοντά στον κόμβο Πλάτσα και με δυσχέρεια γίνεται η κυκλοφορία. Οι οδηγοί που πρόκειται να κινηθούν στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου πρέπει υποχρεωτικά να έχουν μαζί τους αλυσίδες, αφού τις τελευταίες δύο ώρες χιονίζει κι ενδέχεται να τις χρησιμοποιήσουν.

Ήδη με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιοχή του Φαλάνθου Αρκαδίας, στην ορεινή Κορινθία, στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης και στο δρόμο Τρίπολη - Καλάβρυτα. 

Πολικό ψύχος στη Βόρεια Ελλάδα

 
Στον κλοιό της κακοκαιρίας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, με χιονοπτώσεις, βροχές, θυελλώδεις ανέμους και πολικό κρύο. Η νέα επιδείνωση του καιρού δημιούργησε αρκετά προβλήματα στις μετακινήσεις των οχημάτων σε αρκετούς δρόμους.


Νέα χιόνια έπεσαν τις τελευταίες ώρες στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται στη Φλώρινα (-5 βαθμοί Κελσίου) και στην Πτολεμαϊδα (-4 βαθμοί), ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ακόμη και στα πεδινά της Πιερίας και της Ημαθίας. Στα «λευκά» ντύθηκαν τα ορεινά της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στην πόλη βρέχει -κατά διαστήματα- με τον υδράργυρο να βρίσκεται το πρωί στους 5 βαθμούς Κελσίου. 


Η βροχή προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα δεν κυκλοφορούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του Οργανισμού στην πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με την Τροχαία, από το πρωί σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις οχημάτων, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές, ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται με δυσκολία σε όλους τους μποτιλιαρισμένους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κλειστός εξαιτίας χιονόπτωσης είναι ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.

Λόγω των θυελλωδών ανέμων, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 20 κλήσεις για πτώση δένδρων, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν από τα ξημερώματα σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης λόγω πτώσης καλωδίων της ΔΕΗ από αιωρούμενα αντικείμενα.


Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Τροχαίας της Βορείου Ελλάδος, σε ισχύ παραμένει η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα της ΠΑΘΕ, της Εγνατίας Οδού, αλλά και σε διάφορους οδικούς άξονες της Δυτικής Μακεδονίας. Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τη διασταύρωση του Κορινού Πιερίας έως το Κλειδί Ημαθίας διεξάγεται από μία λωρίδας κυκλοφορίας ανά ρεύμα. 


Την ίδια ώρα, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σ' όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Φλώρινας (εκτός από τμήμα της νέας εθνικής οδού Φλώρινας - Κοζάνης), σε αρκετά σημεία του εθνικού δικτύου της Κοζάνης και των Γρεβενών και σ' όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας.


Στην Κεντρική Μακεδονία, με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο του Κιλκίς, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ημαθίας και προς όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της εν λόγω περιφέρειας.


Εξάλλου, στη Ροδόπη, λόγω αυξημένης στάθμης του νερού, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού της Κομοτηνής, στην επαρχιακή οδό Παραδήμης - Κρανοβουνίου και στις διαβάσεις των ποταμών Ηφαίστου, Κάλχα, Ποντικόρεμα (μεταξύ Αρριανών και Φιλύρας), Σκαλώματος, Δοκού, Λίσσου (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου) και Κομψάτου (περιοχή Μωσάκου). Κλειστός είναι, επίσης, ο επαρχιακός δρόμος Ποταμιάς - Μάνδρας, στην Ξάνθη, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας κλειστά παρέμειναν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης λόγω της χιονόπτωσης που επικρατεί. 

Στις ορεινές και πεδινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης χιονίζει κατά διαστήματα από τα ξημερώματα. Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη για όσους οδηγούς κινούνται προς τον Εχίνο και τη Σταυρούπολη. Κλειστά παρέμειναν σήμερα και τα σχολεία στο Δήμο Μύκης με απόφαση του οικείου δημάρχου. 

Ο καιρός σήμερα:

Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και βόρεια κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα βόρειο ορεινά αλλά και χαμηλά από 200 με 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω στη δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 εως 10 με 11 βαθμούς, στα κεντρικά από -3 εως 13 με 14 βαθμούς στην Καλαμάτα και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 7 εως 18 βαθμούς.


Αττική:

Περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές, ανέμους νοτιάδες 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ και θερμοκρασία από 9 εως 14 βαθμούς κελσίου.